Ispekli 15.584 palačinke za Ginisa

Z. RAJIĆ

06. 05. 2019. u 20:15

Испекли 15.584  палачинке за Гиниса

Foto G. Dobrilović

Na festivalu gastronomije u Vrbasu oborili svetski rekord u pravljenju omiljene poslastice. Za tiganjima bilo više od 100 profesionalnih i 60 budućih kuvara

Dan uoči Đurđevdana, 5. maja, u Vrbasu je održan prvi festival gastronomije, pod nazivom "Kuvari velikog srca", u okviru kojeg je oboren svetski rekord u broju ispečenih palačinki za osam sati. Napravljene su 15.584 palačinke, čime je bačen u zasenak dosadašnji najbolji rezultat od 14.186 komada omiljene poslastice, koliko je pripremljemo u oktobru prošle godine u sklopu Sarajevskog festivala turizma.

Palačinke za Ginisa je na platou ispred Centra za fizičku kulturu "Drago Jovović" u Vrbasu pravilo više od stotinu profesionalnih kuvara iz Italije, Rusije, Austrije, BiH, Makedonije i Srbije, kao i 60 učenika kulinarskih smerova srednjih škola iz Novog Sada, Rume, Sombora i Kule. Manifestaciju su organizovali Udruženje "Multiart" i fejsbuk-grupa "Vozači velikog srca" iz Vrbasa, kao i Humanitarna organizacija "Kuvari za život" iz Breše u Italiji, čiji su glavni promoteri Dijego Toskani i naše gore list Ljubica Komlenić. Inicijator i koordinator festivala bio je Vrbašanin Danijel Mikšić, kuvar sa međunarodnom karijerom.


PROČITAJTE JOŠ: Viteštvo prštalo na Smederevskoj tvrđavi

- Za obaranje rekorda bilo je dovoljno da ispečemo 14.200 palačinki, ali smo u startu išli na 15.000, pa nam je iz Italije toliko i dopremljeno specijalno dizajniranih korneta za palačinke, kao i 200 tiganja i stotine kuvarskih kapa i kecelja. U istom trenutku palačinke su se pekle na 70 tiganja, odnosno 35 kuvara bilo je sa po dva tiganja, i tako na smenu. Utrošili smo ukupno 1.050 litara smese za palačinke - predočio je Mikšić.

Pripremanje palačinaka snimljeno je sa četiri kamere, a video-dokaz rekorda biće narednih dana upućen na verifikaciju Ginisovoj komisiji u Londonu.

Manifestaciju su podržali mnogobrojni donatori, Vojska Srbije, Policijska stanica i Opština Vrbas, kao i Turistička organizacija Srbije. Organizatori su dobili potvrdu da će festival gastronomije u Vrbasu sledeće godine ući u kalendar manifestacija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i tako preći u tradiciju.

Iz Italije, specijalno za ovu priliku, stiglo 200 tiganja

FEŠTA ZA DECU

Boris Bijelović iz "Multiarta", udruženja koje brine o deci s posebnim potrebama, istakao je da je festival "Kuvari velikog srca" imao i inkluzivni karakter, jer je okupio dvadesetak sličnih udruženja iz cele Srbije. Deca su pomagala kuvarima i učestvovala u pokaznim vežbama policije i vatrogasaca. Branimir Rosić je sa svojom "letećom gitarom" održao dečji koncert, a priređena je i pozorišna i mađioničarska predstava. Za pomoć deci s teškoćama u razvoju bile su postavljene kutije za dobrovoljne priloge.


PROČITAJTE JOŠ: Tražili zlato oko Marine kule


Za palačinke utrošeno 1.050 litara smese

OD BELMUŽA DO ŠPAGETA

Na prvom festivalu palačinke su izbile u prvi plan, ali je na njemu bilo i oko 2.000 obroka tradicionalnih srpskih jela, kao što su červiš (od belog pilećeg mesa, brašna i belog luka), belmuž (starinski specijalitet iz istočne Srbije, od mladog sira i brašna), vojnički pasulj, lovački i srneći paprikaš... Bila je zastupljena i italijanska kuhinja, sa špagetima i pastama. Svi obroci deljeni su posetiocima besplatno. Posluženje su "Vozači velikog srca" na Đurđevdan razdelili Opštoj bolnici, Gerontološkom centru, Crvenom krstu, socijalno ugroženim porodicama u opštini i narodnim kuhinjama u okruženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije