PRIRODNjAČKI centar Srbije u Svilajncu ove je godine posetilo više od 70.000 ljudi, a do isteka 2017. biće ih još.

Centar je, ovih dana, mesto i na kojem se održavaju novogodišnje predstave za decu iz vrtića i osnovnih škola Svilajnca, a za kraj godine najavljena im je poseta đaka iz Beograda.

- Nećemo raditi 1. januara i 7. januara, ali ćemo radi cele naredne godine bez pauze - izjavila je Tanjugu direktorka Centra dr Sanja Đurđević.

Ona je najavila da se u martu otvaraju nove arheološke izložbe. Đurđevićeva je podsetila da se sada na Trgu bajki u Beogradu, nalazi replika tiranosaurusa iz Centra i biće tamo do Nove godine, a u pregovorima su da postave i "strašnog guštera" u Tržnom centru Ušće, kako bi što više zainteresovali Beograđane.


PROČITAJTE JOŠ - Pronađen očuvan deo repa pernatog dinosaurusa

- Tiranosaurus je u Beogradu ostao posle Festivala nauke održanog na Beogradskom sajmu, gde se Centar predstavio izložbom pod nazivom "(D)oživi mezozoik" - istakla je Đurđevićeva.

Direktorka Sanja Đurđević

Ona je napomenula da je Centar ove godine dobio pet zlatnih medalja Novosadskog sajma i dodala da joj je "najdraža medalja za naučni turizam".


Prirodnjački centar u Svilajncu sa dinosaurusima i Dina parkom, otvoren je 29. juna 2015. godine i predstavlja naučno-obrazovnu ustanovu jedinstvenu na Balkanu. U njemu posetioci mogu da vide četiri tematske izložbe, na čijim postavkama su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i Rudarsko-geološkog fakulteta Beograd, a u zabavnom Dina parku je izložbena postavka replika dinosaurusa u njihovim živim oblicima i autentičnom okruženju.

Reč je o 20 replika različitih vrsta, a najveći je diplodokus visok 11 metara i dugačak 20 metara.

Površina unutrašnjosti Centra je 3.000 kvadratnih metara a Dinosaurus parka 15.000 kvadratnih metara.


VULKAN

U CENTRALNOM delu parka je model vulkana visine deset metara sa simulacijom izbijanja lave.

U unutrašnjosti Centra postavljeni su skeleti: diplodokusa, peterosaurusa i tiranosaurusa reksa koji čine stalnu postavku "priroda praistorije" i namenjeni su naučnom delu.