POLITIČARI, ali i "obični" građani, za koje se utvrdi da su uvećali imovinu za najmanje 150.000 evra u roku od tri uzastopne godine a to nisu prijavili, ubuduće će se naći pod lupom poreskih i drugih organa. Ukoliko ne mogu da dokažu da su nešto stekli na zakonit način, za taj "ekstraprofit" platiće čak 75 odsto poreza.

To, između ostalog, predviđa Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji bi narednih dana trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije. Prema ovom predlogu, nema vremenskog ograničenja za primenu zakona, odnosno nadležni će moći da utvrđuju da li se neko nezakonito obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti.

Ukoliko se posumnja na nepravilnosti nečijeg imovinskog "konta", njegov imetak će "češljati" posebna jedinica Poreske uprave, odnosno minimum 20 stručnjaka, među kojima će biti i predstavnici MUP, NBS, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za sprečavanje korupcije, Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre i Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti. "Na meti" će biti apsolutno celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac.


PROČITAJTE JOŠ - Direktor Agencije za borbu protiv korupcije o podnetim krivičnim prijavama protiv funkcioneraKo će biti proveravan, određivaće jedinica Poreske uprave u skladu sa godišnjim smernicama koje donosi direktor Uprave, ali će postupak moći da se pokrene i po prijavi građana ili druge institucije. Predlog zakona predviđa da onaj čija imovina bude predmet kontrole mora da dokaže da ju je stekao na legalan način.

Opozicija je odmah osula paljbu na ovaj propis, tvrdeći da se on donosi kako bi vlast imala još jedan mehanizam za obračun sa političkim protivnicima. Ovakve tvrdnje, u intervjuu za "Novosti", demantovala je ministarka pravde Nela Kuburović, napominjući da se predložena zakonska rešenja odnose na sve građane, čime se isključuje svaka eventualna selektivnost u njihovoj primeni.

Nela Kuburović


Sudija Danica Maksimović kaže, za "Novosti", uz napomenu da iznosi stav kao stručnjak a ne kao predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, da je dobro što će konačno biti usvojen zakon o poreklu imovine:

- Dobro je što se ide još dalje u prošlost, a ne samo od 2007, kako su bili prvobitni predlozi. Primena ovog zakona biće dobar instrument u borbi protiv korupcije i zloupotreba, a verujem i da će značajno doprineti punjenju državnog budžeta.


KAZNE DO DVA MILIONA

PREMA Predlogu zakona o utvrđivanju porekla imovine predviđene su novčane kazne u rasponu od 55.000 do dva miliona dinara, ukoliko neko na zahtev jedinice Poreske uprave i u roku koji ona odredi ne dostavi podatke kojima raspolaže. Kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje ne čuva kao profesionalnu tajnu podatke do kojih je došlo u postupku utvrđivanja imovine i posebnog poreza.


PROČITAJTE JOŠ - IZVEŠTAJ AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Na udaru ministar i čak 36 poslanikaMAJA GOJKOVIĆ (SNS): NAPREDNjACI SU SPREMNI

ŠEFICA parlamenta Maja Gojković potvrdila je da će se Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine uskoro naći pred poslanicima:

- Ovaj propis je veoma važan, i to će biti jedna od važnijih sednica Skupštine. Treba da se vidi ko je na koji način došao do velike imovine. Ja sam tu i svi iz SNS su tu, ali da vidimo da li su i drugi spremni da prihvate zakon na delu.


ĐORĐE MILIĆEVIĆ (SPS): SVE TREBA DA SE PROČEŠLjA

U INICIJATIVI da se konačno usvoji zakon o poreklu imovine apsolutno nema nikakve namere da on posluži za obračun ili odmazdu vlasti sa političkim protivnicima, kako tvrdi opozicija. Socijalisti podržavaju usvajanje ovog zakona, jer smatramo da imovina svakog javnog funkcionera, bez obzira na to iz koje je stranke, treba da bude transparenata i proverena - kaže Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS.VJERICA RADETA (SRS): VEĆ POSTOJE PROPISI

RADIKALI su protiv donošenja ovog zakona. Mi smo za to da se svaka sporna imovina utvrđuje u sudskom postupku, po zakonskim rešenjima koja već postoje i koja bi trebalo da se primenjuju. Postoje i propisi o oduzimanju imovine koja je stečena krivičnim delom - smatra Vjerica Radeta, poslanica SRS.