PRIVREDNA komora Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju uvoza (SIPPO) i Razvojnom agencijom Srbije, uz podršku Evropske mreže preduzetništva, prvi put organizuje izlaganje srpskih kompanija iz sektora drvne industrije na specijalizovanom sajmu "Interzum", koji se održava od 21. do 24. maja 2019. godine u Kelnu, u Nemačkoj.

Drvna industrija prepoznata je kao jedna od četiri prioritetne industrijske grane sa najvećim potencijalom za rast i razvoj. S obzirom da je jedna od glavnih uloga Privredne komore Srbije podrška članicama prilikom internacionalizacije, odnosno otvaranje novih tržišta i pronalaženje potencijalnih kupaca, sajam "Interzum 2019" je prepoznat kao prava prilika za predstavljanje domaćih proizvođača parketa, prozora i vrata, kao i proizvođača građevinskih elemenata od drveta i delova nameštaja.

- Analizirajući tržište drvne industrije u Evropskoj uniji, došlo se do zaključka da izrazite šanse za izvoz imaju proizvođači delova nameštaja, jer svojim kvalitetom i kapacitetom zadovoljavaju potrebe evropskih proizvođača nameštaja - izjavila je Nataša Govedarica, sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira PKS. - Pored toga, građevinska industrija u Nemačkoj i EU je takođe u porastu i samim tim raste i potražnja za građevinskom stolarijom i parketom, a ovaj uzlazni trend treba da iskoriste i srpske kompanije.

Kako se ova aktivnost odvija u sklopu saradnje koju Privredna komora Srbije ima sa SIPPO projektom (projekat podržan od strane Švajcarskog sekretarijata za ekonomske odnose-SECO), a u cilju što bolje pripreme kompanija koje prvi put izlažu na ovom sajmu, SIPPO je angažovao konsultanta koji je izvršio selekciju kompanija na osnovu njihovog proizvodnog programa i kapaciteta.

Pročitajte još - Sklapaju nameštaj i izvoze u Mađarsku

Šest kompanija koje su ispunile sve potrebne kriterijume će imati priliku da predstave svoj proizvodni program na nacionalnom štandu Srbije. U sklopu priprema za što kvalitetniji sajamski nastup, nemački stručnjaci angažovani od strane SIPPO projekta, tokom marta su obišli sve izlagače i pomogli u odabiru uzoraka kojima će se kompanije predstaviti na vodećem svetskom sajmu namenjenom dobavljačima iz oblasti drvne industrije.

Vladimir Leković, generalni direktor firme Tara concept, koja je jedan od izlagača u okviru nacionalnog štanda, naglasio je koliko je za njih značajan nastup na sajmu "Interzum 2019", kao i koliko su zadovoljni aktivnostima koje PKS i SIPPO projekat realizuju u okviru podrške firmama iz sektora tehničkog drveta.

Pročitajte još - Česi i Nemci vole srpski nameštaj

- Velika nam je čast što ćemo, na jednom od vodećih svetskih sajmova enterijera i industrije nameštaja, ponuditi proizvode nastale srpskom pameću koji su reprezentativni brendovi na svetskom tržištu - kaže Leković. - Nastupamo na nacionalnom štandu, gde smo prošli selekciju Švajcarskog programa za promociju izvoza SIPPO i Privredne komore Srbije, a na osnovu proizvodnog programa, proizvodnih kapaciteta i potencijala za izvoz.

IZLAGAČI

Pored kompanije Tara concept iz Kragujevca, koja se bavi izradom luksuznih podnih i zidnih obloga, na nacionalnom štandu Srbije izlažu i: S.C.S. PLUS iz Knjaževca, čiji proizvodni program obuhvata sedišta, naslone, školjke, ploče, delove nameštaja; "Sunce Marinković" iz Kragujevca, koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih prozora i vrata; Topwood iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom pločastog materijala i nameštaja, kao i vrhunske stolarije od drveta i "Zvemil" iz Bajine Bašte, koja se bavi proizvodnjom otpresaka od bukovog i topolovog blind furnira i "Entero" iz Nove Pazove koja se bavi opremanjem enterijera poslovnih prostora i stambenih objekata.