Dačić: Dajte tzv. Kosovu viznu liberalizaciju, mi ćemo autobuse; Nadam se optužnicama protiv bivših komandanata tzv. OVK u narednih nekoliko meseci

Tanjug

08. 04. 2019. u 14:35

Дачић: Дајте тзв. Косову визну либерализацију, ми ћемо аутобусе; Надам се оптужницама против бивших команданата тзв. ОВК у наредних неколико месеци

Ivica Dačić,foto D.Milovanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije opcija da Srbija prihvati nezavisno Kosovo
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije opcija da Srbija prihvati nezavisno Kosovo, naveo da sadašnja situacija “koči” napredak i Beograda i Prištine na putu ka EU i poručio da je potrebno političko rešenje za taj problem, koje će uvažiti interese oba naroda.


Obraćajući se studentima organizacije Burgonj Balkan ekspres Fakulteta političkih nauka u Parizu, Dačih je naveo da je potrebno komrpomisno rešenje koje nije nametnuto.

U razgovoru sa njima u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije primetio je da neki od njih ne raspolažu istorijskim činjenicama i da se oslanjaju na propagandu koja se vodi protiv Srbije.

Pre nego što su studenti postavljali pitanja u vezi sa KiM, odnosom Srbije i Rusije, ali i tome da je Srbija izvršila “genocid”, Dačić im je rekao da je očuvanje suvereniteta i integriteta zemlje najvažniji spoljnopolitički cilj, a pored toga i članstvo u Evropskoj uniji, međutim, ukazao je da Srbija na tom putu ima i poglavlje 35 u kojem se meri napredak u dijalogu sa Prištinom, što druge zemlje kandidati nisu imale.

Podsetivši da je Kosovo 2008. godine samoproglasilo nezavisnost, Dačić je rekao da ne može jedan deo neke teritorije samostalno da proglasi nezavisnost bez države od koje želi da se otcepi.

“Ako se to legalizuje kao princip, svaka zemlja je u opasnosti. Pratite Španiju. Imate sitaciju sa Katalonijom koja želi da ide istim putem kao Kosovo. Neke zemlje su priznale Kosovo, a u slučaju Španije se ne dopuštaju ti jednostrani akti, jer je Španija u EU. Očigledno je da postoje dupli standardi”, rekao je on i dodao da se Srbija zalaže da principi budu univerzalni.

Ukazao je da Albanci imaju svoju državu - Albaniju i upitao da li na svetu postoji neki narod koji ima dve države.


PROČITAJTE JOŠ: DAČIĆ ZA “NOVOSTI”: Istina je naše oružje, neka se Pacoli navikne

Upitao je ko veruje da će to biti dve nezavisne države, primetio da je “normalno” da će težiti ujedinjenju, te ocenio da je reč o stvaranju velike Albanije, dok se s druge strane, svi plaše nekom idejom o velikoj Srbiji.

“Koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika, da ne bi njima bila pretnja? Ako imaju bolje rešenje (za Kosovo) od onog koje smo mi predlagali, hajde da vidim, ali da prihvatimo jednostrano rešenje - nećemo nikad”, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija insisitra da se pronađe političko rešenje za KIM, jer je to važno za stabilnost regiona.

“Mi sa Prištinom želimo dijalog, ali Priština svojim potezima vrši opstrukciju i ne dorpinosi pronalaženju rešenja. Ni posle šest godina nije formirana Zajednica srpskih opština”, rekao je Dačić.

Naveo je i da je 13 zemalja povuklo priznanje Kosova i očekuje da se taj trend nastavi.

“Neke zemlje su priznale Kosovo, ali nakon jedanaest godina Kosovo nije uspelo da zaokruži svoju nezavisnost, nije ušlo u UN, pet država EU ga nije priznalo…Biće manje od polovine članica UN koje su priznale Kosovo”, ocenio je Dačić i dodao da su pojedine zemlje koje su priznale jednostrani akt to radile pod pritiskom nekih zapadnih i nekih islamskih zemalja.

Govoreći o članstvu u EU, šef srpske diplomatije je naveo da je Srbija otvorila 16, a zatvorila dva poglavlja, primetivši da dinamika otvaranja poglavlja ne prati dinamiku reformi u Srbiji.

Napredak u dijalogu sa Prištinom se meri kroz poglavlje 35, a dijaloga nema, jer je, kaže Dacicć, Priština uvela takse na proizvode iz centralne Srbije, i bez obzira što nije kriva, Srbija, dodaje, trpi posledice.

“Mi imamo prekid dijaloga zbog taksi, još će sad da nam kažu da Srbija zbog toga ne može da napreduje u evropskim integracijama”, rekao je on.

Naveo je da će, ipak, bez obzira na to što evropski put naše zemlje nije lak nastaviti sa tim, jer je to u interesu građana.

Na pitanje jednog od studenata u vezi sa navodnim genocidom koji je Srbija počinila, Dačih je bio oštar i upitao ko je rekao da je Srbija počinila genocid i poručio da je to neumesno pitanje, naročito imajući u vidu srpske žrtve u Prvom i Drugom svetskom ratu.

“To je dokaz koliko ste indoktrinirani i koliko ne razmišljate racionalno”, rekao je Dačić i uptao da li su Srbi izvršili genocid protiv sebe, s obzirom da ih je u zemljama u okruženju manje nego što ih je bilo

Kako je rekao, za 20 godina na KIM je vraceno 1,9 odsto Srba, “ali to ne možete da čujete nigde, možete samo da čujete da su Srbi izvršili genocid, da su ratni zločinci…”

Na pitanje o granicama posle Drugog svetskog rata, a u vezi sa Kosovom, Dačić im je rekao da moraju više da poznaju istorijske činjenice, navodeći da je Kosovo posle Drugog svetkog rata pokrajina u sastavu Srbije.

“Do rešenja za taj problem ne može da se dođe pristiskom da Srbija prizna nezavisnost. To nije relano. To je kao kada biste terali Izreal da prizna da Jerusalim nije deo Izraela. Na Kosovu se nalazi sedište naše crkve”, ukazao je ministar spoljnih poslova.

Nastavio je da Albanci “rade svoj posao”, da prave svoju državu veliku Albaniju, ali im je poručio da je ne prave na račun nekog drugog.

“Ako ih (zapadne zemlje) već toliko volite sto im ne date viznu liberalizaciju? Kako ste tako cinični. Evo, mi se zalažemo da date Kosovu viznu liberalizaciju. Mi ćemo da platimo autobuse, nije problem…”, rekao je Dacicć.

Zamolio je međunarodnu zajednicu “da ne pravi eksperimente u regionu” i da “prvo sebe vakciniše, a onda da revakciniše region”.
Na pitanje o eventualnom razgraničenju, Dačić je rekao da nije došlo do konretnih razgovora o komrpomisu, ali ističe da nije tačno da to nije u skladu sa evropskim principima i kao primer naveo sporazum Belgije i Holandije.

“Ako bismo se mi oko nečeg dogovorili to bi bilo i prihvaljtivo”, poručio je Dačić.

DAČIĆ: NADAM SE OPTUŽNICAMA PROTIV BIVŠIH KOMANDANATA TZV. OVK U NAREDNIH NEKOLIKO MESECI
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da se nada da će u narednih nekoliko meseci biti podignute optužnice protiv bivših komandanata tzv. OVK i naveo da je to verovatno jedan od razloga nervoze koja postoji u Prištini.


"Informacije govore da će na jesen biti podignute prve optužnice i mislim da je to dobro, da je to pozitivna stvar, ako se to desi. Ako se ne desi, znači da je to samo još jedan način da se opravdaju zločini separatista na Kosovu, kao što je to činio prethodni Haški tribunal", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

U tom smislu, ministar je podsetio da je Ramuš Haradinaj "pobio sve sve svedoke" kad je pokrenuta tužba protiv njega.

PROČITAJTE JOŠ: Dačić: SAD više od drugih zainteresovane za kompromis

Dačić je tako odgovorio na pitanje šta očekuje od odlaska bivših komandanata tzv. OVK u Hag i da li očekuje pravednu presudu.

"Mislim da svi očekuju da sud i tuzilštvo počnu sa podizanjem optužnica i nadam se da će do toga doći u narednih nekoliko meseci", rekao je Dačić.


DAČIĆ: UKAZIVALI SMO NA REALAN PROBLEM


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Srbija mesecima unazad ukazivala da postoji realan problem da Priština, u trenutku kad počinje da primenjuje neke nerazumne odluke, pribegne i vojnom osvajanju severa Kosova.


Povodom autorskog teksta Nebojše Čovića u kome se navodi da se Srbima sprema zlo na Kosovu, a u svetlu nedavnih događaja u kojima je albanska vojska bila prisutna na severu, Dačić je kazao da je Srbija ukazivala na taj problem i takve najave i da ne može da se kaže da se nešto slično nije dešavalo u prošlosti.


Ivica Dačić,foto D.Milovanović


"Desila se Oluja u Hrvatskoj i to nas sve stavlja u veliki problem. Međunarodne snage su tu da sačuvaju bezbednost - šta ako oni to ne urade, kakve ce to posledice imati po regionalnu stabilnost i mir? Imaće posledice, zato stalno moramo da upozoravamo da niko ne sme da se igra vatrom", rekao je Dačić.


Kako je dodao, ako neko ima takve planove, ne smeju se zatvarati oči pred svim tim problemima.


Upitan da prokomentariše to što su ministri spoljnih poslova država članica Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pozvali Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju na normalizaciji odnosa putem sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma, Dačić je kazao da se oni do sada nisu izjašnjavali.


Kako kaže, dobro je da su oni pozvali na to, ali, samo još neka kažu kako će to da se izvede.


"Ako one ne mogu da izvrše pritisak na Haradinaja... Kad pogledam ispada da je Haradinaj svetska sila pa ceo G7 da se sakupi, ne može da ga ubedi da takse povuče..kad bismo se šalli, naravno", rekao je ministar.


Dodao je i da Haradinaja "javno pozivaju da ukinu takse a kasnije ga zovu i kažu: "Mi smo malo to zbog javnosti, samo ti guraj dalje".


Dačić je istakao da se na taj način narušavaju mir i pregovarački proces između Beograda i Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

cika Dragan

08.04.2019. 16:12

a zasto mi kao suverena drzava cekamo da neko sudi mafiji na Kosovu? To maramo da uradimo sami kao i Spanija njihovim separatisitima u Kataloniji. Oni su vec u zatvoru i gotova prica. Kakav Hag i ostale sluge imperijalista. Mi moramo uzeti zakon u svoje ruke. Inace cemo na kraju mi ispasti krivi za sve i jos ce nam u lice reci da su jadni morali da nas bombarduju.

Gaga

08.04.2019. 16:18

jos da ima pismenog da ovo razume bilo bi nam super ovako ti pricaj mi komentarisemo a nego to pusti ili obrise

Marks

08.04.2019. 17:28

Dačiću uvek pomeni reziluciju 1244 SB UN koju garanttuju suverinitet Srbije na KiM. A drugo oni nisu kao Katalonci u Španiji i tu nema uporedjenja šiptari su u Jugoslaviju bili nacionalna manjina i kao i takvi ni po jednim medjunarodnimi zakonom nemaji pravo na secesijus sve ostalo su prazne price. Imajte svoje dostojanstvo Ja. Bez KiM Srbije neće Postojati

čiča

08.04.2019. 17:44

Vizna liberalizacija za šiftare , to je najbolja vest za Srbiju i još samo da im naplatimo prolaz , kompezacije radi i svi zadovoljni