BRISEL: OD STALNOG DOPISNIKA

TEHNIČKI dijalog između Beograda i Prištine biće nastavljen u utorak, potvrdila je za "Novosti" Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU. Kocijančič nam je rekla da su šefovi tehničkih pregovaračkih timova, Marko Đurić i Avni Arifi, potvrdili učešće u razgovorima koji će biti održani od 16. do 18. januara u Briselu. Predviđeno je da tokom tri dana na dnevnom redu budu primena do sada postignutih sporazuma, Zajednica srpskih opština, sloboda kretanja i pravosuđe.

- Evropska unija očekuje od dve strane da se konstruktivno angažuju u razgovorima i da imaju pristup orijentisan ka rezultatu - rekla je Maja Kocijančič u izjavi za naš list. - Puna primena svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga je obaveza koju su obe strane preuzele u odnosu na EU i određuju brzinu napretka na evropskom putu.

Već duže vreme nije bilo pomaka u primeni postignutog dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koju u Kancelariji za KiM ocenjuju kao ključni faktor za opstanak srpskog naroda u Pokrajini.

Tehnički timovi pripremaju osnov za političke dogovore koji se postižu na najvišem nivou. Najavljujući predstojeći sastanak, Arifi je potvrdio da će najvišu delegaciju Prištine predvoditi Hašim Tači.

Letos je utvrđeno da će se najviši, politički dijalog voditi na predsedničkim nivou, ali novi sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija još nije zakazan.

Poslednji put, Vučić i Tači su se sastali 31. avgusta u kancelariji visoke predstavnice Federike Mogerini, pripremajući se za početak nove faze dijaloga. Od tada, međutim, nije bilo novih susreta, jer je prištinska strana uporno pokušavala da u razgovore uključi i SAD.