Tajne Solunskog fronta za 9.585,99 dolara

Dragan VUJIČIĆ

13. 02. 2017. u 21:02

Тајне Солунског фронта за 9.585,99 долара

Solunski front bio je poprište velikih bitaka

Dnevnik nekadašnjeg prvog obaveštajca srpske vojske Danila Kalafatovića na rasprodaji. Kanadski trgovac prodaje rukopise, na 530 strana, koji iz prve ruke govore o dramatičnim danima naše istorije

ORIGINALNI rukopisi dnevnika Danila Kalafatovića (1875-1946), bivšeg načelnika štaba Kraljevske jugoslovenske vojske i dugo godina prvog srpskog vojnog obaveštajca, na sajtu "M.Benjamin Katz, Fine books" iz Toronta - čekaju kupca za 9.585,99 dolara!

Da se ovakva vest pojavila u nekoj drugoj zemlji pobednici iz Velikog rata, arhivska građa bila bi otkupljena od države po hitnom postupku. Kod nas, najuža stručna javnost zna za "aukciju" najmanje dve godine, a "uznemirenje" je nastalo kada je informacija procurila čaršijom.

Kanadski knjižar u svojoj ponudi još navodi da se radi o 530 stranica dnevnika u 10 poglavlja, u kojima Kalafatović piše o ukrcavanju srpskih trupa u savezničke brodove u Valoni 1916. godine, zatim o stanju u vojnim redovima na Solunskom frontu 1918, pa o pregovorima sa Italijom iz 1920. o uspostavljanju Slobodne države Rijeka...

- Pre dve ili tri godine do mene je doprlo saznanje da su se pojavili generalovi dnevnici u ponudi preko interneta - govori, za "Novosti", dr Mile Bjelajac, jedan od najboljih poznavalaca ove materije u savremenoj srpskoj istoriografiji. - Pomenuo sam to mom drugu dr Miroslavu Perišiću iz Arhiva Srbije, uz napomenu da bi bilo dobro i od značaja da se to otkupi. Moje obaveze i putovanja, a možda i nebrižljivost, nisu mi dozvolili da napišem obrazložen predlog koji bi bio osnova da Arhiv Srbije konkuriše za sredstva kod ministarstva. Ipak, raduje me da dnevnici još nisu prodati.

Naš sagovornik dodaje da ne zna "koliko bi generalovi dnevnici pomerili sadašnja znanja u odnosu na istoriografiju koja je koristila službene izvore", ali tvrdi da bi "predstavljali dragocenost naše istorijske i kulturne baštine".

Vojnička biografija "rizničara tajni" srpske vojske je impresivna. U Prvom svetskom ratu 1914-1918. Kalafatović je bio načelnik Štaba Moravske divizije, predsednik Komiteta za ukrcavanje trupa u Valoni (1916), načelnik Obaveštajnog odseka Vrhovne komande od 1917. Posle rata neko vreme je bio u najdelikatnijim vojničkim misijama po Evropi a kada se očekivalo da 1929. sa mesta pomoćnika načelnika Glavnog generalštaba preuzme komandovanje vojskom Kraljevine Jugoslavije, na svoj zahtev odlazi u penziju, tačnije na mesto direktora Radio Beograda, do 1936.

Danilo Kalafatović

Reaktiviran je pred sam početak Aprilskog rata i postavljen za komandanta pozadine. Predsednik vlade, armijski general Dušan Simović postavio ga je 15. aprila za načelnika štaba Vrhovne komande sa ovlašćenjem da povede razgovore o primirju. Sile Osovine su to odbile i zahtevale su da Jugoslavija potpiše bezuslovnu kapitulaciju. Kalafatović je za tu dužnost odredio bivšeg ministra inostranih poslova Aleksandara Cincar-Markovića i divizijskog generala Radivoja Jankovića. Odmah potom Kalafatović je zarobljen i interniran u Nemačku, bio je u logoru Varburg pa Nirnberg. Umro je u Mozburgu na Izeru, u Bavarskoj, 1946. godine.

NIRNBERŠKA IZJAVA

KOMUNISTIČKE vlasti generalu Kalafatoviću su zamerale što je u logoru u Nirnbergu prihvatio inicijativu koju je iz zemlje uputio general Milan Nedić, da se generali i oficiri izjasne protiv svakog otpora okupatoru i da podrže njegovu "vladu" (tzv. Nirnberška izjava) - govori Bjelajac. - Kalafatovićev visok ugled, kao i velika neizvesnost kod zarobljenika učinili su da većina oficira logoraša potpiše dokument koji je u okupiranoj Srbiji Nemcima služio u propagandne svrhe.

MEMOARI NESTALI SA TAVANA?

DOKTOR istorijskih nauka Mile Bjelajac navodi da je za memoare Danila Kalafatovića čuo dok je spremao svoju disertaciju. Autor dela "Generali i admirali Kraljevine Jugoslavije 1918-1941" svedoči da je u više navrata vodio razgovore sa Kalafatovićevim sinom Ratkom, takođe kraljevskim oficirom prvim u rangu 57. klase (1. u rangu).

- Ovaj divni čovek je kazao za zapise njegovog oca, rukopise memoarsko-dnevničkog karaktera, od kojih se deo nalazio na tavanu njihove kuće u Đušinoj 13. Oni su, prema Ratkovim rečima, obuhvatali period pre ratova, ratove i međuratni period i deo je bio na francuskom jeziku - priča istoričar. - Kada je oficir umro, jedna firma je kupila njegov dom i, kako su mi tada rekli, "očistili" su tavan.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

GAGI

13.02.2017. 21:38

Dajte sredstva da se otkupe dnevnici,to je istorijska gradja i treba da to otkupimo za tako mali iznos.Mnoga dokumenta su nam unistena prilikom bombardovanja zgrade Nacionalne biblioteke u drugom svetskom ratu,pa bi bilo dobro da se ovo otkupi dok nije kasno.Zasto drzava malo ozbiljnije ne radi po tom pitanju.

boško

14.02.2017. 01:03

@GAGI - Za ozbiljan rad treba ozbiljna država i ozbiljan narod.Mi to po svemu sudeći nismo, na žalost.

Sasa

13.02.2017. 22:07

Sta ce ostati u budzetu za novu Skodu Superb nekog naprednog funkcionera ako se pare bacaju na neke stare spise?

Steva

13.02.2017. 22:25

Opet Srpska posla. Da je to neki hrvarski i siptarski oficir, dijaspora njihova bi u roku od pola sata skupila novac za otkup neke istorijske gradje. A nasa? Da je to neki oficir iz Titovog vremena i jos pristalica komunista, pa jos i da razumem. Ovako. sramota za nasu dijasporu, nisu u stanju da skupe ticavih 9.500,00 USD . Umesto da to otkupe i posalju kao istorijsku gradju za sadasnja i buduca pokolenja. Tajac.

Francesco

14.02.2017. 00:45

@Steva - Realno ja bih za Krcunov dnevnik prodao bubreg, a pogledaj velikoSrbe u "izgnanstvu", isti kao i ove "patriJote" u matici, nit šta znaju niti ih zanima. Znaju samo da pljuju po drugima i da izazivaju ratove čiji tok posmatraju iz prvih redova.... ispred televizora, daleko daleko u stranoj zemlji, na socijali. Onda kad dođu na ovamo iz iznajmljenih bembara rokaju gusle i Baju Malog Knindžu. Priča koja se u Srbiji ponavlja par stotina godina sa malim izmenama u scenariju.

Steva

15.02.2017. 19:32

@Steva - @Dijaspora: Da su moja primanja 10% od tvojih sigurno bih bar neki dolarcic dao. No ovde mi smo ipak solidarniji, jer gradimo ponesto za svoja pokoljenja, a vi?

Srda

13.02.2017. 22:30

Ma od ove banana drzave nema nista, ostaje jedino da se mi (gradjanstvo) finansijski udruzimo i otkupimo to!

Srda

13.02.2017. 23:55

@Srda - I hocemo li da se aktiviramo?1. Internet stranica u Kanadi postoji, dnevnici se prodaju po ceni od 9585,99 usd, izvor Novosti,2.Sakupljanje finansija - preko Crowdfunding,3.Informisanje nacije preko interneta ili tv,4.Kupovina i predaja dnevnika nekom od muzeja ili narodne biblioteke.

Smaranje

14.02.2017. 00:29

Država mora da okupi ovo, inače nam nije jasno gde ide novac koji dajemo za porez! Ovo su sitne pare prema svim glupostima na koje se inače bacaju! A mogli biste i Arhiv malo da unapredite, kao i da povedete računa o najvećim muzejima!

Kole

14.02.2017. 07:30

Sve ovo u tekstu je dramatizovano. Što nisu kupili sve to od Kalafatovića kada je bilo u antikvarnici u Brankovoj i koštalo je 10 puta manje? Uostalom deo dnevnika je još uvek kod mene. U tim rukopisima neme ničeg značajnog. Za te pare nisu u NBS otkupili manuskript iz 15. veka. A gospodin MIle zna i da nije realizovan grbovnik, koji je značajniji.

Vlada

14.02.2017. 08:32

Htela je drzava da to otkupi, nemojte tako, ali nisu mogli da nadju 3 ponude, pa da izaberu najjeftiniju. Tender su po navici namestili bratu od tetke, ali on nije uspeo da dodje do rukopisa, kako stvari stoje. A da se razumemo, ni drzavnim cinovnicima to nije u opisu posla. Nikome u ugovoru o radu ne pise tako nesto. U svakom slucaju, ceka se novi Zakon o javnim nabavkama, koji ce regulisati i otkup rukopisa iz I sv. rata. E Srbijo, vezana vrećo.

dr aleksandar Nedok

14.02.2017. 08:49

Još jedna srpska sramota u beščašću u kome se nalazimo! Bacaju se stotine hiljada dolara za stimulacije stranih šićardžija koji ovde traže jeftinu radnu snagu da je eksploatišu dok drugde ne nađu još jeftiniju,a nema se novca, takoreći "za pikslu", da se uspomene jednoga od časnih srpskih oficira ne vrate njegovom narodu. Zato nam ovako ide dok odlazeći predsednik države odlikuje zabavljače Karađorđevim zvezdama, a njegov odcepljeni potrčko se dvoumi hoće li da uskoči u fotelju koja se prazni

Милорад

14.02.2017. 09:00

Caдашња држава ,која је васпитана и учена по комунистичким правилима, наравно није заинтересована,што се види по догађајима већ тридесетак година.Они који би хтели да нешто и промене немају довољну подршку.

ranko75

14.02.2017. 12:37

@Милорад - Muka mi je kada sve sto je trulo u nasoj drzavi pokusavaju da svale na komuniste.Kao da trulezi u nasoj drzavi nije bilo do komunista.Zar ubistvo Karadjordja nije trulez nasa?Tu imas sve i da je vladar Obrenovic dozao na vlast ubivsi boljeg (cistijeg) srbina od sebe,i izdaju kuma.Zar Arcibal Rajs ne pokazuje koliko je trulezi bilo kod nasodmah po I sv.ratu? A fukara koja je podmetala pesak u brasno i slala vojsci na front a posle rata postala ministar nije nas trulez?A kolaboracija sa nemcima?

sale

14.02.2017. 09:08

Sramota me je stvarno koliko nasu drzavu boli qu..c za nas, za nasu istoriju , koliko smo smesni da nas svako moze zapisa .... gde smo bili a gde smo stigli a gde cemo zavrsiti to bolje da ne znamo ....

Relax

14.02.2017. 09:35

Bjelajac laže i to ne zato što ne zna nego da nas dovede u zabludu. Nirnberška izjava je izjava svakog pojedinačnog oficira i podoficira da se priključuje Nediću (SDS i SDK) u borbi protiv komunista. Kalafatović je bio glavni čovek za organizaciju. Tako su Nemci u Srbiji dobili oko 1200 oficira kao pomoć u "čuvanju reda u Srbiji".

ranko75

14.02.2017. 12:48

Mi smo neslozni,cak ako se pojavi neka dobra inicijativa srbi se lose odazovu, jer znajuci svoj narod srbi ne veruju u postenje drugih srba.Nije dzabe Branko Copic na jednom mestu napisao:"znam ja nas .ebo ti nas". Od raspada SFRJ je proslo 25 godina a mi u Moskvi nemamo ni kulturnog centra gde bi se okupljali,ni crkvu ne bi imali da nam je nisu poklonili rusi,a oni su svoje crkve kod nas sami napravili.Mi svakom srbinu nadjemo manu da ga odgurnemo od srpstva,te nije te vere,te komunista je.

Милош

14.02.2017. 14:20

Ето каква нам је држава!!!!!!А власт се стално хвали како им је национални интерес на првом месту.Имају да плаћају разне саветнике и стране фирме а немају новац да купе тако важну грађу и документа.То је за државу ништа ,сића.Само је питање тих који воде ту државу колико им је стало до државе и народа,а поготово до наших предака који су гинули да би нама данас било боље.

шајкача

12.10.2017. 09:36

А колико је коштала септембарска парада?