Drecun: Razgraničenje nije linija koja razdvaja Srbe i Albance

Tanjug

21. 05. 2019. u 09:32

Дрецун: Разграничење није линија која раздваја Србе и Албанце

Milovan Drecun Foto Tanjug

Kako je naveo, Albanci govore "priča je završena, mi smo država i samo Srbija da nas prizna", Srbija poručuje "ne, priča nije završena, nećemo vas nikada priznati tako"

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da pruža punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u postizanju specifičnog, održivog i mirnog rešenja za KiM i ističe da razgraničenje, koje se u tom kontekstu pominje, nije samo "neka llinija", već mnogo složeniji predlog.

Drecun je za TV N1 podsetio da je Vučićeva ideja o razgraničenju na KiM naišla na neprihvatanje u dobrom delu srpske javnosti, ali je ocenio da greše oni koji misle da razgraničenje podrazumeva granicu koja bi razdvajala Srbe i Albance.

"Mislim da je situacija mnogo složenija i mogla bi u delu da se poistoveti s nekim rešenjima iz Dejtonskog sporazuma, da ne budem pogrešno shvaćen. Morate da nađete rešenje za konačni status Kosova i Metohije", rekao je Drecun.

Pročitajte još - Drecun: Srpski narod na KiM odbranio pravo na opstanak

Kako je naveo, Albanci govore "priča je završena, mi smo država i samo Srbija da nas prizna", Srbija poručuje "ne, priča nije završena, nećemo vas nikada priznati tako", dok Amerikanci kažu "da, priča nije završena, ipak mora da se postigne dogovor s Beogradom".

"I tu vidimo šansu da te velike sile konačno dozvole kompromisno rešenje. Da ne budemo samo mi gubitnici", smatra Drecun.

On je pozvao da se definiše status Kosova i Metohije, a onda, u okviru toga, status Srba na severu, pa status Srba u Kosovskom Pomoravlju, pa u Brezovici, Štrpcu, kao i da se definiše zaštita srpskih svetinja.

Pročitajte još - Drecun o Veseljijevoj inicijativi: Pokušavaju da skrenu pažnju sa svojih zločina

Podsetio je da u Dejtonskom sporazumu postoji Distrikt Brčko i koridor prema Goraždu i poručio da treba da se pronađe specificno rešenje za jednu sredinu koja je "izmešana", gde Srbi ne žive samo u jednom delu.

"Mislim da je više u tom smislu bila ideja o razgraničenju", rekao je Drecun.

Takvo rešenje bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da stvori uslove da generacije koje dolaze, i na srpskoj i na albanskoj strani, ne idu ponovo u rovove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dani Kovac

21.05.2019. 17:17

Drecun sigurno zna da: Status kosova je resen odkad Kosovo se odvojio od SRJ 1999,. Drecunova drzava Srbija je nastala tek 2006- kao krajni produkt raspada SRJ (zajedno sa Crnom Gorom); pa odkud pravo na Kosovo?