IZVEŠTAJ AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Na udaru ministar i čak 36 poslanika

D. M. S. - S. S. R.

04. 04. 2019. u 08:27

Tokom prošle godine 186 postupaka protiv funkcionera koji nisu dostavili na vreme, uopšte nisu poslali ili su prikazali lažne podatke o svojoj imovini. Postupci zbog lažnih imovinskih karata ili probijanja rokova

ИЗВЕШТАЈ АГЕНЦИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: На удару министар и чак 36 посланика

AGENCIJA za borbu protiv korupcije pokrenula je tokom prošle godine 186 postupaka protiv funkcionera koji nisu dostavili na vreme, uopšte nisu poslali ili su prikazali lažne podatke o svojoj imovini. Među njima su i jedan ministar, 36 narodnih poslanika, savetnik predsednika republike, 76 sudija, osam tužilaca i zamenika i dva državna sekretara i rektora univerziteta.

Kako se navodi u godišnjem izveštaju o radu Agencije, koji je poslat u Skupštinu Srbije, prvobitno je planirano da se prečešlja imetak 317 funkcionera, ali su, na kraju, uspeli da provere njih 275. Istovremeno, na lokalnom nivou pokrenuto je 116 postupaka, među kojima su predmeti o četiri gradonačelnika. Agencija je pronašla i da je nepravilnosti bilo u imovinskim kartama 46 direktora i njihovih zamenika u javnim preduzećima.

U izveštaju se upravo skreće pažnja da su lokalne samouprave posebno pogodno tlo za korupciju.

- Zbog neretko loše vidljivosti iz perspektive glavnog grada, drugih velikih centara i medija, lokalne sredine kao da su izolovane i prepuštene same sebi, zbog čega postaju idealan teren za korupciju. Zato je opštinama predloženo usvajanje lokalnog antikorupcijskog plana, i do kraja prošle godine donelo ih je 118 opština - navedeno je u izveštaju.

Tokom prošle godine proveravano je i koliko je funkcionera, nezakonito, zaselo u više fotelja. Doneto je 38 rešenja kojima je utvrđen prestanak druge javne funkcije, izrečeno je 77 mera upozorenja, devet mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o korupciji, kao i mera javnog objavljivanja za razrešenje sa javne funkcije.

Agencija za borbu protiv korupcije dosta se oslanja na predstavke građana koji ukazuju na malverzacije. U prošloj godini postupano je po 474 predmeta. Podignute su dve optužnice za utaju poreza, prevaru, neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela, kao i četiri optužna predmeta za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, nesavestan rad u službi, tešku krađu...

U jednom slučaju doneta je pravosnažna presuda zbog zloupotrebe službenog položaja. Institucija koja kontroliše funkcionere traži u izveštaju da se usvoji zakon o sprečavanju korupcije i prošire ovlašćenja Agencije, uključujući i neposredan prisup evidencijama državnih organa.


MITO I PRANJE NOVCA

TUŽILAŠTVIMA je tokom prošle godine podneto 16 krivičnih prijava zbog postajanja osnovane sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu Agenciji ili su dali lažne podatke. Takođe, tužiocima je dostavljeno i 13 izveštaja zbog sumnje na primanje i davanje mita, poresku utaju, pranje novca.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Goran

04.04.2019. 08:47

Čista gola statistika,ništa konkretno,agencija se pokriva izveštajem da kao nešto radi...a taj njen rad debelo košta nas gradjane!

Znalac

04.04.2019. 08:51

silni "ukori", preporuke itd...politicari rade po svom i bas ih briga (u prevodu - korupcija cveta) sve u svemu, jos jedan dan u Srbiji...

stevo

04.04.2019. 09:09

Zašto narod "podgrejavate" koje kakvim izveštajima, ako ne kažete ko je to i kojoj stranci, partiji i udruženju pripada, bolje nemojte ništa iznositi, ako će neko raditi svoj posao neka ga radi ili javno ili tajno, ovako samo budite maštu.

Dragan

04.04.2019. 09:16

Vidim da ovde prednjače sudije, njih 76 . Bravo sudije .Vi ste ti koji se brinete o pravdi i pravu u ovoj dražavi . Prave patriote na najvišim državnim funkcijama. Imate svetu dužnost i Vi se tako i ophodite. Još jednom ste pokazali vaše poštenje i da ste dobar primer narodu. Verovatno očekujete i od naroda da se tako ponaša. Ako ne onda im sudite ali časno i pošteno kao što ste i Vi sami časni i pošteni. Živelo naše sudstvo sa svih 76 uhvaćenih prestupnika.

dragan

04.04.2019. 09:54

Trla baba lan, da je prođe dan. Od ovoga svega ništa neće biti. Samo zamajavaju narod.

veselnik

04.04.2019. 09:58

"Doneto je 38 rešenja kojima je utvrđen prestanak druge javne funkcije..." Sve dok se ODGOVORNI funkcioneri (bez izuzetaka) ne udalje ODMAH sa SVIH funkcija zbog krsenja zakona, nece biti pomaka po pitanju korupcije. Bas me interesuje novi zakon o poreklu imovine!

Рашо

04.04.2019. 10:07

Значи четвртина је лагала, ни контролори нису могли све открити, коло воде судије, ... Јад и чемер. Овакво стање није забележено у историји народа. Напредно нема шта!

sara

04.04.2019. 10:11

Kakva smo mi to država!!!!. Tužioci, sudije koji treba da sude po pravdi, vrše utaju poreza!!!!. Političari koji nam vode drežavu, takođe to isto rade!!!!. A obični građani ako to urade kažnjavaju se!!!!!.

Мр Радомир Шћепановић

04.04.2019. 10:51

Име и презиме сваког осумњиченог!

Rale

04.04.2019. 22:12

Agencija za borbu protiv korupcije, štiti pojedine direktore kao direktora JP Urbanizam Kragujevac, protiv kojeg je kako se iz lokalnih medija može saznati, pokrenuta prijava pre godinu dana u vezi koje se ne postupa !!!