DAČIĆ: Šta god da se desi Srbi su krivi, nemamo nikakve informacije o napadu u Danskoj; Prištini ne odgovara Trampov stav

NovostiOnline / Tanjug

četvrtak, 15. 08. 2019. u 09:51

ДАЧИЋ: Шта год да се деси Срби су криви, немамо никакве информације о нападу у Данској; Приштини не одговара Трампов став

Foto Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nema nikakvih informacija koje bi potvrdile tvrdnje Bedžeta Pacolija da su diplomatsko predstavništvo Prištine u Kopenhagenu napali građani Srbije u Danskoj i naveo da su Prištini, šta god da se desi, uvek

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nema nikakvih informacija koje bi potvrdile tvrdnje Bedžeta Pacolija da su diplomatsko predstavništvo Prištine u Kopenhagenu napali građani Srbije u Danskoj i naveo da su Prištini, šta god da se desi, uvek krivi Srbi.

"Sinoć sam tragom te vesti, kontaktirao naše ljude, jer mi niko ništa nije javio tim povodom. Oni su mi rekli da ih niko nije obavestio, od vlasti u Danskoj, o tome, niti da je neko od naših ljudi uhapšen ili osumnjičen. Tako da za sada nemamo takvih informacija, niti se bilo ko obratio", rekao je Dačić za TV Prvu i dodao da se konzulat tzv. Kosova nalazi pored Ambasade Albanije u glavnom gradu Danske.

PROČITAJTE JOŠ - Đurić: Pravi se veštačka uravnilovka između Beograda koji se brani i Prištine koja krši međunarodno pravo

Kako je rekao, Pacolijeve reči o "srpskim banditima i huligana", verovatno se odnose na navijače koji su bili na utakmici Kopenhagen - Crvena zvezda, koja je odigrana u utorak uveče.

Dačić je naveo da vlasti nemaju obavezu da javljaju da li je neko uhapšen ili da li se za nekim traga, osim ako osoba nije državljanin Srbije, pa izrazi želju da se obrati našoj ambasadi, na šta ima pravo.

PROČITAJTE JOŠ - HARČENKO ODBRUSIO "KVINTI": Zemlje povlače priznanja Kosova zbog nesposobnosti lažne države, ali oni krive Beograd

"Za sada nema nikakvih informacija o tome. Navijači Zvezde su se, koliko ja znam, svi vratili", rekao je Dačić.

Dodao je i da takvih napada prištinske strane ima po nekoliko na dan, u kojima optužuju srpsku stranu.

"Bez obzira, šta god da se desi za njih su krivi Srbi. Ne bi me čudilo da svakoga dana ima nekih drugih informacija. Oni se žale na našu agresivnost. Šta da kaže naš narod kako se ophode prema njima...", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Bedzet Pacoli tvrdi da je tzv. diplomatsko predstavništvo Prištine u Kopenhagenu napadnuto u sredu, optužujući za to građane Srbije u Danskoj.

DAČIĆ: PRIŠTINI NE ODGOVARA TRAMPOV STAV, ŠANSA ZA SRBIJU


Prištini ne odgovara stav administracije Donalda Trampa prema rešavanju kosovskog pitanja, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji poruke američkih zvaničnika o KiM vidi kao šansu za Srbiju.


„U politici prema Srbiji američka administracija nije menjala stav 20 godina, sve do dolaska Trampa, a to je šansa za nas“, rekao je Dačić gostujući na TV Prva.


Na pitanje da li Priština namerno odugovlači sa ukidanjem taksi i čeka da Trampu istekne predsednički mandat, Dačić kaže da je to verovatno i da Prištini ne odgovara i da je iznenađena stavom sadašnje američke administracije.


Ocenio je i da stare vladajuće strukture u SAD ne žele da menjaju princip oko KiM, jer bi to bio udarac na njihovu politiku.


„Bil Klinton i Medlin Olbrajt imaju spomenike u Prištini na šta Trampova administracija gleda kao na 'bal vampira', kazao je šef srpske diplomatije i naglasio da Srbija treba to da iskoristi i da uči od drugih, pre svega, od grčke i jevrejske dijaspore u SAD.


„U SAD se svi bore za nečije glasove. Srbija nema atomsku bombu niti veliku ekonomiju, šta mi možemo da im ponudimo osim neke vrste partnerstva i savezništva? Na kraju krajeva, Srbi koji žive u SAD mogu da ponude glasove, ne pričam to da bih podržao Trampa, već zbog Srbije“, rekao je Dačić.


Upitan o prepirkama i razmeni teških reči između novog ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka i budućeg američkog ambasadora koji je rekao da je „svestan malignog uticaja Rusije u Srbiji“, ministar je rekao da je Srbija svesna koliko je teško rešavanje pitanja KiM, da ne želi nikog da iritira niti da se svađa ni sa Zapadom ni sa Istokom.


Naglasio je da Srbija želi dobre odnose sa svima, ali da postoje principi podsetivši da je Beograd ponudio da se dođe do kompromisa o KiM.


„Valjda je to interes svih, a može da se dođe, ako se izvrši pritisak na Prištinu. Meni je Trampov savetnik Džon Bolton direktno rekao da nemaju razloga da pritiskaju Beograd i da znaju da je problem u Prištini. A ranije nisu hteli da ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča“, kazao je Dačić.SAD NEĆE PREUZETI VOĐENJE DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da SAD neće preuzeti vođenje dijaloga između Beograda i Prištine, ali da se trude da pronađu dobitnu kombinaciju za kompromis.

On je za Prvu tv rekao da će dijalog nastaviti da vodi EU, ali da SAD želi da pronađe kompromisno rešenje za KiM i da to iskoriste za svoje predstojeće predsedničke izbore.

Upitan da li SAD podržavaju podelu Kosova, on je istakao da je dva puta razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Boltonom i da se nikada nisu izjašnjavali da li će da podrže podelu ili imaju neki drugi koncept.

"Oni podržavaju našu želju da se dođe do kompromisa. To je ogromna razlika imajući u vidu da prethodne administarcije nisu želele ni da razgovaraju o tome i koje su govorile da je to pitanje završeno", naveo je on.

Povodom zahteva Kvinte da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti, a da Priština povuče takse, Dačić kaže da je proces povlačenja priznanja nezaustavljiv i da Srbija neće od toga odustati.

Dodaje da Srbija prvi put "ima organizovanu priču po tom pitanju", da prijateljskim zemljama jasno stavlja do znanja "da nas pogađa pitanje Kosova".

Podseća da je priznanje do sada povuklo 14 zemalja, a da su dve zemlje - Egipat i Peru, zamrzle priznanje.

"To je osam odsto od ukupnog broja članica UN. Predsednik Rusije Vladimir PUtin se čudio kako smo u tome uspeli. U Prištini stalno govore da lažemo o povlačenju priznanja, pa ako lažemo kako to ođednom postaje problem", naveo je Dačić.

Kako kaže, pre početka dijaloga Beograda i Prištine 87 zemalja je priznalo Kosovo, a tokom dijaloga još 23 zemlje, jer su zapadne i islamske zemlje vodile jaku kampanju.

"Kad se vrati na 87 onda možemo da razmislimo da prestanomo sa kampanjom povlačenja priznanja, a ne verujem da ćermo ni tada", naveo je on.

Za saopštenje Kvinte smatra da je preozbiljno shvaćeno u Srbiji i da to nije bio sastanak i razgovori predstavnika zemalja članica na najvišem nivo.

"Nije to neki novi ultimativni stav, oni to nama pokušavaju da nametnu već više meseci. Na predsednika Aleksandra Vučića se vrši pritisak da mi prestanemo sa kampanjom povlačenja priznanja, a Priština da suspenduju takse. Priština to ne želi, oni hoće da mi priznamo Kosovo", kaže Dačić.

Kaže da će se konsultovati sa predsednikom države da li Srbija da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj koji se održava na svakih šest meseci, jer je odlazeća visoka predstavnica Federika Mogerini promenila ceo koncept, te će na sastanku biti i "zemlje partneri".

"Menja koncept na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju", zaključio je on.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Svetlana Momčilović

22.08.2019. 08:20

Divim se Dalićevoj Otvorenosti i realnom rasuđivanju .Tačno je da su Sve što se dogodilo i šta se događa Srbi su krivi. Jedino Srbi su krivi što su živi! Nemogu da shvate dok je jedan Srbin To je Cela Srbija!?