Kuburović: Spremamo udar na utajivače i perače para

Vojislava Crnjanski SPASOJEVIĆ

petak, 27. 10. 2017. u 08:00

Кубуровић: Спремамо удар на утајиваче и пераче пара

Foto Zoran Jovanović

Ministarka pravde Nela Kuburović: Posebni timovi baviće se krivičnim delima sa elementima korupcije i niko neće biti pošteđen. Ne bavim se kafanskim pričama o brisanju Kosova iz preambule Ustava

SVI koji počine krivična dela vezana za korupciju, pranje novca, poreske utaje, ili oštete državni ili opštinski budžet biće na udaru posebnih timova obučenih za dela finansijskog kriminala. Nikome neće biti gledano kroz prste, bez obzira na to da li je reč o običnim ljudima, tajkunima ili državnim funkcionerima.

Ovo u razgovoru za "Novosti" poručuje Nela Kuburović, ministarka pravde, najavljujući da od marta počinje da se primenjuje novi zakon koji uspostavlja četiri posebna odeljenja, koja će se baviti isključivo krivičnim delima sa koruptivnim elementom.

U javnosti se uveliko spekuliše da će se baš u martu menjati i Ustav, što nam je obaveza i po poglavlju 23. Tu se otvara i dežurno "kafansko pitanje" - da li će o istom trošku biti izmenjena i preambula po kojoj je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije:


PROČITAJTE JOŠ:
Brnabić odbacila kritike da opstruiše pitanja poslanika; Opozicija tvrdi da nije mogla da postavlja pitanja

- Ne idem u kafanu, a pogotovu se ne bavim kafanskim pričama. Trudim se da kao ministar pravde na odgovoran i ozbiljan način radim svoj posao. Kada je reč o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, te izmene će svakako ići u smeru jačanja nezavisnosti, kroz drugačiji postupak izbora sudija i tužilaca. To podrazumeva izmeštenje izbora iz Skupštine i stavljanje u nadležnost Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

BEZ PRESUDE I DO 600 DANA * POSTOJI li sankcija za sudije zbog čije presude neko provede 15 godina u zatvoru, da bi u ponovljenom postupku bio proglašen nevinim?! Takav slučaj smo imali nedavno u Smederevu... - Sudske presude ne mogu da se preispituju, niti sudije da snose odgovornost zbog svojih odluka. One mogu da snose odgovornost ukoliko neopravdano odugovlače postupak ili neopravdano kasne u izradi odluka. Nisu retke situacije gde sudije ne izrađuju odluku čak ni posle 600 dana od kraja suđenja!

* Koliko će ta nova rešenja doprineti nezavisnosti sudstva?

- Prema Akcionom planu, za poglavlje 23 moramo da smanjimo uticaj zakonodavne i izvršne vlasti u postupku izbora nosilaca pravosudnih funkcija, kao i da promenimo sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Jednoglasno je zaključeno da predstavnik skupštinskog odbora za pravosuđe ne treba da bude član saveta, dok je pitanje učešća ministra još otvoreno. Od 11 članova VSS, trenutno, sudije čine sedam, ima i predstavnika advokature i profesure i dva predstavnika druge dve grane vlasti.

* Ima li pritisaka na pravosuđe?

- Same sudije često kažu da najveće pritiske trpe od medija. Minimalan broj njih govori o pritiscima vlasti, više pominju pritiske predsednika sudova, kolega ili advokata na donošenje odluka. Međutim, često se zaboravlja da nezavisnosti nema bez odgovornosti. VSS je više puta razrešio sudije ili izrekao kazne zbog propusta, ali Upravni sud poništava većinu tih odluka po tužbi, zbog čega zastareva vođenje disciplinskog postupka, pa se postavlja pitanje da li postoji efikasan sistem odgovornosti.

* Ipak, bivši tužilac za ratne zločine često govori o pritiscima koje je trpeo?

- Gospodin Vukčević je obavljao jednu od najvažnijih pravosudnih funkcija u zemlji i smatram da je, ukoliko je bilo pritisaka na njegov rad, to trebalo da kaže u vreme dok je obavljao funkciju. Uz to, bio je član DVT, koji treba da štiti samostalnost tužilaca. Izmenjene su i zakonske odredbe kako bi gospodin Vukčević mogao da obavlja svoju funkciju do isteka mandata, iako je bio napunio 65 godina. Tada mu očigledno nisu smetali takozvani pritisci vlasti. Nije tačna ni njegova izjava da Tužilaštvo nije radilo pošto je otišao. U 2016. podignuto je osam optužnica protiv srpskih državljana, čime Srbija pokazuje spremnost da procesuira ratne zločince bez obzira na nacionalnost.

* Kad smo kod ratnih zločina, ostaje li na snazi poternica za Naserom Orićem?

- Na snazi ostaju poternice ne samo za Orićem, već i za Ramušem Haradinajem i svim ratnim zločincima za kojima su raspisane poternice i postoje zahtevi za sprovođenje istrage.

* Kako kao pravnik vidite slučaj generala Lazarevića?

- U našem pravu postoji mogućnost da neko snosi posledice osude, ako mu je prilikom njenog izricanja ograničeno neko pravo ili zabranjeno vršenje funkcije. Te posledice traju određeni period i prestaju, kako neko ko je odslužio kaznu ne bi bio diskriminisan u odnosu na ostale. General Lazarević je sada slobodan građanin, a Akademija će proceniti koji su predavači najbolji.

* Decenijski problem u Srbiji je neefikasnost sudova. Ima li napretka?

- Poslednjih godina dosta je urađeno na rasterećenju sudova. Uvedeni su javni izvršitelji, koji su značajno doprineli efikasnosti izvršnog postupka. Samo u poslednjih godinu dana, zahvaljujući novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, rešeno je oko 1,7 miliona starih izvršnih predmeta. Tu su i javni beležnici, koji su od sudova preuzeli određene poslove, što je dodatno uticalo na njihovo rasterećenje. Ostavinske rasprave koje danas rade beležnici, ranije su trajale po godinu i duže, a sada za mesec dana možete da dobijete rešenje. Sudovi su rasterećeni i zahvaljujući primeni sporazuma o priznanju krivice i načelu oportuniteta. U 2016. je od oportuniteta prihodovano 600 miliona dinara, a deo tog novca usmeren u obnavljanje fiskulturnih sala, nabavku medicinske opreme, porodilište u Čačku...


PROČITAJTE JOŠ:
"Češlja" se imovina deset funkcionera

* Koliko su na efikasnost pravosuđa uticali i poboljšani uslovi u sudovima...

- U poslednje dve tri godine izgrađeno je i renovirano sudskih zgrada koliko nije u protekle četiri decenije. Samo u ovoj godini biće otvorene, iz temelja, nove tri zgrade suda. Počela je i rekonstrukcija Palate pravde. Cilj je da svaki sudija dobije svoju sudnicu i mogućnost da češće zakazuje ročišta. Nekada je parnica trajala 650 dana, sada oko 300. Uvodimo postepeno i elektronsku razmenu podataka, pa tako sudovi mogu jednim klikom trenutno da razmenjuju podatke sa Agencijom za privredne registre, Republičkim fondom za socijalno osiguranje, a uskoro i sa MUP-om i matičarima.


NE PLAŠIM SE SMENE

* KAKVI su odnosi u Vladi? Nedavno smo bili svedoci varničenja između ministarki Mihajlović i Joksimović?

- Važno je da Vlada radi kao tim i da postiže rezultate, a rezultate ove vlade niko ne može da ospori. Sa druge strane, svako ima pravo na svoje mišljenje.

* U intervjuu "Novostima" premijerka je poručila da će biti smena ministara ako ne bude rezultata. Da li se plašite?

- O tome ne razmišljam, niti se bojim smene. Niko od nas nije večan na ovoj funkciji. Ukoliko neko smatra da ne radim dobro, može da pokrene pitanje moje smene.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

o pojavila se

27.10.2017. 08:28

U nasem pravosudju cvetaju ruze pa se ova ministarka nigde ne cuje i ne vidi.

Dragan

27.10.2017. 10:06

Ako spremate se tek sada, da li je to priznanje da do sada su imali prava da rade bas sta hoce?

Rastko

27.10.2017. 10:33

Samo vi najavite peracima i utajivacima da se oni lepo pripreme za udar pa kad vam se UDRUZE pa nagrnu prvo na Beograd pa na celu Srbiju ode mas u propas !!!

007

27.10.2017. 10:48

Prvo zabranite bankama da savetuju gradjane da navodno stave u banku pare pa podignu taj isti iznos kao kredit kod banke. Pa za neku sicu banci prikaze se kako se nesto kupilo na kredit a ne za kes koji ne moze da se objasni odakle mu

ZAr opet

27.10.2017. 13:24

Koi je to put da se napadaju "bez milosti" , tajkuni , politicki muljatori i slicni. Sa ovakvim najavama narod se umiri a svi nastave kao da se nista ne desava. Od tolike prasine u ocima narod nevidi vise ni prst pred okom...

Sumadinac

27.10.2017. 15:43

Pardon ali zar se ne treba onda prvo navaliti na one koji su u zadnjih 27 godina postali bogati? Da se prvo njih kontrolise pre sto se krene u napad na frizerske salone, trafike i cevapdzinice koji barem rade za svoj novac.

Бане НС

28.10.2017. 01:18

Нела,удај се за мене!Буди ми и судија,и робија.