Премијерка Ана Брнабић одбацила је вечерас критике појединих посланика да "одуговлачењем" у парламенту опструише и онемогућава опозицију да поставља питања.

Брнабић са министрима данас у Скупштини Србије одговара на питања посланика, а по Пословнику о раду, тај део седнице траје од 16 до 19.00 часова.

Посланици СРС су напустили парламент, јер су незадовољни што је премијерка на само једно од питања одговарала више од пола сата, и самим тим "смањила" могућност за друга питања, те што они, како сматрају, неће стићи на дневни ред.

Посланик НС ПМ Ђорђе Вукадиновић је такође замерио премијерки због тога, приметивши да је он тек трећи посланик опозиције који је стигао да постави питање.

ОПОЗИЦИЈА ТВРДИ ДА НИЈЕ МОГЛА ДА ПОСТАВЉА ПИТАЊА


Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић тврди да ниједна велика посланичка група није могла данас у парламенту да постави питања премијерки и члановима владе.


Влада, како је казао новинарима, годину дана није дошла у скупштину, а када су се "умилостивили" да дођу, шта се догодило - највеће посланичкегрупе опозиције нису дошле на ред да поставе питање.


Посланици ДС и ДЈБ негодовали су данас што су, како кажу, спречени и онемогућени да поставе питања влади у скупштини Србије.


На конференцији за новинаре, шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић рекао је да се Пословник злоупотребљава јер се посланици спречавају да поставе питања и отворе у парламенту важне теме за грађане.


Ћирић је рекао да је ДС планирала да у име грађана премијерку Ану Брнабић пита када ће пензионерима вратити смањене пензије, имајући у виду њихов лош социјални статус, као и све већи проблем са сиромаштвом у друштву.


Посланица ДЈБ Ана Стевановић је на одвојеној конференцији за новинаре навела да је данашња седница, на којој премијерка и чланови владе одговарају на питања посланика, "игроказ и представа", и сматра да је и данас председница парламента Маја Гојковић унижавала Скупштину Србије.


Стевановић је рекла да је Гојковић у последњих годину дана шест пута имала прилику да сазове седницу на којој чланови владе одговарају на питања посланика, да је то учинила тек данас и наводи да је то доказ да се Гојковић и СНС плаше питања опозиције.


БРНАБИЋ: ПЕНЗИЈЕ ОД ЈАНУАРА 2018. ВЕЋЕ НЕГО ПРЕ УВОЂЕЊА МЕРА

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће после повећања пензија од 1. јануара 2018. године пензије за 90 одсто пензионера бити веће него што су биле 2014. године и пре мера фискалне консолидације.

Брнабић је то одговорила на посланичко питање посланика Јована Јовановића када ће пензије бити повећане и подсетила да су у 2008. години пензије биле четири пута повећаване.

Тада је, каже, била реч о политичком повећању пензија и прикупљању гласова пред изборе и стога је земља ишла у банкрот, који је успела нова власт да спречи фискланим мерама.

"На сву срећу, захваљујући овим непопуларним и храбрим одлукама у претходне три године, ми данас имамо раст који се заснива на производњи, инвестицијама, извозу и здравим основама" рекла је Брнабић.

Пензије ће, истакла је, после повећања од 1. јануара 2018, за 90 одсто пензионера бити веће него пре мера 2014. године, изузимајући оне који имају највеће пензије.

Додала је и да ће мере које се тичу пензија бити укинуте 2018. године.

Она је више пута прекидана у одговорима на питања те је замолила да јој дозволе да, када је већ питају, и да одговори на постављена питања.

БРНАБИЋ: КОСОВО ЈЕ ПОКРАЈИНА У СРБИЈИ

Косово је покрајина у Србији и влада ће учинити све да живот Срба на тој територији буде бољи, поручила је данас премијерка Ана Брнабић, одговарајући на питање посланика о полагању заклетве српских судија и тужилаца на Косову.

Брнабић је истакла да ће те судије и тужиоци омогућити већу и бољу правну сигурност Срба на Косову у тренутку када, како је рекла, због неких немамо пуну контролу над јужном покрајином.

"Урадићемо све као влада, надам се уз подрску скупштине, да се квалитет живота Срба на КИМ унапреди колико год мозе. Желимо да наше судије и тужиоци буду на располагању нашим људима и то је велика ствар за њих. Не знам зашто је влада критикована за ово", рекла је премијерка.

БРНАБИЋ ХАСАНИЈУ: ПОСЛАЋУ ВАМ ИЗВЕШТАЈ О ПЛАНУ У СЕДАМ ТАЧАКА

Премијерка Ана Брнабић данас је, одговарајући на питања посланика Партије за демократско деловање Фатмира Хасанија о положају албанске мањине, рекла да је спреман извештај о имплементацији плана у седам тачака и да ће им тај извештај послати.

Брнабић је рекла да није истина да албанска национална мањина нема права која имају друге мањине.

БРНАБИЋ: МИГОВИ 29, ВЕЋЕ ПЛАТЕ ЗА БЕЗБЕДНОСНИ СЕКТОР

Највећи успех у области безбедности јесте што је први пут после 30 година набављено више авиона за потребе ратног ваздухопловства, оценила је данас премијерка Ана Брнабић и најавила даља улагања у наменску индустрију.

Брнабићева је, одговарајући на питања посланика, подсетила да је у Србију стигло шест авиона Миг 29 и указала да је пуно урађено за Војску Србију, и да се 20.октобра могло видети колико много боље данас изгледа војска, колико је боље опремљена и колико су војници сигурнији у себе.

Рекла је да предстоји повећање плата за безбедносни сектор, као и наставак изградње станова, и рефинансирање кредита.

БРНАБИЋ: ЦВЕТКОВИЋ НИЈЕ ДОЛАЗИО У ПАРЛАМЕНТ, А РЕТКО И У ВЛАДУ

Премијер владе коју је водила ДС Мирко Цветковић није био ниједном у парламенту, рекла је данас председница Владе Србије Ана Брнабић, узвраћајући на примедбе и добацивања опозиције из клупа, које су се углавном саводиле на то да влада не ваља и да не ради добро.

Свака држава почива на три стуба - здравој и динамичној економији, ефикасној јавној управи и владавини права, приметила је Брнабић и подсетила шта је све влада урадила.

Рекла је да јесте да је сада први пут у својству премијера у парламенту и одговара на питања, те приметила:

"Цветковић никада није био у паралменту и одговарао на питања посланика, а ретко је био и у влади, јер су све биле телефонске седнице...", рекла је премијерка.

БРНАБИЋ: СИТУАЦИЈА У МЕДИЈИМА ПРЕ 2014. БИЛА ДВА ПУТА ГОРА

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Скупштини да је ситуација у медијима у Србији катастрофална, али наслеђена, и, износећи податке и примере, истакла да је до 2014. била два пута гора него сада.

"Влада Александра Вучића је прва влада која је својевремено усвојила сет медијских закона како би се побољшала медијска слика у Србији, управо на захтев медијских удружења", рекла је премијерка у делу седнице посвећеном одговорима на посланичка питања.

Повлачење државе из медија, прилагођавање медија и опстанак медија на тржисту је влада усвојла, рекла је, јер су се за то годинама залагала медијска удружења и асоцијације, "управо они који сада кажу да држава треба да помаже медијима".


БРНАБИЋ: РАДИМО НА ИНФРАСТРУКТУРИ ВИШЕ НЕГО ИКАДА

Председница владе Ана Брнабић изјавила је данас да Влада Србије ради на путној и свакој другој инфраструктури више него икада.

"Покушавамо да Стигнемо до сваког дела Србије. То иде брзо, али не довољно колико је потребно. Дајемо све од себе", рекла је Брнабић одговарајући да питање посланика Муамера Зукорлића у вези са путном инфраструктуром у Рашкој области.

УСВОЈЕНЕ ДОПУНЕ ЗАКОНА О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЕЛЕКТРОНСКИМ КОМУНИКАЦИЈАМА

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Изменама постојећег Закона омогућено је успостављање постојанијег и делотворнијег система безбедности саобраћаја на путевима, као и већа заштита рањивих категорија учесника у саобраћају.

Изменама Закона омогућена је и изградња и промена свести, ставова, знања и вештина свих учесника у саобраћају путем адекватног образовања, васпитања и информисања.

Влада Србије усвојила је и Предлог закона о електронским комуникацијама, који ће омогућити успешно укључивање Србије

у јединствено европско дигитално тржиште.

Циљ закона је да Влада Србије, привредни субјекти и организације заједно раде на развоју регулаторног оквира који стиму

лише раст и ствара заједничке в

редности и прилике за дигиталну будућност.

ЗАВРШЕНА РАСПРАВА У СКУПШТИНИ

И данашњу расправу у парламенту обележиле су честа јављања посланика по повредама Пословника и читање оцена са студија, али и најаве о доношењу имовинских карата.

Било је и изрицања опомена па је тако посланик СРС Немања Шаровић “зарадио” једну, а посланик ДС Радослав Милојичић две опомене.

Прочитајте још - Скупштина: Ударци по џеповима, замало и прави

На крају расправе, министар просвете, науке и технолошког развоја Малден Шарчевић рекао је да ће усвајањем неколико закона из области образовања бити реформисан законодавни оквир за бољи квалитет образовања.

Очекивао је, каже, да ће Предлог закона о дуалном образовању да изазове полемике али, додаје, да су нажалост те полемике биле са аспекта дневне политике.


“Бринућемо о безбедности деце. Нисмо ми држава без корена и од јуче”, поручио је Шарчевић и навео да ће бити још посла, те да ће до краја године у парламент ући нови сет закона, међу којима и нови закон о уџбеницима.

Министар је најавио да ће од нове године у припреми бити нови закони о финансирању науке и високог образовања.