Obnovili mlin star 300 godina

B. SUBAŠIĆ

13. 04. 2019. u 18:07

Обновили млин стар 300 година

Snežana i Zoran Pavlović

Vodenica se raspadala kada su je preuzeli i vratili u život

SAVA Savanović, legendarni srpski vampir vodeničar, nije žedan krvi, već zvuka mlinskog kamena i čeketala. Zato on ponekad svrati do vodenice u Markovoj Crkvi, selu nadomak Valjeva - tvrdi Zoran Pavlović, vodeničar 21. veka. On ponosno kaže da je dokazao da tradicija može biti uspešna i u informatičkom dobu, jer ovih dana proslavlja deset godina mlinarskog staža u vodenici staroj oko tri veka.

- Vodenicu je od nekog Turčina otkupio Nikola Jermić, znameniti trgovac iz doba Obrenovića, vlasnik hotela "Grand" u Valjevu. Ovde je Vuk Karadžić, u mučnjaku gde pada brašno, doživeo prvu ljubavnu avanturu. Tu je prebio i Turčina koji se pomokrio na vodenični kamen. Naravno, samo u legendarnoj seriji iz osamdestih godina. U vodenici su često bivali i nepričavski domaćin Zoran Radmilović i učiteljica Milena Dravić, u "Pričama iz Nepričave". Ovo istorijsko mesto se raspadalo, i bilo je zaraslo u šiblje do srušenog krova, kad sam pre 10 godina rešio da postanem vodeničar - pričao nam je Pavlović, dok smo sedeli za otesanim stolom na lepo uređenom travnjaku ispred mlina.


PROČITAJTE JOŠ: HRABRI RONILAC SA TAJLANDA: Idem u dedovinu posle 33 godine

Dok je on bio na pauzi, "proizvodni pogon" mirisnog brašna obilazila je supruga Snežana, "prvi oficir" kraj vodeničnog kamena i "kapetan" kafanice koju su sagradili uz mlin.

Pavlovići kažu da su obnavljali vodenicu autentičnim materijalima sa starih kuća i da je njihov poduhvat postao privlačan radoznalcima, zatim i pomeljarima, koji su se uželeli pravog brašna koje "nije na struju" i, na kraju, pravim turistima, koji su želeli da uživaju kraj mlina. Tako su Pavlovići napravili i minijaturno etno-selo, u kome može i da se prenoći. Milan je osnovao i Društvo vodeničara Srbije, koje okuplja majstore ovog starog zanata, obnavlja vodenice i mlađe podučava mlinarskim znanjima. Ipak, na njegov rad ima i primedaba, koje dolaze od najbližih.

- Ma, pusti ga, neće da mi da majstorsko pismo, da sam i ja pravi majstor - vodeničar, nego moram da tražim vezu preko predsednika Udruženja starih zanata. A kad treba da se melje u gluvo doba, kad može da naiđe Sava Savanović, onda mogu da budem majstor - šeretski prigovara Snežana.

Pavlovići kažu da legendarni vampir nije krvopija, već izumitelj i neka vrsta vodeničarske inspekcije.

- Ne veruj kad ti kažu da je ona vodenica u Zarožju Savina, to ti je samo zaroški marketing. U njoj su snimali film "Leptirica", i tad je izašla na glas, ali u nju Sava ne zalazi, jer ne radi. Sad ću da ti objasnim... Kad su ljudi napravili prvu vodenicu, mlinar je puštao iz šake kukurz, zrno po zrno, na vodenični kamen, i tako je i dočekao gluvo doba. Tad je došao Sava i upitao ga zašto tako melje, a ovaj mu prestravljen reče da ne zna drugačije. Savanović mu onda napravi žeb i čeketalo, pa kukuruz sam poteče na kamenje. Vodeničar poče da zahvaljuje, a Sava odgovori da usluga mora da se plati. Vodeničar pretrnu i pozdravi se sa životom, ali vampir se nasmeja: "Ne plaši se, neću ja tvoju krv, nego svoj red u vodenici, da ponovo meljem." Zato Sava obilazi samo žive vodenice, u kojima se čuje njegov izum - čeketalo, pa uvrati i kod nas i kod Sretenovića uzvodno i u sve druge obnovljene mlinove. U Zarožje će da ode tek kad ponovo počnu da melju - ispripoveda nam valjevski vodeničar Milan, dok su mu oči iskrile od pritajenog smeha.


PROČITAJTE JOŠ: Kineski eksperiment izazvao uzbunu među naučnicima: Pravite ''Planetu majmuna''!

ODRASTAO UZ VODENIČKI TOČAK

MODERNI vodeničar Zoran Pavlović kaže da ga je srce vuklo da se upusti u avanturu obnove starog mlina, jer je odrastao u obližnjem domaćinstvu uz muziku vode bistre Topolice na njegovom vodeničnom kolu. Kao dečak se u starom mlinu, na snimanju TV serija, družio se najvećim domaćim filmskim zvezdama. Šeretski priznaje da su mu čak dopustili da krišom gleda scene kupanje golišavih devojaka u Toplici na snimanju "Vuka Karadžića", kad je celo mesto zbog "golišavih" kadrova bilo u blokadi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije