Sad se krsti sa tri prsta

D. ZEČEVIĆ

02. 09. 2015. u 14:00

Poznati francuski humanitarac Arno Gujon primio pravoslavlje u manastiru Visoki Dečeni na Kosovu i Metohiji. Monasi krstili Arnoa i njegovu kćerkicu Milenu

Сад се крсти са три прста

ARNO Gujon (30), poznati francuski humanitarac, predsednik organizacije "Solidarnost za Kosovo", koji godinama pomaže srpskom narodu na Kosovu i Meothiji, najznačajnije trenutke svog života obeležio je u manastiru Visoki Dečani. Osim što je juče primio pravosavnu veru u ovoj svetinji, monasi su krstili i njegovu kćerkicu Milenu, a potom su ga i venčali sa suprugom Ivanom. Čin krštenja i venčanja obavio je iguman Visokih Dečana otac Sava Janjić sa monaštvom, dok je kum bio Italijan, Frančesko Skarfi, predstavnik humanitarne organizacije "Prijatelji Dečana".

- Kada se naša kćerkica Milena rodila pre četiri meseca, želeli smo da je krstimo u Visokim Dečanima, ali sam i ja odlučio da se krstim sa njom kako bi na taj način naša porodica dobila duhovnu dimenziju - priča Arno, napominjući da je manastir Dečani prvi put posetio 2007. godine. - Tu sam se među monasima, freskama i ikonama, osećao posebno, uzvišeno. Ovde sam na neki način otkrio duhovnost i ovim činom sam hteo još više da se zbližim sa Visokim Dečanima, što sam učinio svojim, ali i krštenjem kćerke i venčanjem sa suprugom Ivanom sa kojom sam građansko venčanje obavio u Francuskoj.

Arno objašnjava da su im monasi u pravoslavnoj svetinji učinili veliku čast jer je poslednje venčanje bilo 2010. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Драгица

02.09.2015. 14:40

Нек је уз Божју помоћ,здрави били и дуго срећно живели!

Ivan

03.09.2015. 20:14

@Ohhohho - Ako to covek ucini svojom voljom i bez prisile treba postovati njegov izbor. A inace, u velikoj si meri u pravu. Zato i postoje zakoni da svakome omoguce da bira put kojim ce ici, naravno, ukoliko svojim izborom ne cini zlo drugima.

цврчак

02.09.2015. 18:52

Нека је породици Гујон Богом благословен цео живот. Хвала што помажете и волите српски народ! Увек се разнежим кад чујем да је неко урадио нешто добро за своју душу и на своје спасење!

Miro Markovic

02.09.2015. 19:50

Neka ovom plemenitom bracnom paru Bog podari dobro zdralvlje i jos vise dece. Od plemenitih roditelja se radjaju plemenita deca za dobrobit svih nas. Biti krsten i vencan u svetom manastiru Visoki Decani je velika cast za svakog pravoslavnog verujuceg coveka i zene. Ovaj mladi Francuz, inace veliki prijatelj srpskon naroda, je svojim humnaitarnim radom za ugrozene srpske porodice sirom okupiranog KiM, to zaista i zasluzio. Neka mu bude sa srecom i krstenje i vencanje. Ziveli na mnogaja ljeta.

alex miles

03.09.2015. 06:36

@Miro Markovic - A ja vec pomislio da su se popovi SPC sekte pobrinuli o Miru Markovicu kad ga vec poodavno nije bilo da bulazni.

Ogi Gligic

02.09.2015. 21:04

Arno i njegovi Francuski prijatelji su izgradili vise skola i odveli vise djece na mora i RS nego vlada Rep.Srbije.nek nam bude nauk i podstrek.Nadam se da nece zavrsiti kao vecina Srpskih prijatelja kroz istoriju,u zaboravu.

Pustinjak

03.09.2015. 11:58

Da,ali kum na Krštenju im je bio Italijan,što vrlo lako postoji mogućnost da ja rimo"katolik",pa ako isti nije primio Pravoslavlje,čin Krštenja je ništavan i pred narodom,a i pred Bogom pogotovo. Ako je Kum u Pravoslavlju,onda je Krštenje validno...

Бранислав

04.09.2015. 14:04

@Pustinjak - ..мислим да си у праву..јер кум на крштењу треба да прочита Символ вере а римокатолик не може (јер су променили символ вере) а камоли протестант...једино ако је и Италијан исто православан..

vrhbrate

04.09.2015. 15:34

@Pustinjak - i taj Italijan je primio pravoslavlje, raspitaj se malo o tom coveku ''vernice'' i njegovom delu za Srbe na KiM

Duca

17.12.2016. 15:50

Ovde se jos uvek vode verski ratovi, sto je veliki primitivizam .Po cemu je Katolicizam tako okrutna vera a Pravoslavlje jedina ispravna, i obrnuto. Kroz istoriju su ratovali Katolici protiv Katolika i Pravoslavci protiv Pravoslavaca i to puno krvavo. Manastire u Fruskoj gori su izgradili nasi doseljenici sa dozvolom Austrougarske (Katolicke). Sve zbog toga da ne budemo pagani i bezboznici .Razmislite malo nacionalisti !!!!