Dan nakon što je Bakir Izetbegović za Dojče vele izjavio da se nada da će Bosna i Hercegovna priznati nezavisno Kosovo, da je dosad trebalo da to uradi i da je on "taj generator" koji to "gura", Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva BiH objavio je saopštenje koje u celini glasi:


"Saopćenje za javnost Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića

Delove intervjua kojeg je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao nemačkom Dojče veleu novinska agencija Tanjug prenijela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave.

Pročitajte još:Izjava Izetbegovića će imati dalekosežne posledice, da sam ja rekao da ću priznati nezavisnost RS - završio bih u Hagu!

Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija. Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine upozoreno da informacija koju su prenijeli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan cjelokupnoj javnosti.


Pročitajte još:
Drecun: Izetbegović nije dorastao situaciji; Palma: Problem u onome koji mu daje instrukcije

Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine.

Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu".

Pročitajte još: Izetbegovićev savetnik: Rekao je "nadam se da će priznati", a ne „priznaće“

Saopštenje Izetbegovićevog Kabineta agencija federalna agencija Fena prenela je kao saopštenje Predsedništva BiH.

TANJUG: NE PRIPISUJTE NAMA"ZASLUGE" ZA VAŠ POLITIČKI FAUL

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, sudeći prema današnjem saopštenju svog Kabineta, ne odriče se "nade" da će Bosna i Hercegovina priznati "Republiku Kosovo", niti stava da je "BiH dosad trebalo to da uradi", niti svoje uloge "generatora", koji to, kako je naveo za Dojče vele - "gura".

Izetbegović, naime, ne demantuje današnjim saopštenjem ništa od onog što je rekao, a Tanjug preneo, pa ni svoj politički stav o nezavisnosti Kosova, već pokušava da negativan odjek svoje političke poruke preusmeri na Tanjug i na taj način obezbedi neku vrstu amnestije za sopstveni politički faul.

U saopštenju Kabineta bošnjačkog člana Predsedništva BiH navedeno je, naime, da je Tanjug "netačno, izvan konteksta i tendenciozno" preneo delove Izetbegovićevog intervjua za Dojče vele, "iskrivljujući samu suštinu izjave".

Takođe se navodi i da iz Tanjuga, "umesto da isprave očiglednu lažnu vijest, koju su plasirali", nastavlja da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine".

U saopštenju, međutim, ne slučajno, nema ni reči o tome koja je to lažna vest, šta je to Tanjug netačno objavio, nigde demantija na ono što je Izetbegović rekao, pa ni čime je nastavio da "plasira nove neistine".

Pročitajte još - Brz odgovor na Bakirovu provokaciju

Cela teza o "lažnoj vijesti", nameri i konstrukciji, koja se prebacuje Tanjugu, zasnovana je na nepreciznosti u odgovoru na pitanje da li će BiH priznati Kosovo.

Tanjug je odgovor Izetbegovića "nadam se da da" najpre preneo kao "da", a zatim to ispravio.

Za "narušavanje odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije", te "kreiranje loše atmosfere uoči posjete Predseđedništva Bosne i Hercegovine Beogradu" sigurno nije odgovoran Tanjug, kako tvrdi njegov Kabinet, već sam Izetbegović.

On je toga, uostalom, bio svestan kada je rekao:

"Što se mene tiče, dosad je Kosovo trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege....".

Sa "ljutnjom kolega", međutim, Izetbegović mora da se izbori vlastitim političkim kapacitetima i integritetom.

Tanjug mu u tome neće pomoći.

SDA: ODBACUJEMO HARANGU ZVANIČNIKA SRBIJE

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je danas da "odbacuje harangu koja je pokrenuta od dela srbijanskog establišmenta" posle intervjua bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika SDA Bakira Izetbegovića datog agenciji Dojče Vele.

"Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz 90-tih godina i na njih nećemo nasesti. Poručujemo svima, pa i srbijanskom vođstvu, da je odnose sa BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari BiH", navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još - Izetbegović: Reakcije na moju izjavu su cepidlačenja

Još se navodi da Izetbegović u svom intervjuu "nije izneo ništa što do sada nije rečeno", odnosno da je izneo stav BiH o nepostojanju konsenzusa o pitanju priznavanja Kosova i svoj lični stav.

"Neće biti moguće graditi dobrosusedske odnose ukoliko srbijansko vođstvo kao uslov za to postavlja praćenje njihovih stavova od zvaničnika BiH", naveli su iz SDA.