VEĆINA albanskih partija iz Preševa i Bujanovca učestvovaće na predstojećim parlamentarnim izborima, a sporazum o zajedničkom učešću potpisale su u četvrtak u Tirani, pod pokroviteljstvom albanskog ministra za evropske i spoljne poslove Genta Cakaja. Van sporazuma ostala je DPA, nekadašnjeg gradonačelnika Preševa Ragmija Mustafe, koji je taj aranžman nazvao "misterioznom manipulacijom".

Pročitajte još: Ministar Vulin: Ono što je dozvoljeno Albancima ne može biti zabranjeno Srbima

Informaciju da će pet partija albanske manjine nastupiti na zajedničkoj listi objavio je Cakaj na društvenim mrežama. Među potpisnicima sporazuma u Tirani su i predsednici opština Bujanovac Šaip Kamberi (PDD) i Preševo Šćiprim Arifi (Alternativa za promene).

Prethodne izbore većina albanskih partija je bojkotovala, a učestvovala je jedino PDD koju je tada predvodio Riza Haljimi.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, kaže da je pozitivan pomak to što su albanske stranke odlučile da učestvuju na izborima:

- Potrebno je da Albanci imaju predstavnike koji će zastupati njihove interese kroz državne institucije Srbije, a sve uz poštovanje Ustava i zakona. I najviši predstavnici Albanije, Edi Rama, Bujar Nišani i Iljir Meta, tokom boravka u našoj zemlji su poručili da su Albanci ovde građani Srbije. I hoću da verujem da je upravo potreba da se potvrdi taj stav i da se Albanci ohrabre da izađu na izbore bio razlog što je organizovan sastanak u Tirani.

Stanković kaže da na ovaj susret može da se gleda i drugačije, ali da je njemu jedino ovo prihvatljivo, i dodaje:

- Preševo, Bujanovac i Medveđa su delovi juga centrale Srbije, to su bili, jesu i ostaće tako.

Kako je preneo portal albanskog "Top čenela", naziv liste biće "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina".

JEDNO MESTO U SKUPŠTINI

NA parlamentanim izborima 2016. Partija za demokratsko delovanje dobila je nešto više od 16.000 glasova i jedno mesto u Skupštini. U prethodnom sazivu PDD je, takođe kao jedina albanska partija, imala dva poslanika jer su 2014. osvojili oko 24.000 glasova.