PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je u ponedeljak, na Samitu EBRD u Londonu, predsednika vlade tzv. Kosova Aljbina Kurtija da što pre povuče takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

- To je loše za region. Moramo da budemo praktični ako želimo da povećamo trgovinu i privučemo investicije, jer građani očekuju to od nas - poručila je predsednica srpske vlade, koja je zajedno sa Kurtijem, ali i premijerima Albanije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, učestvovala na jednom od panela.

Kurti je rekao da hoće da radi na odnosima sa Beogradom i da želi da oni budu dobri, ali da će taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije zameniti reciprocitetom:

- Želimo takse da zamenimo reciprocitetom, što neće biti osveta, već se osećamo diskriminisano i hoćemo jednakost.

Premijerka je poručila da na Samitu nije htela da replicira Kurtiju povodom "mera reciprociteta", jer joj je bilo važno da ekonomski predstavi ne samo Srbiju, već i ceo region:


PROČITAJTE JOŠ: Brnabić sa MO Ujedinjenog kraljevstva: Očekujemo da Džonson poseti Srbiju ove godine

- Situacija sa taksama je izuzetno jednostavna, jer postoje potpisani sporazumi koji se moraju poštovati, a jedan od njih je CEFTA.

Brnabićeva je u Londonu poručila da je Srbija pravo mesto za ulaganje, što pokazuju podaci o privlačenju stranih investicija, ali i značajne poreske olakšice, ali pre svega jer su jedna od najjačih strana Srbije - ljudi.

Ona se sastala i sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem, a razgovarala je i sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Zoranom Tegeltijom.