Američki državnik: Budućnost regiona je u EU i NATO

Tanjug

19. 10. 2018. u 12:06

I zamrznuti konflikti mogu da imaju posledice i takođe mogu da nanesu štetu stabilnosti regiona, rekao je danas zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer

Амерички државник: Будућност региона је у ЕУ и НАТО

Metju Palmer
Foto: Tanjug

Palmer: Budućnost regiona u EU i NATO, izazovi zajednički

Zvanički Stejt departmenta Metju Palmer kaže da SAD žele snažan, prosperitetan region, integrisan u zapadne istitucije, ukazavši međutim, da se sve zemlje regiona suočavaju sa sličnim izazovima a to su pre svega vladavina prava, korupcija, sloboda medija...

"Snažniji Balkan znači snažniju Evropu i snažije evroatlantsko partnerstvo", rekao je on.

Naveo je da je u Beogradu bio prvi put 1993. godine u jeku rata u BiH i konstatovao da je region otada prešao veliki put.

"Ostao je još veliki deo puta da bismo došli do naše zajedničke vizije, a to je region u potpunosti integrisan u evropsku porodicu naroda i NATO onih zemalja koje imaju tu ambiciju. SAD konzistentno decenijama podržavaju aspiracije zemalja Balkana za članstvo u EU. Proširenje je ključni pokretač za bezbednost, stabilnost, demokratiju i prosperitet u regionu", rekao je Palmer na BSF.

Za to članstvo neophodno je sprovođenje reformi.

Kao i EU i NATO je organizacija zasnovana na stadardima, a politička volja i naporan rad aspirantima otvaraju vrata, dodao je on.

Kako je naveo, NATO je već pozvao Severnu Makedoniju u svoje članstvo a EU siganlizirala spremnost za otvaranje pregovora narednog juna.

"Da budemo jasni, ta evropska budućnost zahteva da Sporazum iz Prespe prihvate obe zemlje i u potpunosti primene. Nema alternativnog odgovora. Nema plana B, ne postoji Prespa plus", kaže on, dodajući da oni koji tvrde drugacije makedonsku javnost dovode u zabludu.

U Makedoniji svi treba da vide tu istorijsku priliku, kaže Palmer, koji je pozvao lidere VMRO-DPMNE, koja se protivi sporazumu, da omoguće svojim poslanicima da glasaju za sporazum, bez odmazde.

Prema njegovim rečima, BiH predstavlja veliku zabrinutost za SAD.

"Vidimo korumpirane političare koji se služe nacionalističkom retorikom da zadrže podele između tri konstitutivna naroda. Mladi napuštaju zemlju jer ne vide za sebe budućnost...", rekao je on , naglasivši da je ključno rešiti problem korupcije.

SAD, kao kaže, sarađuju sa lokalnim partnerima na jačnaju vladavine prava, sudstva i kapaciteta da bi se iskorenila kultura nekažnjivosti.

"SAD su spremne za saradnju sa novim rukovodstvom u prevazilaženju ovih izazova. Nadamo se da će sledeća vlada biti formirana brzo i da će se fokusirati na ekonomske reforme, vladavinu prava, borbu protiv korupcije. Imajući u vidu primedbe na regularnosti na izborima ključno je da nova vlada obezbedi kredibilnije i transparentnije izbore", rekao je on.

Kao garant Dejtonskog sporazuma, SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, istakao je on i naglasio da će se boriti protiv svakog ko bude potkopavao rad dejtonskih institucija.

Osvrnuo se i na Albaniju, rekavši da je i ta zemlja prešla veliki put, i naglasivši da, imajući u vidu spremnost Brisela da otvori pregovore, ključno za vladu ostaje sprovođenje reformi, jačanje sudstva i borba protiv korupcije.

Albanska vlada mora da pokaže i Briselu i građanima da je spremna za proces transformacije kako bi se osigurala EU budućnost.

Govoreći o Crnoj Gori istakao je da ta zemlja da bude ponosna na to što je postala članica NATO.

Da bi osigurala napredak na putu ka EU, Podgorica će morati da udvostruči napore u sprovđenju ključnih reformi koje će ojačati vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i doprineti jačanju ekonomije.

Apelovao je na Crnu Goru i da zaštiti slobodu medija.

PALMER: I ZAMRZNUTI KONFLIKT MOŽE DA IMA POSLEDICE PO STABILNOST REGIONA

I zamrznuti konflikti mogu da imaju posledice i takođe mogu da nanesu štetu stabilnosti regiona, rekao je danas zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer.

On je rekao da razume zabrinutost dela međunarodne zajednice da bi eventualna razmena teritorija kao deo sporazuma Beograda i Prištine, imala posledice po region ali i šire, ali da brine i mogućnost da sporazuma uopšte ne bude, jer i zamrznuti konflikt takođe može da ima loše posedice po stabilnost regiona.

"Pitanje je kako izbalansirati te rizike", rekao je Palmer na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Pročitajte još - Palmer: Dati prostor za dogovor, za nešto što može da se "proda"


Na pitanje iz publike kako će SAD prevazići "evroatlantski procep", imajući u vidu da se Nemačka snažno protivi idejama o korekciji granica jer smatra da bi to imalo dalekosežne posedice ne samo na region već znatno šire, on kaže:

"Važno je reći da SAD ne daju prednost nijednom ishodu, ne propagiramo neko konkretno rešenje, nismo deo pregovora i ne guramo ideje. Ali, pokušavamo da ohrabrimo obe strane da nađu put napred i dođu do rešenje koje bi bilo trajno, održivo i koje može da bude prihvaćeno u javnosti obe strane. Kada je reč o eventualnim specifičnostima sporazuma - nismo još videli plan, sve dok nema konkretnog sporazuma teško je pričati apstraktno."

On je dodao da je svestan zabrinutosti zbog mogućih posledica "prilagođavanja granica" po region i šire, ali, kako je istakao, postoji i druga vrsta zabrinutosti - šta ako ne bude psotignut sporazum.

"I zamrznuti konflikti takođe mogu da imaju posledice i takođe mogu da nanesu štetu stabilnosti regiona", rekao je i dodao da ostaje pitanje balansiranja tih rizika.

Ohrabrujemo dve strane da same nađu put do rešenja obostrano prihvatljivog, nema blanko čeka, naglašava on.

"Želimo da vidimo kako sporazum izgleda, a potom bismo razmotrili sve specifičnosti i rizike i sa partnerima kako bi sporazum mogle da podrže same strane, za koji bismo mogli da se založimo i iza kojeg bi drugi mogli da stanu", zaključio je on.

PALMER: REŠENJE ZA KIM MORA BITI "VIN-VIN" ZA OBE STRANE


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer pozvao je danas Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane.

Kako je rekao, sada je vreme za kompromis, da dve strane budu kreativne i fleksibilne.

Palmer je naglasio da rešenje mora biti dobitničko (vin-vin), jer, istakao je, ako to bude odnos dobitnik-gubitnik onda neće biti sporazuma.

Pročitajte još - Brnabić: Srbija posvećena miru; Palmer: Za mir nužna saradnja

"Ne podržavamo nijednu specifičnu formulu, niti ima blanko čeka kad je reč o podršci SAD. Apelujem na Beograd i Prištinu da iskoriste tu presudnu priliku, da iznesu ideje i kompromise koji će osigurati da sporazum bude vin-vin, jer ako to bude odnos pobednik-gubitnik neće biti sporazuma i stvarni dobitnici će biti oni spolja koji žele da region bude slab i podeljen", rekao je zvaničnik Stejt departmenta na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Rešenje mora biti trajno a to znači da ne može biti nametnuto od međunarodne zajednice, ali SAD su spremne da slušaju i pomognu, poručio je on.

"SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod okriljem EU.

I Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost ali taj cilj ne mogu postići sami.

Pozdravljamo intenziviranje napora u poslednjih nekoliko meseci kao bi se došlo do sporazuma", rekao je Palmer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (165)

Konstitutivni narod

19.10.2018. 14:18

@Sonja - Kompromis je da Albanci prihvate da Srbi na KiM budu KONSTITUTIVNI narod, koji ima svoje predstavnike u svim organima države Kosovo (pozitivna diskriminacija),

Velimir

19.10.2018. 12:25

Rešenje mora da se pronađe. Problem nije kod nas nego na drugoj strani pregovaračkog stola.

Душан

19.10.2018. 12:28

Палмер, иди у Израел и пробај то исто да урадиш кад си тако паметан

Joakim

19.10.2018. 12:30

Nek se uključi malo i međunarodna zajednica.Ne mogu naši ljudi sami da urade ništa sa onim albanskim mafijašima.

bager

19.10.2018. 12:33

Anglosksonski lazovi i zlikovci ,,otvoreno laze znajuci da je dogovoreno suprotno od onog sto on prica,,ovako su se smenjivali " vatrogasci " iz eu kad su potpalili vatru raspada SfRJ uz utesne reci ,,rezultat se vidi i sad

Vanja

19.10.2018. 12:35

Svaka vrsta konflikta je i više nego opasna! Treba ih izbegavati i rešavati odmah po začetku!

Mila

19.10.2018. 12:36

Moramo insistirati na kompromisu jer bi kompromisom došli do nekog rešenja. Guranjem problema pod tepih samo se komplikuje cela situacija.

Ana

19.10.2018. 12:37

Srbija je pokazala spremnost za kompromis kako bi se resio problem sto nije situacija sa drugom stranom.

Sanja

19.10.2018. 12:38

Srbiji je resavanje ovog problema prioritet, ali da bi se on resio potrebno je da i albanska strana pristane na kompromis.

star

19.10.2018. 12:46

Sigurno da zamrznut konflikt može imati posledice za region, i protiv toga je naš predsednik, koji je za kompromisno rešenje za problem Kosova.

Srdjan

19.10.2018. 12:47

Dokazano da je takozvano Kosovo leglo kriminala koje podrzavaju zapadne sile i jos se spremaju da daju zlocincima i kriminalcima svoju vojsku.E to je najveci problem po stabilnost balkana i cele Evrope.

star

19.10.2018. 12:47

EU brine i mogućnost da sporazuma između Beograda i Prištine uopšte ne bude i šta onda, to su veće posledice na region, od bilo kakvog sporazuma.

oprem dobro

19.10.2018. 12:49

Promeni sopstvenu agendu birokrato koji krojiš sudbine miliona ljudi, pa neće biti zamrznutog konflikta.

Maja

19.10.2018. 12:50

Srbija je garant mira i stabilnosti u regionu i radi na obezbeđivanju oslova za mirno i celovito rešenje.

Baki

19.10.2018. 12:53

Nas predsednik Vucic se bori od prvog dana za sporazum i dogovor, ali siptari provociraju....

Ognjen 161

19.10.2018. 13:09

Nije idealno rešenje ali je u ovakvim okolnostima jedino moguće, svakako je bolje od bilo kakvog sporazuma koji će otvoriti pitanja novih delova naše zemlje.

Родољуб Поповић

19.10.2018. 13:12

јел'боље овако чардак ни на небу ни на земљи замрзнут конфликт па шта буде нека буде

Radonja

19.10.2018. 13:31

U svakom slucaju, ko god ozbiljno gleda na svoju buducnost zeli sa vama (amerikancima) da nema nikakvog posla. To se pokazalo kao naj bolja strategija.

Vatro Marx

19.10.2018. 13:52

Sasvim realno za EU i Alijansa je jako bitno . U pravu ste niste glupi ni ludi vi gledate vas interes, Dok Srbin nema sanse , jaci ste mocniji mala Srbija nemoze nista protiv vas da preuzme, Bombardovali ste Srbiju , to mzete i ponovo uraditi nema sanse protiv tako jakog adresora, da se nesto preuzme. Realnost je ta nazalost nasu.

miras

19.10.2018. 13:58

"Američki državnik: Budućnost regiona je u EU i NATO" !? Koji deo regiona? Buducnost Srpskog dela regiona ,je opterecena okupaciom ,zlocinackom agresijom nato pakta , genocidom nad Srbima , ,pljackom ,planskim osiromasenjem naroda , obogacivanjem osiromasenog uranijuma na danasnjih 25% srpskih teritorija , planskom deindusrtijalizacijom ,gusenjem poljoprivrede i preradjivackih kapaciteta i opstom pljackom pod vidom privatizacije Srpskih Drzavnih resursa. A da isplatite stetu i kaznite krivce?

cvyy

19.10.2018. 14:00

Srbija krupnim koracima ide ka članstvu u EU, ali će se držati svoje vojne neutralnosti.

Bane kan

19.10.2018. 14:01

Buducnost u toj organizaciji koja postoji samo da bi bila protiv rusije i da gazi sve male zemlje kao mrave. Da li Srbija zeli da bude clan tog klana udruzenih siledjija koji biju sve ostale.

yxcvy

19.10.2018. 14:01

Srbija se uvek zalagala za mir, je to preduslov napredka, za razliku od nekih iz okruženja.

duska

19.10.2018. 14:03

Srbija zeli da ima korektne odnose sa svim organizacijama u regionu, ali je njen stav prema Nato-u neutralan.

maja

19.10.2018. 14:03

Buducnost Srbije je sigurna i u dobrim je rukama, ne treba nam misljenje americkih politicara.

V.Petrovic

19.10.2018. 14:11

Taj Palmer nije normalan dati nesto sto moze da se proda , svoje dati da ga neko prodaje i radi sa njim sta hoce.To ni ludi ne smemo da prihvatimo pa ma koliko da je Amerika jaka jednostavno to je otimanje i zakon jacega ako je taj neko jaci. A sta misle ti amerikanci da napravimo zakon jednak za sve i jake i slabe.

Marija

19.10.2018. 14:12

LIcemerije je toliko ogoljeno da je nasilje koje je vrseno na nas od 1998 do danas, postalo normalno stanje.

KONSTITUTIVNOST

19.10.2018. 14:15

Smatram da bi najbezbolnije rešenje za sve na Zapadnom Balkanu (pogotovo za Srbe na KiM) bilo da Srbija prizna samostalnost Kosova, POD USLOVOM da : 1). Srbi na KiM budu KONSTITUTIVNI narod, koji ima svoje predstavnike u svim organima države Kosovo (pozitivna diskriminacija), i 2). Srbi u Srpskoj dobiju ista prava na samoopredelenje, kao i Albanci na KiM !

Dejton 2

19.10.2018. 15:09

@KONSTITUTIVNOST - Dobar predlog ali je potreban Dejton 2 i garancije EU, SAD i NATO

NATO za Balkan

19.10.2018. 15:07

@kosta - A šta ako nam ponude mesto komandanta NATO-a za Balkan ? Ja bih prihvatio !

Marmaris

19.10.2018. 15:55

Srbija je za mir, stabilnost i kompromisno rešenje u vezi Kosova i o tome nema polemike.

Rade

19.10.2018. 16:26

Hej ti Amerikance mali. Kakve veze ima EU i NATO. Da li si toliko glup ili sam mozda ja glup. EU je skup zemalja koja forsira ekonomiju bez granica. Sta je NATO u ovoj prici? Kazi mali amerikance?

StarBucks

19.10.2018. 18:50

Kakav referendum...narod na izborima je rekao da podrzava Vucicevu politiku koja je usmerena na ulazak Srbije u EU.

AjaSofija

19.10.2018. 18:51

EU nema alternativu, i Britanci su se pokajali sto su glasali sa nezavisnost ali kasno

Aida

19.10.2018. 18:51

Srbija krupnim koracima ide ka EU i niko je u toj nameri nece spreciti. EU je zelja naroda Srbije.

JELE

19.10.2018. 19:33

Srbija zeli da postigne mirno resenje sa Pristinom ali izgleda da pristina to ne zeli jer stalno nesto provociraju.

pera

19.10.2018. 19:33

Srbija zeli da postigne mirno resenje sa Pristinom ali izgleda da pristina to ne zeli jer stalno nesto provociraju.

daca

19.10.2018. 20:15

Ako je za mir nuzna saradnja zasto Pristina ne postuje nista od dogovorenog i zasto EU ne reaguje

Mika

19.10.2018. 21:28

Zamrznut konflikt nikako ne ide nikome u prilog i svakako da se Srbija zalaže da se to pitanje reši.

MAKSS

19.10.2018. 21:32

Pretnjama da se formira lazna vojska Pristina ne zeli da saradjuje sa Srbijom i to je ocigledno.

Fudbaler

19.10.2018. 22:00

Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM, i ne treba da puno da se mešaju u unutrašnju politiku. KiM mora ostati u sastavu Srbije.

4

20.10.2018. 01:17

Kome da iznesemo ideje kada je sve reseno i kada pristina skoro sve privodi kraju uz podrsku SAD a u javnosti govore drugacije

Dzo

20.10.2018. 08:01

Najveca podrska Srbiji bi bila da malo disciplinujete Albance da postuju medjunarodne ugovore.Ostalo je sve samo prica.

Dzo

20.10.2018. 08:01

Odnosi su dobri, ekonomski rast takođe, ali ono oko čega se ne slažemo je poštovanje medjunarodno pravo koje treba poštovati