NE potcenjujujemo nikog drugog i želimo da ceo region napreduje, ali Srbija je ta koja može da do kraja mandata nove Evropske komisije bude spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

Ovo je poručila Jadranka Joksimović, ministar za evrointegracije, nakon susreta sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem u Briselu, gde je za utorak bila zakazana Međunarodna konferencija na kojoj je Srbija trebalo da otvori još jedno poglavlje - 4, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala.

- Varhelji snažno podržava politiku proširenja i Srbiju kao zemlju koja pristupa Uniji - ocenila je Joksimovićeva.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić sa Tanjom Fajon: Očekujemo podršku i od nove garniture u Briselu

Ona je navela da je komesar za proširenje ponovio svoje očekivanje da do kraja njegovog petogodišnjeg mandata "bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana bude potpuno spremna za članstvo" i ocenila da je "bez sumnje mislio na Srbiju". Joksimovićeva je najavila i da će Varhelji krajem januara doći u posetu Srbiji.

Sa otvaranjem poglavlja 4, Srbija će imati 18 otvorenih poglavlja, od ukupno 35. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da ovo predstavlja još jednu potvrdu uspeha ekonomskih reformi u Srbiji. Naglasio je da ne bi moglo da se govori o slobodnom kretanju kapitala i reformi finansijskog tržišta da nisu stabilizovane javne finansije, da nije završena fiskalna konsolidacija, ističući da svi makroekonomski indikatori pokazuju da su najteže mere iza nas.

Poglavlje 4 će biti šesto otvoreno od ukupno osam poglavlja iz oblasti finansija, rekao je Mali, i dodao da je veoma važno što je Srbija skinuta sa sive liste FATF, kao i veliki broj usvojenih zakona i podzakonskih akata koji su usmereni ka tome da se spreče pranje novca i širenje terorizma.

BOREL: PRIORITET DIJALOG

VISOKI predstavnik EU Žozep Borelj poručio je u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane država članica Unije da će prioritet njegovog rada biti da se "Zapadni Balkan čvrsto usidri za EU", kao i postizanje sveobuhvatnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine. Borelj je u pismu pred prvo zasedanje Saveta EU sa njim na čelu izneo svoje viđenje prioriteta i načina rada u okviru spoljne i bezbednosne politike EU.

TUPURAINEN: ZA SRBIJU KLjUČAN NAPREDAK U OBLASTI VLADAVINE PRAVA

Predsedavajuća Savetom EU finska ministarka za evropske poslove Titi Tupurainen kaže da je otvaranje novog poglavlja sa Srbijom pozitivan signal za ceo region Zapadnog Balkana.

"Kao predsedavajuća Savetom EU zadovoljna sam što završavamo naše predsedavanje Međuvladinom konfrencijom sa Srbijom i što mogu da najavim da Srbija otvara poglavlje četiri", izjavila je Tupurainen.

Ona je nakon Međuvladine konferencije u Briselu pozvala Srbiju da nastavi svoje reformske procese posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

"Ključno za Srbiju je da pokaže jaču političku predanost reformi vladavine prava. Drugo važno pitanje je normalizacija odnosa sa Kosovom", kaže Tupurainen.

Finska ministarka za evropske poslove kaže da će EU nastaviti da blisko srađuje sa Srbijom na postizanju daljih rezulatata na EU putu, za koje je ocenila da donose dobrobit obema stranama u procesu.