PREDSEDNIK SRBIJE NAJAVIO: Putin dolazi u posetu 17. januara; Razgovaraćemo o svemu otvoreno, pa i o Trampovom pismu

Novosti online

21. 12. 2018. u 14:00

Putina sa radošću dočekujem 17. januara. Nisam imao nikada problema da razgovaram sa njim otvoreno, rekao je predsednik Vučić

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НАЈАВИО: Путин долази у посету 17. јануара; Разговараћемо о свему отворено, па и о Трамповом писму

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nije video nikakve probleme sa "ruske strane" posle pisma predsednika SAD Donalda Trampa, te da će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom njegove posete Srbiji, 17. januara, o svemu razgovarati otvoreno, kao i uvek do sada, pa i o Trampovom pismu.

"Što se tiče ruskih reakcija, nisam ih video. Putina sa radošću dočekujem 17. januara. Nisam imao nikada problema da razgovaram sa njim otvoreno. Ali nisam video probleme sa ruske strane", rekao je predsednik Vučić na pitanje novinara o medijskim navodima o negativnoj reakciji na Trampovo pismo u delu ruske javnosti i, moguće, u pojedinim političkim krugovima.

Vučić je dodao da mu je, ako se misli na reakcije medija, lakše da vidi šta je u srpskim medijima, inače "mnogo teže i gore, nego u ruskim", i ne vidi, kaže, što bi komentarisao ruske medije".

Istakao je i da je Trampovo pismo racionalno, kakvo se i može očekivati od američkog predsednika, budući da su SAD priznale Kosovo:

"Ali, za nas je dobra vest što se zahteva uloga Beograda, a Prištini kaže da mora da se dogovori sa Beogradom", rekao je Vučić.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić uputio čestitku Putinu, zahvalnost za stav o KiM

Vučić je ponovio da bilo kakav dogovor između Beograda i Prištine nije ni blizu, ali da on neće odustati od traženja kompromisnog rešenja za pitanje KiM, jer je njegovo da se bori za mir, stabilnost i budućnost Srbije."Mi nismo blizu bilo kakvog dogovora i to ne govorim zato što se pravdam bilo kome, već zato što sam nezadovoljan i nesrećan što je to tako", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Kako je rekao, on se, za razliku od političara u Srbiji, ali i drugim zemljama, nikad nikome ne pravda, već radi čiste savesti ono za šta misli da je najbolje za Srbiju.

Za Srbiju bi, podvukao je, bilo dobro da imamo neki sporazum, ali smo, ponavlja, veoma daleko od bilo kakvog sporazuma, iako Tramp veruje da smo blizu.

"Amerika je priznala nezavisnost Kosova i neće lako menjati odluku, ali ono što je u ovim lošim uslovima dobro za nas, to je da zahteva ulogu Beograda, a Prištini kaže da mora da se dogovori za Beogradom. To je dobra vest", rekao je Vučić.

Vučić je preneo da mu je grčki premijer Aleksis Cipras, uz uveravanje da je podrška zvanične Atine našoj zemlji neupitna i nesporna, rekao da je važno da Srbija nastavi da traži rešenje za kosovski čvor."A, ja bih na to dodao - da tražimo rešenje da ne bi loše rešenje zateklo nas, jer posle toga, sem plakanja i kukanja, ništa drugo nećemo moći da ponudimo narodu", rekao je Vučić.

On je rekao da su u Srbiji uvek negativne reakcije i na pominjanje bilo kakvog sporazuma, i šta god da se dešsava po pitanju KiM, "osim ako nismo u predratnom stanju".

"Ali, neću odustati od traženja kompromisa, a narod će da odluči. Moje je da se borim za budućnost Srbije, očuvanje mira je posao koji moram da obavim zbog budućih generacija", rekao je Vučić.

On kaže da je uvek bolje da sporazum postignemo mi i dođemo do bilo kakvog kompromisnog rešenja, nego da loše rešenje pronađe nas.


PROČITAJTE JOŠ: Putinov paket za snažnu Srbiju

"A, po tom pitanju je još gora situacija u Prištini", rekao je on.

Ponovio je da Srbija neće dozvoliti ugrožavanje života Srba na KiM.

"Kada svi pričaju o tome da ćemo lako da ostvarimo neke ciljeve oružjem, a ja bolje znam stanje vosjke i policije nego bilo ko drugi u zemlji... A, pošto to znam moje pitanje je - ko će da bude kriv sutra ili kome ćete da zamerite ako vašeg oca, brata ili dete neko bude vraćao u kovčcegu. I tada će Vučić da bude odgovoran", upozorava on.Zato se, ponavlja, bori za mir, stabilnost i za kompromis, a ne za rat i sukobe.

On je naveo da se Beograd danas nalazi u veoma teškoj situaciji, jer je teško dati racionalan odgovor na iracionalne poteze Prištine, poput povećanja taksi od sto odsto na proizvode iz Srbije.

"Mi insistiramo na racionalnom odgovoru, ali ne mislim da to ima značaja i da to neko hoće da vidi", kazao je Vučić i dodao da su ljudi naučili na uzdržanost i racionalno ponašanje Srbije, koja mora tako da se ponaša iako to ne donosi ozbiljnije rezultate u odnosima sa kosovskim Albancima.

On je istakao da se nada da će EU i SAD izvršiti značajniji pritisak na Prištinu da povuče mere.

"Mi ćemo gledati da svom snagom čuvamo mir i stabilnost. To je naš posao", istakao je Vučić.

Očuvanje mira i stabilnosti najvažniji je zadatak Grčke i Srbije, bez kojeg nema budućnosti, kaže predsednik.

Grčki premijer Cipras je rekao da njegova zemlja pozitivno gleda na svaki sporazum i na svako rešenje između Srbije i Kosova.

"Naš stav će biti iskren i održiv i pomagaće rešavanju problema u regionu i ostvarivanju stabilnosti", istakao je.

"Nijedno rešenje nije lako. Rešenje znači da postoji sporazum, a to znači postojanje kompromisa, a kompromis znači gubitak i za jednu i za drugu stranu. Niko neće dobiti 100 procenata od onoga što želi. Ali, ako treba da izaberemo između perspektive iznalaženja kompromisnog rešenja i mogućnosti da ne pronađemo rešenje treba da razmislimo koje su tu posledice i kakvo je naše iskustvo u regionu", rekao je Cipras.Podsetio je na iskustvo okupacije severnog Kipra i dodao da neiznalaženje rešenja stvara još nepovoljnije okruženje za naredne dane.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić u Briselu: U teškoj smo situaciji po pitanju Kosmeta, ne slažem se sa Trampom

"I vi imate takvo iskustvo", rekao je grčki premijer i nastavio:

"Između pokušaja da se rešenje nađe i strategije inertnosti, koju neki u reigonu često biraju, ja sam za strateški pokušaj pronalaženja rešenja koje može biti teško. Onaj ko to iskreno učini neće izgubiti nista, a onaj ko ne uradi biće na gubitku", rekao je Cipras.

Istakao je da Grčka podržava Briselski dijalog i da smatra da je dobar, jedinstven okvir za rešavanje problema.

"U tom smeru se treba orijentisati", dodao je on.

Takođe je istakao da druge zemlje imaju svoje interese i stavove u regionu.

"Ali, ja duboko verujem da mi balkanski narodi treba da shvatimo da smo iskusne zemlje i da imamo svoj suverenitet. A ostale zemlje će se pozicinonirati zavisno od situacije koja vlada u regionu - jedno ako ne pokažemo nikakvu zainteresovanost da rešimo ovo pitanje a druagčije ako budemo odvažni i pokušamo da rešimo situaciju", smatra Cipras.

Treba da se orijentišmeo u pravcu zaštite naših interesa, obezbeđivanja stabilnosti i i saradnje u regionu.

"To je naše mišljenje, tako se mi krećemo i radujem se što vidim da niz zemalja ima isti stav i što vlada Srbije ima taj stav. Smatram da je to korisno za stabilnost u regionu", zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (183)

Bojan

21.12.2018. 14:12

Posetom i to u ovim momentima Srbiji Putin iskazuje postovanje.I samim tim porucuje i nasem predsedniku i nama kao narodu da je uz Nas.

Ružica

21.12.2018. 14:13

Podrška koju nam Rusija svakodnevno pruža je samo dokaz velikog prijateljstva dve zemlje, i veoma je značajna za Srbiju.

LUKA

21.12.2018. 14:13

Srbiji ce biti velika cast da ugosti ruskog predsednika sa kojim imamo tradicionalno dobre odnose.

Milica S.

21.12.2018. 14:15

Predsednik Rusije Putin je veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda. Uvek je dobrodošao i rado je viđen gost.

Milan

21.12.2018. 14:18

Naš predsednik državu vodi ozbiljno i odgovorno i uz podršku Putina možemo da se izborimo za svoja prava na Kosovu.

међутим

21.12.2018. 14:20

Најпопуларнији политичар у Србији од свих на Свету је Путин.

Milica

21.12.2018. 14:30

Potrudićemo se kako dolikuje da dočekamo i ugostimo velikog prijatelja i državnika Vladimira Putina.

deda

21.12.2018. 14:57

@Pera Detlić - Objasni nam jednom prosirenom recenicom zasto je to odlicna vest, neki od nas smo neobavesteni.

Ilija

21.12.2018. 14:34

Od ove posete očekuje se potpisivanje mnogih sporazuma,koji će još više unaprediti saradnju između dve zemlje!

Gordana

21.12.2018. 14:42

Putin i Vucic jacaju tradicionalno dobro prijateljstvo, radujemo se svi dolasku ruskog prijatelja.

Magi

21.12.2018. 14:46

Veliki i dokazani prijatelj Srbije, čast će nam biti da ga ugostimo i još jednom potvrdimo jake prijateljske veze i saradnju sa Rusijom.

mina

21.12.2018. 14:50

Iskreno se radujemo ovoj poseti, podrška Rusije i predsednika Putina je promenila političku scenu i razmišljanje o odnosima Beograd - Priština.

Гоца Н.Љ

21.12.2018. 14:53

Koliko negativnih ocena komentara čitalaca za neverovati, koji mrzitelji i koga bi radije oni dočekali pitam se ?

star

21.12.2018. 15:00

Predsednik Rusije Putin je uvek dobrodošao u Srbiju, naš narod će ga dočekati širom raširenih ruku.

Lazar

21.12.2018. 15:02

Poseta koja ce biti od velikog znacaja, za situaciju sa Pristinom. Kao i za postizanje novih sporazuma,ideja..

Biljana

21.12.2018. 15:06

17 januar bice praznik za Srbiju jer u posetu dolazi predsednik Rusije, omiljena licnost i prijatelj nase zemlje ,Putun.

Maja

21.12.2018. 15:11

Poseta Putina treba sve da nas raduje. Rusija ce uvek biti nas prijatelj, zato cemo njihovog predsednika docekati najbolje sto umemo.

Vlada

21.12.2018. 15:18

Svi željno isčekujemo Putinov dolazak jer će u velikoj meri doprineti poboljšanju imidža u Svetu Srbiji.

BOŽA ZEMUNAC

21.12.2018. 15:37

Brate Putine dobro došao.Živeo Putin i Rusija.Živela Srbija i Republika Srpska.Vučiću sada je vreme da se ponudi Putinu baza na jugu Srbije.I onda bi stvarno bili lideri u regionu.

Dado 7911

21.12.2018. 15:39

Ovo je odlična prilika da se sa predsednikom Putinom razgovara o mnogim gorućim temama naročito kada je u pitanju situacija na KiM!

ogi

21.12.2018. 15:40

Dolazak predesednika Rusije Vladimira Putina u Srbiju je dokaz da je Rusija svim srcem uz Srbiju i Srpski narod na Kosovu i Metohiji.

4

21.12.2018. 15:42

Sa radoscu docekujemo Putina.Razmotrice zajedno sa Vucicem pismo Trampa i videti sta moze dalje

Pedja

21.12.2018. 16:31

@Nesa - Sve je to divno, da imamo prijatelje, I velika zahvalnos onima koji su uz nas. Ali mene brinu domaci, oni nas teraju da razmisljamo Kosovo je albansko, daj da mi izvucemo najbolje za srpski narod koji zivi tamo. Ja se nebi slozio sa tim razmisljanjem, u nasem ustavu pise da je Kosovo nerazdeljivi deo Srbije, I ovo sto se desava tamo mozemo nazvati samo aktom okupacije srpske juzne pokraine. I nasa politika moze ici samo u pravcu vracanja pregovora u ujedinjene nacije.

Branka

21.12.2018. 15:47

veliki dan za nasu zemlju! Dobro nam dosao Putin! Sigurna sam da ce ga nas predsednik docekati na najlepsi moguci nacin

Jovan

21.12.2018. 16:17

Saradnja sa Rusijom i Putinom je od ogromnog značaja za Srbiju, a ostvaruje se zahvaljujuci nasem predsedniku

čiča

21.12.2018. 16:24

Čim zagusti onda Rusi , a inače eurupa nema alternativu, razmislite o ruskoj bazi u Srbiji pošto već imamo američku čisto ravnoteže radi

Marijana

21.12.2018. 16:26

Svojom posetom u ovako teskom trenutku za nas Putin je dao veliku vaznost srpskom narodu i njegovom predsedniku!

Zoran74

21.12.2018. 16:34

Putin je uvek dobrodosao u Srbiji . On je istinski veliki prijatelj nase zemlje i hvala mu na podrsci koju nam uvek bezuslovno pruza.

Milan

21.12.2018. 16:39

Predsednik Vucic je uvek dobrodosao u Srbiju a posebno sada podrska Rusije je od izuzetno velikog znacaja za Srbiju.

Koriolan

21.12.2018. 16:45

17.januara dolazi veliki prijatelj Srbije,Vladimir Putin.On je uvek rado vidjen gost u Srbiji i srpski narod ga veoma postuje.

Zvezdica

21.12.2018. 16:46

Rusija je uvek bila prijatelj Srbije. Ova poseta znači puno Srbiji, da se razgovara i o trenutnoj situaciji.

Dimitrije

21.12.2018. 17:16

Razgovor moze teci samo u jednom pravcu,a to je ako se Amerika ukljuci u resavanju problema sa KiM onda i Rusija mora da bude prisutna

Nina

21.12.2018. 17:19

Srbija će kao i uvek dočekati ruskog predsednika - uz najveće počasti. Rusi su uvek bili tu za nas i pružali nam podršku i pomoć, koja sigurno neće ni ovog puta izostati.

Zoca

21.12.2018. 17:24

Ovo je nesto pozitivno za Srbiju jer ipak predsednik Rusije vidi nasu zemlju kao pravednu i dostojanstvenu drzavu koja drzi do svog ugleda.

Miloš

21.12.2018. 17:33

Naš najbolji i najiskreniji prijatelj,njegova poseta može biti prekretnica u rešavanju većine naših problema!

vladimir

21.12.2018. 18:12

Vučiću, verujem u Tebe ali jako oprezno u Vašingtonu! Sa kojim dostojanstvom ideš tamo, tako i da se vratiš, jer to srpski narod i očekuje! I ne samo srpski ....

lana

21.12.2018. 18:38

Otvoren i uvek iskren razgovor mnogo toga može da reši i pomogne u donošenju bitnih odluka!

Zoran

21.12.2018. 18:57

Pokazacemo se kao pravi domacini i predsednika Putina docekacemo kao velikog velikana i prijatelja, sto zaista on i jeste

Govedarica

21.12.2018. 19:40

Dobrodošao u Srbiju. Biće nam izuzetno zadovoljstvo da ugostimo Putina koji je uz nas.

Draga

21.12.2018. 19:52

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izgradio iskrene prijateljske odnose sa Rusijom, a najbolji pokazatelj koliko je cenjen od strane Rusije je dolazak predsedika Rusije Vladimira Putina u Beograd 17. januara.

Mika

21.12.2018. 20:03

Od velikog je znacaja za Srbiju podrska Putina, narocito ova poseta, koja pokazuje koliko nas zapravo ceni...

mia

21.12.2018. 20:39

Srbija jedva ceka da doceka tako velikog drzavnika koji svakodnevno pokazuje da je uz Srbiju. Dobrodosao predsednice Rusije.

caca

21.12.2018. 20:47

Nenasedajte na Trampove ucene i provokacije!!!!On nama ne zeli dobro!Treba veovati Putinu jer je on iskren i veran nas prijatelj!!!

Cvetkovic

21.12.2018. 20:48

Svi jedva cekamo dolazak najveceg svetskog lidera u Srbiju.Havala im na begranicnoj podrsci.

kralj

21.12.2018. 20:55

Uz podrsku Putina mislim da Srbija ima neke sanse u dijalogu jer ko je Amerika a ko smo mi.

Oklen Si Ti

21.12.2018. 21:21

daj mu u zakup kosovo na 99 god i neka zastiti narod dole, manastire... uzmes mu 30% od iskopanih ruda i mir na 1

Sasa

21.12.2018. 21:37

Radujemo se predstojecoj poseti predsednika Putina, bice docekan kako dolikuje, mi smo bratski narod, koji deli kulturu i tradiciju i oni su ti koji ce nam uvek pomagati i koji jedini mogu da pariraju SAD u ovoj situaciji.

Геноцид над здравим разумом и расуђивањем

21.12.2018. 22:30

"ko će da bude kriv sutra ili kome ćete da zamerite ako vašeg oca, brata ili dete neko bude vraćao u kovčcegu"!??? Мене као грађанина ове земље занима, А КО ЋЕ БИТИ КРИВ, ако шиптарким окупаторима и убицама поклониш "разгранишењем" територију КИМ, а они наставе и даље, као што би то 1001% још више осокољени наставили да кидишу уз помоћУСА фашиста, на остатак такве твојом заслугом "осакаћене Србије", па ће опет тај демагошки "мој отац, брат или дете.." на крају морати поново да бране ту Србију?

Biserka

21.12.2018. 23:03

Uvek nam je drago kada predsednik Rusije poseti nasu zemlju.Bice docekan na najvisem nivou i kako dolikuje.Otvoreno ce se razgovarati o resavanju pitanja KiM kao i o Pristinskim merama.

Ana Mat

22.12.2018. 00:52

Iskreni prijatelji Srbije, uvek tu da nas podrze i zastite. Jedni jedini Rusi. Radujemo se poseti Putina i docekacemo ga onako kako zasluzuje, na najbolji moguci nacin