ISPRED Hrama Svetog Save u Beogradu, predsednika Rusije Vladimira Putina, koji 17. januara dolazi u posetu Srbiji, trebalo bi da dočeka više od 70.000 ljudi - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, ovaj doček organizovaće nevladin sektor i patriotske organizacije, a podršku će im, kako se očekuje, dati i najjača politička opcija u državi - Srpska napredna stranka. Izvori "Novosti" prenose nam da je planirano da se učesnici okupe na Trgu republike i krenu zajedno prema Hramu Svetog Save kako bi stigli u trenutku kada u svetinju bude dolazio i lider Ruske Federacije. Zamisao organizatora je da na ovaj način iskažu poštovanje prema prvom čoveku Rusije koji je veoma zaslužan za učvršćivanje prijateljskih veza između dve bratske države, ali i zahvalnost najvećoj slovenskoj zemlji za podršku u međunarodnoj areni kada je reč o teritorijalnoj celovitosti Srbije.

Pročitajte još - PREDSEDNIK SRBIJE NAJAVIO: Putin dolazi u posetu 17. januara; Razgovaraćemo o svemu otvoreno, pa i o Trampovom pismu

Državne institucije spremne su za dolazak jednog od najupečatljivijih svetskih lidera i najčuvanijih političara na svetu. Detalji Putinovog boravka trebalo bi do tančina da budu razrađeni do subote, a očekuje se da u Beograd stigne njegova prethodnica kako bi sa našim bezbednjacima još jednom proverila da li je sve pod konac pred značajnu posetu.

Prvi pozdrav ruski lider dobiće od pilota iz naših "migova 29" koji će dočekati avion predsednika čim uđe u srpski vazdušni prostor i dopratiti ga do Aerodroma "Nikola Tesla". Mere bezbednosti biće podignute na najviši nivo, a u obezbeđivanju visokog gosta učestvovaće oko 5.000 naših policajaca.

Šta će sve Putin obići u Srbiji znaće se kada bude objavljen protokol, a još je u igri i opcija da poseti i jedno mesto u blizini naše prestonice. Poznato je da će se sastati sa predsednikom naše zemlje Aleksandrom Vučićem i da će među glavnim temama razgovora biti pregovori Beograda i Prištine oko rešavanja kosovskog pitanja.

Pročitajte još - Putinov paket za snažnu Srbiju

Takođe, na stolu će se naći i 20 strateških sporazuma, vrednih nekoliko stotina miliona evra, koji se odnose na ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam... Tu će biti i ugovori o izgradnji železničkih koridora, priključenje Srbije na gasovod "Turski tok", isporuci tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvozu srpskih prehrambenih prozvoda u Rusiju...

Očekuje se da Putin i zvanično potvrdi da će Rusija pomoći da se tokom 2019. godine u potpunosti okončaju radovi na Hramu Svetog Save. Iz bratske zemlje za najveći pravoslavni hram na Balkanu već je stiglo više od 10 miliona evra.