Kralj Petar nije ukrao srpsko zlato

Dragana MATOVIĆ

03. 11. 2016. u 20:14

Knjiga Dušana Bapca i Aleksandra Ognjevića baca novo svetlo na tajne nestanka kraljevskog blaga 1941. godine (1). Dragocenosti su otimali Italijani i Nemci, ali i Ozna posle rata

Краљ Петар није украо српско злато

Petar II Karađorđević

KRALJ Petar Drugi Karađorđević je u aprilu 1941. godine pobegao iz zemlje i poneo narodno zlato - jedan od najčešće korišćenih argumenata u proteklih 75 godina protiv kraljevske porodice. Polazeći od teze, decenijama korišćene u postkomunističkoj istoriografiji, Dušan Babac i Aleksandar Ognjević u knjizi "Tajne kraljevskog blaga" demaskiraju ovaj višedecenijski mit otkrivajući da je sudbina zlata i kraljevskih dragocenosti bila potpuno drugačija.

Posle više godina istraživanja domaćih i stranih arhiva, autori su pronašli koliko su zapravo zlata kralj i vlada poneli tokom evakuacije, kakva je bila sudbina dragocenosti skrivenih u manastiru Ostrog, kakva je bila uloga Nemaca, Italijana, Amerikanaca, Ozne i Udbe u raznošenju blaga, kao i šta se dogodilo sa izuzetno vrednim umetničkim delima i svetinjama u vlasništvu kraljevske porodice.

- Kralj Petar nije ukrao narodno zlato i nije živeo bogato u emigraciji. Jedan gram zlata on nije razmenio! Ovu priču su sistematski posleratnih godina proturali protivnici monarhije i, kao mantru, preneli je na svoje potomke - govori nam Dušan Babac. - Kraljevina Jugoslavija dočekala je Drugi svetski rat sa stabilnim rezervama i neposredno pre ratnih sukoba planski je nastojala da sačuva novac i zlato i skloni ih na sigurno. Ipak, tokom povlačenja prema Crnoj Gori morala je da spali velike emisije novčanica, kako novac ne bi došao u ruke okupatora. I to je bila jedinstvena mera u istoriji monetarne politike jedne države.

Autori knjige tvrde da je sve ono što nije uspeo da ponese kralj ili drugi članovi kraljevske porodice prilikom evakuacije, u ratnim i poratnim godinama, do današnjeg dana, bilo predmet okupatorske, a zatim organizovane državne pljačke i otimačine.

FAMOZNI SEF 555 - POD izgovorom brige za kulturno-istorijsko nasleđe, država je otimala privatnu imovinu Karađorđevića - tvrde Babac i Ognjević.
- Najveći deo tog blaga danas se nalazi u muzejima ili u famoznom sefu 555 Narodne banke Srbije.

- Činjenica je da se članovi kraljevske porodice nisu pokazali kao naročito dobri čuvari sopstvenog nasleđa, već su u godinama egzila i nemaštine bili prinuđeni da rasprodaju gotovo sve što su imali - ističe Babac.

Između korica knjige "Tajna kraljevskog blaga" nalazi se mnogo široj javnosti nepoznatih podataka, koji bacaju novo svetlo na istorijske događaje.

- Od 204 sanduka zlata filijale Narodne banke u Užicu, Italijani su u aprilu i maju 1941. zaplenili 179 sa 8.393 kilograma čistog zlata - navodi Babac. - Od preostalih 25 sanduka, Nemci su u manastiru Ostrog uzeli četiri, osam je ponela vlada, pet generalitet, jedan je u ukraden, a pet je otela Ozna posle rata. Posle kapitulacije Italije, Nemci su zaplenili i jugoslovensko zlato koje je bilo kod njih. Američke trupe su ga u maju 1945. pronašle i oduzele i posle Londonskog sporazuma vraćeno je Italiji, koja je vratila Jugoslaviji celokupno zaplenjeno zlato na osnovu Ugovora o miru.

Posle analize podataka do kojih su došli, autori knjige, koju je objavio "Evro buk", tvrde da je Jugoslaviji posle rata vraćeno najviše zlata, u odnosu na sve druge zemlje u Evropi.

- Italija je vratila 8.393 kilograma, od Nemačke je dobijeno 2.172,87, tako da je Narodna banka restituisala 10.526,87 kilograma monetarnog zlata - govore autori. - Ako se izuzme zlato u Londonskoj banci, oko 11.000 kilograma, kao i ono koje je NBJ prodala za devize, oko 20.000, Jugoslavija je kod Federalnih rezervi u NJujorku imala 41.666 kilograma čistog zlata. Ali posle oslobođenja, iz NJujorka nije vraćeno sve zlato.

Autori "Tajni kraljevskog blaga" otkrivaju da su Amerikanci uslovili vraćanje zlata plaćanjem obeštećenja za nacionalizovanu američku imovinu u Jugoslaviji.

Kraljica Marija sa sinovima Tomislavom, Andrejom i Petrom

- Iako je socijalistička Jugoslavija postigla sporazume sa mnogim zemljama o obeštećenju za nacionalizovanu imovinu njihovih državljana u Jugoslaviji, otplatom u višegodišnjim ratama, SAD su zahtevale da se plati njihova enormna procena nacionalizovane imvine Amerikanaca. Ona je višestruko prelazila procenu socijalističke vlasti i iznosila je 15.649,22 kilograma - objašnjava Babac. - Ostatak od 26 hiljada kilograma transportovan je delom u Švajcarsku, delom u trezor NBJ.

Vlade u izbeglištvu generala Simovića, Slobodana Jovanovića, Miloša Trifunovića, Božidara Purića i Ivana Šubašića, prema podacima do kojih su došli Ognjević i Babac, potrošile su oko 28 miliona dolara. Od tog novca, kralj Petar je tokom rata dobijao godišnju apanažu od 30.000 funti, kraljica Marija 43.680, a kraljevići Tomislav i Andrej po 12.000 funti.

Kraljica Marija pred kraj života rasprodavala dragocenosti


- Kada je u Jugoslaviji ukinuto monarhističko uređenje, Petar Drugi je sa celom dinastijom lišen svih prava. Prvih godina posle gubitka krune živeo je od 40.000 funti koje je dobio od svoje vlade i 30.000 svoje ušteđevine. Kada su ova finansijska sredstva iscrpljena, kralj je početkom pedesetih godina počeo da prodaje porodične dragocenosti, koje je uspeo da iznese iz zemlje - kaže Babac.


RAZBAŠTINILA GA MAJKA

- DA bi preživeo teške godine u egzilu, kralj Petar Drugi je prodavao porodične dragocenosti, uglavnom nakit koji je poneo. Među ovim dragocenostima bila je i skupocena ruska dijadema njegove majke, ukrašena velikim smaragdima, koju je izradio poznati ruski carski juvelir Bolin. Rasprodaju porodičnog nakita kraljica Marija nikako nije mogla da oprosti svom sinu, što je jedan od razloga zbog koga ga je isključila iz testamenta - kaže Dušan Babac. - Ona je, međutim, i sama pred smrt rasprodala svoj lični nakit.


sutra: Pljačkali i četnici i ustaše

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

Sima

03.11.2016. 20:29

Moj pradeda ga je čuvao avion kojim je otišao, zlato su spakovsli u avion a papirni novac su zapalili posto nije imao gde da stane u avion. Toliko o tome..

Милутин

03.11.2016. 21:02

@Sima - Како да не! Твој прадеда је имао ексклузивно право да погледа у пртљаг краљеве породице кад су полетали са аеродрома Никола Тесла.

DejanSrbin

03.11.2016. 23:58

@Sima - Ha ha ha....pa mozda ih pitao "Jel ste se spakovali Vase Velicanstvo" , a Kralj Petar odgovara "Jesam Mile,poneo sam svo zlato,al mi zao papirnog novca sav popalise....ajd Mile uzdravlje,odoh ja za London"

BULDOZER

03.11.2016. 20:40

Сутра нова репортажа каже! Петар није побјегао, херојски се борио за своју отаџбину са златних В.Ц. шоља у Лондону!!!

Brane

04.11.2016. 00:43

@BULDOZER - A Tito se kao borio?? Bezao je kao zec po sumama i puskarajuci po selima. Zarad toga Srbi su masovno ubijani. Sto nije napucavao u svom Zagrebu? Pusti mi vise tih izlizanih, partizanskiih I komunjarskih prica iz udbenika za malu decu. Pusti me samo tih "strasnih bitaka" pocevsi od neretve, sutjeske, kozare... sve sam junak do junaka! Na drvaru je mokrio I neredio gace. Sta su partizani radili posle rata?? Najveci zlocini nad srbima posle Jasenovca.

Brane sramoto srpska

04.11.2016. 12:07

@BULDOZER - gde pominješ Kozaru, to su zaista bili heroji, i onoliki narod postradao... a, i Neretva i Sutjeska su bila stratšta srpskih heroja, svidelo se to tebi, ili ne.

sandra

03.11.2016. 20:48

Zlatne rezerve su i pre rata bile u Londonu i tamo su i ostale. Sve ostalo su samo prazna naklapanja.

Protokolarna Kraljevina

03.11.2016. 23:18

@Šumadinac - Građani EU najbolje žive u kraljevinama gde Kralj ima PROTOKOLARNU funkciju, a vlast pripada narodu preko NEPOSREDNO izabranih predstavnika u Parlamentu i lokalnim opštinama !!

Orvel

04.11.2016. 05:46

@Šumadinac - Kakva je dinastija Karadjordjevic govori cinjenica da posle ubistva Obrenovica kralj Petar ni za put do Srbije nije imao.Njegov naslednik Aleksandar posle katastrofalnog rata lopovlukom i mahinacijama sa ratnim obveznicama ali i pukim prisvajanjem svega sto je vredelo,postaje jedan od najbogatijih monarha.Toliko o postenju monarhije koja je i prestol stekla genocidom nad Obrenovicima.I danas takvi parazitare na nasoj grbaci.

Javor

06.11.2016. 00:36

@Šumadinac - A ti bi voleo da vidiš kralja koji spava na drvenom krevetu i prosi na ulici. Ili misliš da se toliko nakrao da može 7 puta dnevno da jede, pije najskuplja pića, vozi odjerdnom 5 automobila i sedi u 10 aviona. Ili veruješ da je kao Tito kad krene negde na put da su i kralja pratile krstarice, borbeni avioni i bombarderi uz lekare svih specijalizacija s pomoćnim osobljem i najmodernijim aparatima za reanimaciju? Orvel je imao snagu da predvidi, ti znaš samo da ređaš slova bez veze.

мрсимуд

03.11.2016. 20:55

Kада је у августу ове године саопштено да је нестало 18 тона злата из Базела (Швајцарска) коју је Србија добила после поделе "колача" са другим бившим републикама СФРЈ 2001 године, не виђох, да је реаговао на овакву колосалну ствар тужилац, као на пример неки дан кад је нађен онај сандук са муницијом и оружијем и одмах је изашао на лице места. Баш се чудим зашто?

Max

03.11.2016. 20:55

Mora da sam ja ,nije on sigurno ,a svi ovi njegovi đabalebaroši do sad živeli su i žive od "donacija" i svog rada

Aleksandar Adzic

03.11.2016. 20:57

Kako to da niko ne pominje ko je uzeo lavovski deo Jugoslovenskog zlata - Britanci? Kao i sve druge zemlje, Jugoslavija je deo rezervi ukljucujuci i zlatne drzala u trezorima izvan zemlje - uglavnom u zemljama koje se smatraju "sigurnijim". Najveci deo zlatnih i ostalih rezervi bivse Jugoslavije bio je u Londonu. Niko ne pita sta je sa tim bogatstvom? Britanska vlada ga je jednostavno konfisovala. Pa dokle ce Anglo-Saksonci da kontrolisu sve ukljucujuci i "istinu".

jovandeka

03.11.2016. 21:03

Srbiji kao državi,koja stvara svoj novi imidž trebaju istine,a ne nove konfuzije.Šta je bilo sa zlatom Kraljevine Jugoslavije postoje zvanični dokumneti i izjave aktera,tako da nije potrebno novo dokazivanje.Porodica je rehabilitovana i sahranjeni su na Oplencu.Zlato bilo i potrošeno.Vjerujem da bi SFRJ u svoj svojoj moći vrlo lako povratila ukradeno zlato,koji su "odnijeli" Njemci i Talijani,Istina oni su odnijeki ogromne vrijednosti i zlata,ao ratni plijen,a za to nema svjedoka.

Brko

03.11.2016. 21:04

Kralj nije ukrao zlato, Draža se borio protiv Nijemaca, Srbijom ne vladaju kriminalci...Idila.

канда

03.11.2016. 22:40

@Brko - Читао си Кардељеву историју.Намој да се љутиш што си,као и милиони других,пола живота провео у лажима и историјским фалсификатима пласираних из комунистичких кабинета за агитацију и пропаганду.

Despot

03.11.2016. 21:06

Koliko mocan orao na kovanici, trebali bi ovakvog da stave na zastavu,naravno samo 4s na njemu, bez ovih drugih :)

Jagodinac

03.11.2016. 21:13

Kralj nije morao da rasprodaje imovinu svoje majke. Koliko sam upucen u Englesku je pobegao kao mladic u punoj snazi. Mogao je da zavrsi skolu da se zaposli u nekoj Engleskoj firmini da zivi zivot kao svi obicni ljudi. Mogao je biti inzenjer, advokat, gradjevinski preduzimac....ili rudar kao stotine njegovih bivshih boraca i cetnika koji su nasli sigurnu luku u Engleskoj. Cime se bavio i sta je radio kada nije mogao da isfinansira svoje kraljevske potrebe?

Akril

03.11.2016. 22:37

Drago mi je da su i "Novosti" objavile ovu istinu, ali nisu prve u tome.Ima bar 10 godina kako je priznato da je veliki deo zlata sve vreme bio u trezoru NB SFRJ a deo je završio kao "partijsko zlato", tjst služio je kao fond komunističke partije za slučaj da se narod pobuni i digne na ustanak. Tim zlatom bi se finansirala odbrana Partije i njenih interesa. Deo koji je bio u Hrvatskoj je iskoriscen za kupovinu oruzja 90ih. Srbiji, iako sa bogata rudom zlata nije sudjeno da ga ima

Branko

03.11.2016. 23:09

Šta zna tinejdžer o zlatu? Bilo je oko njega dovoljno tutora koji su o zlatu znali mnogo više nego vi koji ovo čitate i ja koji ovo napisah. Da vas podsetim: Kralj Petar II Karađorđević umro je na današnji dan 1970. Laka mu zemlja oplenačka. Pozdrav iz Dežele.

soni

03.11.2016. 23:13

sta sada se pojavio svedok,koji je posmatrao koje ukrao zlato,gde si dosada bio mora da si trosio zlato i sada ga vise nema i oces da trazis penziju za svoju izjavu,

floyd

03.11.2016. 23:16

На жалост већина народа је полуписмена. Трећину злата је Јосип Броз присвојио. Прочитајте књигу Љубодрага Ђиурића, командант друге пролетерске , он ће Вам казати ко је украо Краљево злато. Књига се налази у библиотекама у сваком граду Србије!

Dara

06.11.2016. 00:25

@floyd - Imaš pravo, svo zlato je još tu ali po džepovima Titovih naslednika.

Jugoslava Pravdic

03.11.2016. 23:20

Bruka je bila u Nikšiću, na očigled svih, kako su se rvali razni begunci ko će ući u avion sa zlatom. Jedan avion je pun bio kovčega zlata, a, za drugi, pet ljudi je izbačeno iz aviona da bi još zlata stalo. Podjite u Nikšič, muzej, pogledajte novine i vdečete. Poluge su bacali iz aviona jer je bio težalk za poletanje pa su na njivama zlatne poluge nalazili orači dok su orali njive dugo posle rata.Biće, da su gradjani grada NIkšića bili budale i to ostale, pa nisu dobro videli. Sramota!

ranko75

03.11.2016. 23:21

Kralj nije ukrao zlato, jer je bio dete.Pokrali oni sto su vladali u ime njega (namesnistvo).Englezi su nas puno voleli da bi primili onoliku svitu da su dosli goli ko golaci.Neki avioni nisu mogli ni da uzlete koliko su bili pretrpani zlatom,pa su deo morali da izbace,i za vreme SFRJ su pronasli nesto od toga sto je bilo izbaceno.Englezi nisu hteli 1915 da plate za nasu vojsku na Krfu,sto je trebala da gine za njih dok se nije umesao ruski car,a Cercil ce da izdrzava tu celu svitu,nema pojma.

Kibo

04.11.2016. 21:28

@Kibo - Vuk Draskovic nema veze sa Kraljem i Monarhijom. Vi gospodine Santrac niste informisani. Vuk Draskovic je bio clan KPJ, sto opet nikakve veze nema. Ljudi grijese, to je ljudski. Ja samo zelim da se zaustavi erozija Srbije, a to je da se vratimo tamo gdje smo stvarno stali, a to je od kako smo formalno republika. Ko ce biti na vlasti, to je stavr momenta, konteksta i situacije. Kraljevina je zauvijek.

Marko

04.11.2016. 00:28

Baš je prelepa bila kraljica Marija. Najlepša srpska kraljica, inače komšinica Rumunčica ( i pola Nemica )

Orvel

04.11.2016. 05:37

Nije on licno jer je bio klinac kojim su upravljali drugi ali cinjenica je da je dvorska kamarila opljackala zlato i to nikakva nova,dobro placena istorija nece promeniti.Zalosno je sto ti paraziti i dalje zive na grbaci naroda REPUBLIKE Srbije.

Анти Антифа

04.11.2016. 06:44

Србско бчлго су узеле усташе и кроатокомунисти н челу с Титом

Ruben

04.11.2016. 12:42

@Ahhhhaahhha - Za njih bas puno i nezznzm ali za vas crvene ustase znam da nikad niste zivili ni od rada ni od kompetencije ; a niste nesto ni Loto igrali ; uvek ste bili paraziti srpskog seljaka ; sto ste i sada

Кука

06.11.2016. 00:16

@wooc - тебе мора да су четници добро испрашили па ти сад мртав краљ крив.

Pera detlic

04.11.2016. 07:59

Kralj Petar nije izneo zlato? A ko je , Crvenkapa ? Kakvi kraljevi , dodju ovde ne znaju ni srpski , jadan smo mi narod ...

Ruben

04.11.2016. 12:40

@Pera detlic - Pricaj u prvom licu jednine ; jer po nacinu razmislajanja izgleda da si zaista jadan ; crvene ustase su vas naucule kao papige da ponavljate njihove perfidne izmisljotine.