Ko je Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore?

Tanjug

04. 10. 2019. u 09:56

Ко је Ричард Гренел, нови изасланик САД за преговоре?

Ričard Grenel / Foto EPA

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem

Ričard Grenel, aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, koga je američki predsednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, iako mlad, već dugo je u politici.

Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Nemačkoj je od 8. maja 2018. godine.


PROČITAJTE JOŠ: Tramp imenovao specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem.

List je u tom članku Grenela nazivao Trampovim "čovekom od poverenja", a Tači je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu, prenosi Glas Amerike.

Priština nije zvanično najavila sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima "u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije".

Grenelov rad na mestu ambasadora u Nemačkoj smatra se kontroverznim, prenosi Glas Amerike.

Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U intervjuu za desničarski medij "Brajtbart njuz" izjavio je da želi da "osnaži" evropsku desnicu posle čega su ga kritikovali političari iz nemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a nemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

U martu 2019, Grenel je nemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO opisao kao nedovoljne, posle čega ga je Volfgang Kubicki, potpredsednik opozicionih "Slobodnih demokrata" optužio da se meša u politička pitanja suverene zemlje.

Kubicki je ocenio da se američki diplomata "ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile" i da treba da zna da "nemačka tolerancija ima granice".

Grenel je diplomirao na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.


PROČITAJTE JOŠ: ZAVRŠNA KONVENCIJA SRPSKE LISTE: Sloga naroda će položiti ispit

Kako je navedeno u saopštenju Bele kuće, bio portparol SAD u Ujedinjenim nacijama sa najdužima stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vreme četiri američka ambasadora.

Za vreme mandata u UN, Grenel je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Severne Koreje.

Pre angažmana u UN, bio je politički savetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Džordža Patakija i Dejva Kempa.

Grenel, koji je poznat i kao spoljnopolitički komentator i stručnjak za medije, 2009. godine je osnovao konsultantsku firmu "Kapitol Medija Partners", međunarodnu kuću za strateško savetovanje za medije i odnose sa javnošću sa kancelarijama u Los Anđelesu, San Francisku, Njujorku i Vašingtonu.

Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Foks Njuz.

Rođen je 18. septembra 1966. godine.

U junu 2013. godine saopštio je da boluje od non-Hodžkinsovog limfoma i započeo terapiju, a u septembru iste godine objavio je da je u remisiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Dado

04.10.2019. 11:01

Prevarant najveci lopov nevidjeni spijun sve u jednom ovom ni ruku netreba pruzat a kamoli sa njim vodit pregovore oko Kosova jer taj zna prodat suplju pricu itekako pokredete a godinama neskontas verovatno nas je vec pokro a da i neznamo jos, is sotono odnas.

Драган Р

04.10.2019. 11:25

Колико ја знам одлуком СБ УН преговори се воде под пок

ma nemogu da verujem

04.10.2019. 13:09

Ja sam odlucio da posaljem specijalnog izaslanika tecu,po babinoj liniji.Sta je ovo cirkusijada,koga ce on zastupati i predstavljati.Ima toliko podataka o zlocinima te drzave (koje ce on kakao zastupati)na Srbijom i Srpskim narodom da on-i ni po kojem osnovu nemogu biti prisutni.Pokusali su kopnenu invaziju iz Albanije sa separatistima i svojim NATO-cima pa kad im nije to uspjelo krenuli su u masovno bombardo.(obicnim gradjanima je sve to jasno ali politicarima izgleda nije,oni bi da diplomatuju

RosaLuxs

05.10.2019. 11:18

I posle Holbruka Holbruk! Ali, ima I Srbija pametne I razumne pregovarače pa neće moći da joj stave nož pod gušu!

Dana

05.10.2019. 11:57

Ovaj je opasan u svakom pogledu.Jednostavno lupice pesnicom o sto, pa kom opanci - kom obojci.