Milutin Simović, potpredsednik Vlade Crne Gore i predsednik
Nacionalnog koordinacionog tima, izjavio je da su respiratori koji su bili namenjeni Crnoj Gori oduzeti na tržištu Srbije. On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "na brizi o Crnoj Gori", smatrajući da je dobro da „on celinu svoje pažnje usredsredi na zaštitu zdravlja i dobrobit građana Srbije“.

- Snaći ćemo se mi. Na sreću još je država i tržišta na kojim je moguće za svoj novac kupiti nedostajuće proizvode, kao što smo u Srbiji kupili i hranu o kojoj govori predsednik Srbije, kazao je Simović. –Ima i drugih država u kojima je moguće s njihovim trgovinskim kućama ugovoriti kupovinu robe proizvedene u trećim zemljama, a da vam ne bude oduzeta kao što se to nama dogodilo sa respiratorima na tržištu Srbije. Posebno smo zahvalni za najavljeni dodatak od dva respiratora koja bi nam predsednik Srbije donirao na bazi dogovora sa liderom Nove srpske demokratije. Pretpostavljamo kao izraz brige za navodno ugroženi srpski narod u Crnoj Gori. Nema potrebe za tim. Ne kalibriramo u Crnoj Gori medicinsku opremu po nacionalnim frekvencijama. Crna Gora je odgovorna i organizovana građanska država koja
je u stanju da i u najtežim okolnostima pandemije korona virusa svakom svom građaninu obezbedi maksimalni mogući nivo zdravstvene zaštite, poručio je Simović.

Prethodno je predsednik Srbije odgovorio na optužbe iz Crne Gore da je Srbija "otela Crnoj Gori" respiratore.

- Veoma je važno da odgovorim na optužbe koje su stigle iz Crne Gore. Srbija nije nikada nikome ništa otela niti uzela. Na tržištu smo kupili sve najnormalnije. Spremni smo i razgovarali smo da im poklonimo 3 respiratora besplatno. Takođe, spremni smo da na molbu Andrije Mandića damo još dva respiratora za Pljevlja i Bijelo Polje - rekao je Vučić u obraćanju naciji i dodao:

- Mi sa našim bratskim narodom u Crnoj Gori, kako sa Srbima, tako i sa onima koji su Crnogorci, želimo da imamo najbolje moguće odnose, i ne želim da nas bilo čiji vladini službenici na bilo koji način svađaju i govore da Srbija ima loš odnos prema Crnoj Gori, isporučili smo u prethodne dvije nedelje više od 40 hiljada tona hrane.