ТОКОМ ове године започета је ванредна детаљна контрола имовине 11 функционера. Један случај је у међувремену окончан захтевом за покретање прекршајног поступка, а десет још трају. А онај за кога се утврди да је у свом извештају о приходима и расходима написао непотпуне или лажне податке, може да буде кажњен новчано, али и да буде послат у затвор на шест месеци до пет година.

Агенција за борбу против корупције започиње ванредне провере на основу пријава или "сумњивих" случајева којима су се бавили медији. Последњи на списку оних који су непланирано дошли на ред за проверу нашао се лидер ЛДП Чедомир Јовановић, пошто је најпре хрватска штампа писала о наводно његовој јахти. А тог пловног објекта нема у извештају који је предао Агенцији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Опозиција тврди да је спремна за ванредне изборе

Подаци достављени "Новостима" из Агенције показују да је у току и ванредна контрола имовинске карте бившег председника Србије Томислава Николића, градоначелника Београда Синише Малог, неколико директора школа и предузећа.

То што ће стручњаци Агенцијe детаљно "претресати" сваку ставку из њиховог рапорта, укрштајући податке са више страна, не значи да су ти функционери "криви". На пример, током прошле године, ванредно су контролисани подаци 21 функционера, а у пет случајева је утврђено да нема неправилности. Чиста ситуација била је са имовинским картама генералног директора "Ер Србије" Данета Кондића, лидера ДЈБ Саше Радуловића, бившег генералног секретара председника Србије Недељка Тењовића...

Према последњем пресеку контрола у 2016. години, кривичне пријаве су поднете против председника СО Лебане Срђана Јовића, судије из Чачка Миодрага Плазинића и генералног директора "Луке а.д." Нови Сад Александра Милованчева. У току је поступак провере још пет рапорта из прошле године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Дачић: Задржати формат седница Савета безбедности УН

ПОПИС УЗ МАНДАТ

СВИ функционери су дужни да пошаљу извештај о имовини кад ступе на дужност, али и да доставе ванредни рапорт ако им се иметак у међувремену значајно смањи или повећа. Агенција сваке године прави редован план контроле, па ће у 2017. бити проверено 305 извештаја посланика, чланова Владе, судија и тужилаца.