Urlici Za dom spremni tamo gde su klali Srbe

D. MILINKOVIĆ

utorak, 07. 08. 2018. u 09:01

Урлици За дом спремни тамо где су клали Србе

Tabla na mestu gde su sahranjene žrtve koje su 1941. pobile ustaše

Ni ovoga puta neće biti podnetakrivična prijava protiv Tompsona, koji je na koncertu u Glini uzvikivao ustašku parolu. Policija tvrdi da nije reč o podsticanju mržnje

PROTIV kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona ni ovoga puta neće biti pokrenut krivični postupak, iako je tokom koncerta u čast pogroma u "Oluji" urlikao "Za dom spremni". I to baš u Glini, gde je u lokalnoj crkvi u vreme zloglasne NDH, ubijeno 1.764 Srba.

Tako je besramna proslava nezapamćenog zločina dobila svoj krešendo u izvedbi neoustaškog zabavljača, čiji je postupak zgranuo i pojedine medije na Zapadu, ali će se sve, kao po običaju, završiti samo na tome.

- Dosadašnja sudska praksa je pokazala da se ne radi o podsticanju na mržnju - naveli su šturo u policijskom obrazloženju.

Uz refren "Bojne Čavoglave" odzvanja i gorak eho da su se proslavi etničkog čišćenja u "Oluji", u režiji zvaničnog Zagreba, ove godine pridružili Izrael i Crna Gora.

Srpski zvaničnici ocenili su prisustvo vojnih predstavnika ove dve države, kao i učešće izraelskih aviona F-16 na vojnoj paradi u Kninu, kao akt usmeren protiv naše države koji baca senku na međudržavne odnose.

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je "žalosno što se izraelska zastava vijorila na proslavi zločinačke akcije 'Oluja'", a zbog čega je Beograd zatražio i zvanično objašnjenje od Tel Aviva:

- Razočarani smo tim aktom, iako se pravdaju komercijalnim ugovorima o prodaji aviona Hrvatskoj. Njihov potez je nemoralan i prema sopstvenom narodu, Jevrejima, koji su nastradali u NDH i čija ubistva i Holokaust hrvatski režim relativizuje i negira. I dalje ispred Jasenovca stoji tabla "Za dom spremni". Kada je reč o prisustvu crnogorskog oficira, nisam ja išao da ratujem u Dubrovnik, nego Crnogorci. To je istorijska istina i ako je već tako, ne znam šta će on tamo.

Pročitajte još - Zašto Izrael slavi "Oluju"?

I ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da bi voleo da predstavnici crnogorske države i vojske objasne čemu su se radovali i obradovali "na proslavi najvećeg stradanja srpskog naroda":

- Voleo bih i da se podsete na to da su i oni bili deo te zajedničke države u vreme kada je 250.000 ljudi proterano iz Hrvatske. Mislim da to nismo zaslužili od Crne Gore i Crnogoraca.

Državni vrh Hrvatske na obeležavanju "Oluje"

ŠUM NA VEZAMA PREMA našim informacijama, Beogradu su neformalnim diplomatskim kanalima iz Izraela stigla objašnjenja da je do "neprijatne situacije" došlo zbog toga što je izostala adekvatna komunikacija između izraelskih ministarstava odbrane i spoljnih poslova.

I dok se Podgorica još ne oglašava zbog neprimerenog poteza, deo opozicije i civilnog sektora u Crnoj Gori osuđuje prisustvo vojnog atašea Ivana Mašulovića na godišnjici "Oluje", nazivajući, između ostalog, taj gest "veleizdajom" i "brukom i sramotom" i tražeći hitnu sednicu parlamenta.

Iz Jevrejske opštine Beograda u ponedeljak su saopštili da "Jevrejima pilotima-instruktorima iz Izraela nije bilo ni mesto ni vreme na nebu Hrvatske":

- Jevreji pamte svoje strašne žrtve iz Drugog svetskog rata, kada smo kao i Srbi bili žrtve strašnog pogroma. Nema mesta, ni hiljaditog dela milimetra, rehabilitaciji tog, ali nažalost i sada aktuelnog veličanja "učinka" hrvatske soldateske. Prelet aviona u čijim kabinama su bili piloti-instruktori iz Izraela je pokušaj hrvatskog medijskog spina očigledno sračunat da se "ispravi" medijska slika koju je aktuelna vlast Hrvatske, veličanjem "Oluje", poslala antifašističkoj ali i ukupnoj svetskoj javnosti.

Aleksandar Gajić, iz Instituta za evropske studije, poteze Izraela i Crne Gore naziva - kontradiktornim i šizofrenim:

Pročitajte još - Pokolj Srba slave uz F-16 i Tompsona

- U pokušaju da izgradi svoj državni identitet, Crna Gora se odriče svog srpskog istorijskog nasleđa i približava se hrvatskom, koji je tradicionalno antisrpski, saglašavajući se sa jednim zločinom koji je uperen i protiv istorijskih tekovina na kojima je i sama nastala. To je šizofrena pozicija. I Izrael je poslao svoju delegaciju da stoji ispod simbola pod kojim su stradali Jevreji, čime legitimiše i toleriše ideologiju i zločine koji su kontradiktorni istorijskom identitetu Izraela.KOLINDA NEĆE U BEOGRAD?

GOVOR predsednika Vučića u Bačkoj Palanci u kojem je ogolio licemerje današnje Hrvatske i njihovo koketiranje sa ustaštvom, mnogo je zaboleo vlasti u Zagrebu. Tako se na Pantovčaku pričalo da Kolinda Grabar Kitarović sigurno ove godine neće doći u Beograd u uzvratnu posetu. Zamenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček zatražio je od hrvatske vlade da povuče ambasadora iz Srbije i uspori pregovore naše zemlje sa EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Prle

07.08.2018. 09:24

Ja nerazumem dokle cemo visde da kukamo.Ili cemo nesto da preduzmemo ili da cutimo ,a ne svaka dva dana neki tekstovi puni jadikovanja nad sudbinom kletom.

MAKSS

07.08.2018. 09:27

O ljudima bez stida i karaktera ne treba raspravljati, ono cime se pametan stidi Tompson se itekako ponosi.

Milan

07.08.2018. 09:44

Kad sam bio u Splitu nekim poslom hvalili su se kako su za vreme rata "kla ćetnike"!

milijan

07.08.2018. 09:56

Sa njima Milorad Dodik ide na kafice. Samo da znate. Kaze da je Blajburg ok a da je jasenovacku gradju neko odnio.

natalija

07.08.2018. 10:13

Velika nepravda za zlocin koji je pocinjen i koji netreba nikada da zaboravima,nadam se da ce doci vreme kada ce svi krivci odgovarati na ovaj ili onaj nacin za pocinjene zlocine.

Realista

07.08.2018. 10:27

Pa sta je tu toliko cudno? Oni su takvi i tacka,zasto se mi uvek kao nesto bunimo i zalimo? Kome? Probudimo se vec jednom,da poslije ne bih bilo kasno. Mada...!?

sasa

07.08.2018. 11:44

Sramota. Trebalo bi da duboku pogledaju u svoja srca i duse....i onako je kasno da se kaju, pa ce sada da pevaju i slave...nema im spasa..

Duško

07.08.2018. 11:52

Vuk dlaku menja,ćud ne ! Stara izreka koja vredi za RH. Strašnije od svega je što Europa i svet ćute, a to znači samo odobravanje. Jednom ustaša, uvek ustaša, jer kako tumačiti njihov ponos što su klali decu i nemoćne ? Samo se nadamo da se neće ponoviti 1995. i 1941.

Bojan

07.08.2018. 11:57

Tito je spasao Hrvate od odgovornosti za svoje monstruozne zločine nad Srbima u II Svetskom ratu pod izgovorom bratstva i jedinstva. Danas unuci ustaša slave svoje dede koljače i dižu im spomenike po Hrvatskoj !!

баунти

07.08.2018. 16:28

@prle - свака част на коментару! Слажем се! Доста више кукања! Учините нешто!