VILI VIMER ZA NOVOSTI: Kako su uništili SFRJ tako uništavaju i svet

D. Vujičić

11. 03. 2018. u 11:30

ВИЛИ ВИМЕР ЗА НОВОСТИ: Како су уништили СФРЈ тако уништавају и свет

Print screen Youtube

Doajen nemačke politike: Srpski narod je na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu. Temelji Kosova kao države iskopani su na "živom pesku". Preko "Bondstila" SAD kontrolišu naftovode i gasovode iz Kaspijskog mora

PRIČA o 2025. godini kao datumu za pristupanje Srbije EU je bežanje Angele Merkel od njenih sadašnjih kancelarskih obaveza. Kada 2018. govorite da će neki problem biti rešen 2025, jasno je da niste zainteresovani da se problem zaista i reši. Ovako, bez uvijanja i diplomatskih rukavica, o mogućem datumu pristupanja Srbije i nekih zemalja Zapadnog Balkana EU gleda doajen nemačke politike Vili Vimer.

Bivši portparol Merkelovog CDU i nekadašnji potpredsednik Parlamentarne skupštine u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) tvrdi i da je Nemačka ovih dana u ludilu i, u intervjuu za "Novosti", naglašava da je srpski narod na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu. Vimer smatra i da je Kosovo država čiji su temelji iskopani na "živom pesku", ukazujući na to da se način na koji je uništena Jugoslavija i dalje koristi za urušavanje međunarodnog poretka, stvorenog na Statutu UN, Helsinškoj povelji...

- Pariskim aktom iz 1990. obećali smo da ćemo zabraniti rat na Starom kontinentu, a onda su se Klinton i Olbrajtova pojavili u Evropi zbog globalnih interesa SAD. Sada se suočavamo sa "izgradnjom" agresije protiv Rusije.

* Još 2000. ste u pismu Gerhardu Šrederu, posle samita NATO u Bratislavi gde je to rečeno, upozoravali da je Srbija 1999. bombardovana zarad uspostavljanja američkih baza na njenoj teritoriji.

- Kada je reč o globalnoj politici SAD prema Rusiji i drugima, srpski narod je na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu. Beograd je bio prva "vruća tačka" velikog rivaliteta, orkestriranog od strane SAD. Rat iz 1999. imao je mnogo veze sa idejom Amerike da uništi ruski uticaj na Balkanu. Uspostavljanjem baze "Bondstil" žele da kontrolišu naftovode i gasovode iz Kaspijskog mora i da vladaju putnim i železnički sistemom u regionu. EU je želela da putni koridori budu u pravcu sever - jug, a SAD u pravcu istok - zapad. A pitanje Kosova je bilo deo i još uvek je tema razgovora između Izraela i njegovih suseda o budućnosti Blikog istoka.

* Prošlo je 10 godina od samoproglašenja nezavisnosti Kosova...

- Ta deklaracija o nezavisnosti je protiv svih srodnih dokumenata UN. To je razlog zbog kojeg pet članova EU ne prepoznaje tu "nezavisnost". Ako bi to učinili, oni bi se suočili sa istim rezultatima u svojoj zemlji, što možemo videti danas u Kataloniji. Zašto bi neko legalizovao nelegalnu deklaraciju? Kosovo kao država postoji samo kao rezultat namera SAD.

* Ponavljate da je NATO 1999. godine srušio međunarodni pravni poredak u Jugoslaviji?

- Rusija je uspešna u Siriji, jer Rusija deluje u okviru globalnog pravnog sistema. USiriji i u regionu između Avganistana i Libije, SAD i njena "koalicija uobičajenih ratnih prijatelja", kao što su London i Pariz, čine sve da unište međunarodni pravni poredak. Hoće da rade šta oni žele i da budu u poziciji da sami donose odluke o ratu i miru na globalnom nivou. U Siriji se sad vodi rat za opstanak međunarodnog pravnog poretka kako bi se sprečio budući globalni sukob.


* Da li su u pravu oni koji vide mogući "rat" Brisela sa Moskvom?

- Džo Bajden, bivši potpredsednik SAD, bio je vrlo jasan i konkretan kada je tražio i dobio evropsku podršku za sankcije protiv Rusije. SAD su tada pokazale ko ima kontrolu nad "zapadnim savezom", odnosno da je Evropa više ili manje područje kolonijalizma sa modernim izgledom, gde je dominacija Vašingtona neupitna. Sve evropske ekonomije pate zbog sankcija Rusiji. Međutim, nema šanse da lideri EU ponovo pokušaju da normalno posluju sa Rusijom - bez rizika da "ne prežive" u političkom smislu.

* Merkelova i Makron najavili su nedavno novu nezavisnu politiku Evrope u odnosu na SAD?

- To je smešno. Dosad, Tramp je taj koji održava globalni mir, netaknut, ili kakav jeste. On je američki predsednik koji nije dobio "svoj rat", što je "normalno" u 200 godina istorije te zemlje. Evropljani u EU koji su pozdravili sve ratove SAD, od onog protiv Jugoslavije u 1999. godini, bili su neprijateljski raspoloženi prema novom američkom predsedniku zbog jednog razloga. "Pretio" je da će da bude konstruktivan i prijateljski nastrojen kada je reč o američko-ruskim odnosima.

* Ipak, Tramp je meta Brisela i medija u Americi.

- Tramp je drugačiji. On ne pripada političkom sistemu SAD, koji je propao kod birača na poslednjim izborima. Zato je i izabran. "Klasične" demokrate i republikanci nisu bili u stanju da spreče urušavanje američkog sistema kroz propalu infrastrukturu, leševe vojnika koji su se vraćali sa Bliskog istoka. Ipak, u vreme kada se Tramp bori za politički opstanak u Beloj kući, neka vrsta vojne vlade, neki sistem "vrhovnih vojnih komandanata" ima globalnu kontrolu nad svetom.

KINA SPASLA EVRO

* Kina ulazi kroz "velika vrata" u EU. kako ocenjujete "novog igrača" na Starom kontinentu?

- Ne treba zaboraviti da nas je Kina spasla finansijske krize 2007. Dobili smo finansijsku podršku Pekinga, što nam je omogućilo da preživimo udarac sa druge strane Atlantika, koji je kao cilj imao i uništenje evra. Ne treba zaboraviti da Kina još uvek nema priliku da vidi da joj se taj novac vraća. Stvari na terenu izgledaju ovako: svake nedelje vozovi iz Šangaja dolaze do Duizburga, najveće unutrašnje luke u Evropi. Ovi vozovi povezuju najveću industrijsku zonu u svetu sa najvećim potrošačkim tržištem sveta. Ali cilj kineskih vozova nije Duizburg već London. To je krajnja kineska finansijska destinacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Vlada Legenda

11.03.2018. 12:22

Svaka na mestu! Osnova za otvoreno ukazivanje na poredak stvari,da se javnim iznošenjem i prihvatanjem ovog stava označi početak kraja američke ratnohuškačke hegemonije i neokolonijalnog kapitalizma.Njihov proces ovladavanja svetom je počeo u toku drugog svetskog rata,uskoro dostiže svoj ostvarivi maksimum,a onda,po prirodi stvari, ide dole!Nadamo se da će ,zlo zvano Amerika,nestati u ime budućnosti čovečanstva!

naranca

12.03.2018. 09:54

@Vlada Legenda - @vladalegenda ''USA nestati?''--------San I sevdah Hitlera I Pavelica.Treba da se promeni a ne da nestaje!

Братеее

11.03.2018. 17:19

Svaka rec je tacna...pozvati gos.Vimera da bude picasni gost u Srbiji ...i javno na tv.iznese ovu uzasnu istinu ...Molim vas...za dobrobit naseg naroda i nasih slepih politicara !!!

Stari iseljenik

12.03.2018. 08:10

@Братеее - Ne verujem da su naši političari "slepi". Oni su ili dobro "podmazani" od strane Zapada ili su zbog svojih ranijih delovanja, četnikovanja, nekadašnje komunističke pripadnosti, pripadnosti ili podržavanja paravojnih formacija u poslednjim ratovima isl. DEBELO UCENJENi -ili i jedno i drugo! A da se međusobno putem čuvenih "fijoka" ucenjuju jer svako ima nešto protiv nekoga -i to je moguće pa i pored lošeg rada neki ne lete iz fotelja nego samo rotiraju! I tako dok se glasači ne osveste -doveka!

čiča

11.03.2018. 17:42

Plan bi im i uspeo ali se pojavi neplanirano Putin a i predsednik Kine Ksi i to im pokvari planove

naranca

12.03.2018. 11:57

''- Pariskim aktom iz 1990. obećali smo da ćemo zabraniti rat na Starom kontinentu, a onda su se Klinton i Olbrajtova pojavili u Evropi zbog globalnih interesa SAD.''----------------A sta ste vi uradili ????Prodavali Hrvatima Kalasnjikove,priznali SLO I CRO I vrsili pritisak na ostale da urade to isto I leteli sa OTAN-om u vojnim akcijama 1999.Neki protest nekoga???Nikoga!!!!Bilo je I drugih ''Aktova'' u proslosti koji niko nije postovao .Zar ne?--''Obecali smo''--Ha ha ha.

naranca

12.03.2018. 12:33

''Srbija na pogrecnom mestu I vremenu''-------???????##########!!!!!!

naranca

12.03.2018. 14:21

''Rusija je uspešna u Siriji, jer Rusija deluje u okviru globalnog pravnog sistema''-------Ha ha ha ha Da to Rusi rade Talibani bi odavno igrali Kolo u Damasku.Ha ha aha........ Eto I NATO je uspesan na Kosovu(proterali sve Srbe,Progasili nezavisnost svoje odgrizene kolonije...).Znaci I on deluje u okviru ''globalnog pravnog sistema''( sta god to znacilo pod kapom nebeskom)????

naranca

12.03.2018. 16:26

'' Preko "Bondstila" SAD kontrolišu naftovode i gasovode iz Kaspijskog mora''---------Ha ha ha Pa Bondstil je oko 2 000 km daleko of Kaspijskog mora!!!!

naranca

12.03.2018. 16:35

''Ta deklaracija o nezavisnosti je protiv svih srodnih dokumenata UN. To je razlog zbog kojeg pet članova EU ne prepoznaje tu "nezavisnost". Ako bi to učinili, oni bi se suočili sa istim rezultatima u svojoj zemlji''------Kako je to ''Strasna'' osuda bombardovanja 1999, naseg Nemackog moralnog Giganta:))

naranca

12.03.2018. 18:19

''Tramp je drugačiji. On ne pripada političkom sistemu SAD, koji je propao kod birača na poslednjim izborima. Zato je i izabran''. ----------Izabran je jer je obecao poslove za opljackanu americku radnicku klasu!!!!!!!!''Napravimo Ameriku ponovo velikom'' je bio njegov izborni slogan.I Berni Sanders koji je rekao da je SOCIJALISTA je bez reklame pokupio stotine hiljada glasova

naranca

12.03.2018. 19:16

''Sve evropske ekonomije pate zbog sankcija Rusiji.''------Nije tacno, najvise pate I najvise stete imaju one koje se granice sa Rusijom!!Nemacka ne kupije votku I babuske ali neometano trguje naftom I gasom.Licemerno zar ne?

naranca

12.03.2018. 19:29

''Tramp je taj koji održava globalni mir, netaknut, ili kakav jeste. On je američki predsednik koji nije dobio "svoj rat", što je "normalno" u 200 godina istorije te zemlje''---------Za sada..... A Eurupa ga stalno kanalise ka Kosovu.Da ameri ginu a Evropa da skida kajmak.Da zida I obnavlja ,da daje kredite za ''nesrecom razorenu zemlju''-----srce mi se cepa,lutko moja lepa......Imperijalizam poslednji stadijum kapitalizma Lenjin. ....Fuj

naranca

12.03.2018. 19:42

''Ne treba zaboraviti da nas je Kina spasla finansijske krize 2007.''---------Ha ha ha.A isto ne treba zaboraviti da je kriza na Zapadu pocela 2008(godinu dana kasnije) I jos NIJE prestala! 10 godina!Masala......Kina je isto stala jer je Kina zemlja proizvodjac a Zapad je kupac.Kupac je stao I automatski u kapitalizmu I proizvodjac staje!!!!Sta ce da rade?Da posalju komunalnu policiju da istera Ameriku iz stana?????Smit & Weson(revolver) pobedjuje 4 keca:)

naranca

12.03.2018. 20:37

''Bivši portparol Merkelovog CDU i nekadašnji potpredsednik Parlamentarne skupštine u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)-----OEBS=glavni spozor NVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!