Витештво прштало на Смедеревској тврђави

Ј. ИЛИЋ

06. 05. 2019. у 13:45

Витештво прштало на Смедеревској тврђави

Фото Ненад Живановић

Смедерево било домаћин светског првенства у националним историјским средњовековним борбама "Битка нација"

ОКО 2.000 такмичара из 40 држава укрстило је мачеве током протекла четири дана међу зидинама Смедеревске тврђаве, на 10. светском првенству у националним историјским средњовековним борбама "Битка нација".

Спектакл унутар зидина средњовековне тврђаве, чији је домаћин први пут била Србија, привукао је за четири дана на хиљаде посетилаца који су уживали на поприштима витешких игара.

Такмичења су организована у три арене. Витезови су одмерили снаге у пет врста двобоја - један на један, мушке и женске борбе, групне битке пет на пет и велике мушке битке 12 на 12 и 30 на 30.

Финални дан био је резервисан за борбу која се први пут одржава на турниру, а то је битка "Бохурт", где се надмећу војске са по 150 чланова.

Осим у аренама специјално припремљеним за ову прилику, борбе витезова попут оних из 15. века у пуном оклопу, одигравале су се у дворцу деспота Ђурађа Бранковића. Спектакуларне кулисе за овај догађај одушевиле су публику.

Витезови у средњовековним костимима, на једној од најутентичнијих приредби у Европи, приказали су реалне борбе. Према правилима, победник је онај који остане на ногама. Било је доста повреда, разбијених глава, а Хитна помоћ је интервенисала небројено пута. Срећом, реч је о лакшим повредама, мада су поједини посетиоци били збуњени, мислећи да је реч о симулацији борбе.


МАЛИШАНИ Међу посетиоцима из целе Србије, било је и много деце за коју је организован турнир у стреличарству, сликање са витезовима, испробавање оклопа и шлемова.

Јединствен и узбудљив турнир окупио је учеснике многих националности, њих око 2.000, а и Србија је имала свој тим витезова.

ПРОЧИТАЈТЕ И:''БИТКА НАЦИЈА'': Средњевековни спектакл на Смедеревској тврђави од 2. до 5. маја

Програм су обогатили музички наступи у тврђави и рок концерти на градском тргу где су, поред осталих, наступали "Д Рок", "Никола Чубрило бенд", "Ју група", "Генерација 5", "Прљави Ромео", "Алогија" и "Ортодокс Келтс".РУСИЈА ПОБЕДНИК

ВЕЛИКИМ масовним такмичењем, "бохурт" борбом 150 на 150, која је први пут одржана баш у Србији, и величанственом победом Русије, завршено је Светско првенство у националним историјским средњовековним борбама "Битка нација".


Друго место освојили су витезови из Украјине, док су се на треће место пласирали репрезентативци из Молдавије.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације