Тражили злато око Mарине куле

Д. ЗЕЧЕВИЋ

06. 05. 2019. у 18:02

Тражили злато око Mарине куле

Милан Савић

Дивљи трагачи за благом прекопавају значајне археолошке локалитете у куршумлијском крају

ДИВЉИ трагачи за благом прекопали су средњовековно утврђење Марину кулу на брду код Куршумлије, која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе као локалитет од изузетног значаја. Како истичу археолози овог краја, значај ове куле, која још није истражена, јесте у томе што се третира као вишеслојна, јер је, како се претпоставља, била насељена од неолита, преко римског, византијског, до српског средњовековног, али и турског доба.

- Оно што занима дивље копаче су легенде о скривеном благу. Они су, уз помоћ савремених апарата за детектовање племенитих метала, ископали више сонди на локалитету око Марине куле - наводи Милан Савић, археолог из Куршумлије.

Како каже наш саговорник, он је, идући за ископинама које су одбацили дивљи трагачи, пронашао делове опеке, грнчарије, животињских костију и других доказа да се на том локалитету некада живело имућно. Иако је неизвесно шта је на површини локалитета која је прекопана, на врху Марине куле се налазе остаци утврђења за које се верује да припада средњем веку.

- Дивљи копачи се углавном воде легендама о скривеним ћуповима са златом и другим предметима. Не схватају колику штету наносе, као и да ометају истраживање овог локалитета - истиче Савић, који сматра да је локалитет на брду званом Марина кула прекопавала организована група, јер је око ископина пронашао остатке хране, воде, опушке...

ПРОЧИТАЈТЕ И:Лепа Мара, једина жена која има споменик на Светој Гори

Археолози овог краја сматрају да је историјска вредност локалитета Марине куле огромна и очекују дозволу надлежног завода како би коначно почели истраживања. Осим ове тврђаве на брду у близини магистралног пута Ниш-Мердаре, дивљи трагачи за благом прекопали су и неколико локација у оближњем селу Космача, где су откривене необичне гробнице, односно где су пронађени остаци људских костију сахрањених између стена. И док се о поменутом гробљу готово ништа није знало, трагачи за благом прекопали су и локацију у Куршумлијској бањи за коју су веровали је део римских гробница.

- Према сазнањима из историје, богати Римљани су сахрањивани са својим благом, због чега су те гробнице на мети трагача за благом - кажу нам познаваоци још недовољно истражене историје куршумлијског краја.

СУЛТАНИЈА ЖИВЕЛА У УТВРЂЕЊУ?

Марина кула је назив за остатак утврђења на брду недалеко од ушћа Косанице у Топлицу. По легенди, ту је по повратку из Турске живела Мара, ћерка Ђурђа Бранковића, иначе султанија. После султанове смрти, према легенди, она се вратила у Србију и живела у овом утврђењу, одакле је помагала народу овог краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације