Kad penzioneri osvajaju vrhove...

K. M.

sreda, 13. 06. 2018. u 18:02

Кад пензионери освајају врхове...

Mirjana Prokić na izlete ide i sa penzionerima koji su "zagazili" u devetu deceniju života Foto B. Subašić

Planinarenje kao aktivnost koja održava kondiciju i vedar duh pripadnika trećeg doba. Mirjana Prokić (60) vodi grupe na pešačenja po prirodi dugim od 12, pa čak i do 20 kilometara

LEK za otklanjanje negativnih misli je - planinarenje. Ovaj lek posebno je preporučljiv starijim građanima, koji se sa odlaskom u penziju često nađu usamljeni na putu ka anksioznosti i odvraćanja od uživanja u svakodnevnom životu. Studija objavljena u zvaničnom časopisu Američke nacionalne akademije nauka (NAS) potvrdila je da je planinarenje idealan način za kvalitetno provođenje vremena koje podstiče pozitivna razmišljanja.

Osim gotovo trenutnog osećaja mira i zadovoljstva koji prati vreme provedeno na otvorenom, pešačenje u prirodi može smanjiti prekomerno razmišljanje. Naučnici tvrde da je povećana urbanizacija usko povezana sa povećanim slučajevima depresije i drugih mentalnih bolesti. Oni tvrde da samo 90 minuta pešačenja u prirodi podstiče pozitivne misli, te da se ovo posebno preporučuje penzionerima.


PROČITAJTE JOŠ:
Srpkinja je najbolja volonterka u Rusiji

Tako je planinarenje postalo popularno i u Srbiji, pa se rame uz rame sa tridesetogodišnjacima, na osvajanje vrhova odlučuju i pripadnici trećeg doba. Planinarsko društvo "Železničar" iz Beograda već punih sedam decenija osvaja vrhove sveta. Broje više od 1.500 članova svih uzrasta, a među vodičima ekspedicija nalaze se upravo i penzioneri, koji u proseku godišnje sprovedu oko 20 akcija.

- Planinarenjem i pešačenjem bavim se već punih 20 godina i na godišnjem nivou povedem više od 1.000 planinara - objašnjava penzionerka Mirjana Prokić (60), koja više od 15 godina stoji na čelu mnogobrojnih ekspedicija po planinskim vrhovima.

Kako ova penzionerka tvrdi, za nju i njenu grupu nema pešačenja i planinarenja bez najmanje od 12 do 20 kilometara. Zimi su relacije dosta kraće zbog niskih temperatura, ali niko ne posustaje. Obožava planinske proplanke Srbije, a među najlepše svrstava planine u podnožju Šumadije i okolini Kraljeva.

- Penzioneri su ravnopravni sa mladima u našim akcijama. Nekada bude i onih sa više od 70 godina, koji su u punoj kondiciji i snazi i aktivniji su od mnogo mlađih rekreativaca. Redovno idemo i nije nam teško. Uživamo u svakom trenutku, u rekreaciji i u dobrom raspoloženju koje vlada među nama. Nema jaza među generacijama, jer imamo zajednički cilj - dan proveden u prirodi gde hodanjem i naporom izbacujemo iz sebe sve ono što je negativno i što preko nedelje i radnih dana skupimo u organizmu - tvrdi ova aktivna penzionerka, koja je osvojila gotovo sve planinske vrhove Srbije.


PROČITAJTE JOŠ:
Organsko mleko iz Čuruga za celu Evropu

Najstariji planinari saglasni su da ih priroda sama po sebi opušta i da širi pozitivnu atmosferu, te da se i oni ponašaju u skladu sa njom. Posle dana provedenog u prirodi, kako tvrde, organizam je preporođen u psihofizičkom smislu.

ŠTA JE POTREBNO

PLANINARENjE je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih sportova, sa kojim se može početi i u trećoj dobi. Iz planinarskog društva preporučuju da se počne sa malim udaljenostima i testiraju svoje sposobnosti. Prva preporuka je da se pronađu karte staza u blizini svog doma, ali i da se nabave samo dobre, čvrste planinarske cipele, šešir i flaša sa vodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ali

14.06.2018. 09:30

koliko god se vi pravili nevešti ima mnogo planinarskih klubova i to vrlo organizovanih po celoj Srbiji i zato sam iz najboljih namera napisao da mrdnete iz beograda i da života ima i van Beograda ili se možda i ne pravite nevešti