Kurtija smenjuju u parku: Parlament u Prištini će sednicu možda održati na otvorenom

D. R. Đ.

utorak, 24. 03. 2020. u 07:29

Куртија смењују у парку: Парламент у Приштини ће седницу можда одржати на отвореном

AP Photo

Održavanje sednice skupštine u Prištini pod znakom pitanja zbog virusa korona
PREDLOG za smenu Aljbina Kurtija sa mesta premijera privremenih institucija u Prištini, trebalo bi da se u narednim danima nađe pred poslanicima, ali je za održavanje sednice prepreka zahtev Nacionalnog instituta za javno zdravlje da se zbog virusa korona između građana održava razdaljina do dva metra. Poštovanje te preporuke, naime, nije moguće sprovesti u delo u sali parlamenta u kojoj sedi 120 poslanika, plus skupštinski službenici.

Zbog toga su se pojavili čak i predlozi da se sednica održi na otvorenom?!
Inicijativa za smenu Kurtija potekla je od DSK Ise Mustafe, a podržale su je i poslanici iz partija Ramuša Haradinaja i Bedžeta Pacolija. Kurtijevo "Samoopredeljenje", kome bi odgovaralo da do sednice ne dođe, najavilo je da će od instituta za javno zdravlje zatražiti procenu situacije.

Ako bi došlo do glasanja, za smenu premijera potreban je najmanje 61 glas, posle čega bi Hašim Tači kao predsednik privremenih institucija mandat za sastavljanje nove vlade mogao da da Isi Mustafi, čija je stranka bila drugoplasirana na izborima.

Što se tiče Specijalnog tužilaštva za zločine bivše OVK počinjene na KiM tokom 1998. i 1999. godine, njegov rad se neće prekidati iz predostrožnosti zbog virusa korona iako je bilo takvih spekulacija.

DIJALOG DO REŠENjA

NEMAČKI ambasador u Prištini Kristijan Held ocenio je da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji treba da stupi na dužnost 1. aprila, voditi "izbalansiran i sadržajan dijalog" i dovesti do "sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg rešenja između Kosova i Srbije".

Komentari (4)

Kurti Mashtrim

24.03.2020. 09:33

Ma polako o smeni,prvo da Kurti razgovara sa Merkelovom.Sve zavisi koja uputstva ce da dobije,jer Nemci podrzavaju Kurtija i takse.

Kosovski klovn

24.03.2020. 17:03

Pustite Kurtu sto dana da vlada Kosovom, oda će šiptari sami tražiti da se vrate u sastav matične države Srbije.