Aleksandar Vučić: Hrvati se rugaju mojim ubijenim precima!

V. N.

12. 10. 2015. u 17:49

Premijer Srbije oštro reagovao na pisanje "Jutarnjeg lista" o njegovoj porodici. Oca moga oca, Anđelka, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Likvidirani su i Stevo, Ilija, Đorđo i Rajko Vučić

Александар Вучић: Хрвати се ругају мојим убијеним прецима!

Uništene kuće familije Vučić u Čipuljiću u poslednjem ratu

JUTARNJI list" je u ponedeljak objavio reportažu iz Čipuljića kraj Bugojna u kojoj iznosi da "niko od članova porodice Aleksandra Vučića nije stradao od ustaškog terora".

Navodni motiv za tekst im je izjava premijera Srbije da su mu ustaše pobile članove porodice, a "istraživanje" počinju tvrdnjom katoličkog bogoslova Juraja Batelja kako nikog od Vučićeve rodbine nisu ubile ustaše. Uz ogradu da nisu poznati detalji smrti dede Anđelka.

Povodom te reportaže, oglasio se premijer Vučić otvorenim pismom, koje je potpisao i kao - sin običnog srpskog izbeglice, a koje prenosimo u celosti:

"Kao predsednik Vlade Srbije navikao sam i moj posao je da trpim brojne neistine, ali nikada nisam pomislio da će bilo kome na kugli zemaljskoj pasti na pamet da, kao oružje u borbi protiv država ili lidera drugih država, koristi najbrutalnije laži i napade na nečije porodice.

Naime, hrvatski 'Jutarnji list', inače blizak najvišim krugovima vlasti u Hrvatskoj, a valjda usled političkih poraza koje su doživeli posle napada na Srbiju, objavio je tekst u kome se ruga ubijenim članovima porodice Vučić, govoreći kako ih ustaše, u stvari, nisu pobile.

Istine radi, i zbog poštovanja brojnih ubijenih ljudi, dužan sam da saopštim sledeće:

- Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni video, jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao porodici poznata imena ustaških koljača koji su u tome učestvovali, i potkazivača i neposrednih izvršilaca. Takođe, ubijeni su i Stevo Vučić, Ilija Vučić, Đorđo i Rajko Vučić, najbliža familija moga oca. Svi su ubijeni na početku Drugog svetskog rata.

U poslednjem ratu, s početka devedesetih, od hrvatske granate stradao je Dojčin Vučić.

Na strani moje bake, očeve majke, porodica Kunovac, stradao je još veći broj ljudi, koji su ubijeni samo zato što su Srbi. Ubijeni od ustaške ruke u mojoj familiji broje se desetinama. U poslednjem ratu sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene su i spaljene. To su, takođe, obavili hrvatski 'junaci', jer kameni zidovi nisu mogli sami da se brane.

"SVEDOK" VASO Trifković za "Jutarnji list" iznosi i da "zna" da je Rade, brat Anđelka Vučića, umro od srca u Gornjem Vakufu, da je Anđelko poginuo ili je ubijen 1941. kod Banjaluke, ali "ne zna se kako". Za ostale članove porodice, "svedok" tvrdi da su pomrli ili se raselili po svetu.

Na kraju, ne mislim da sam manje ili više vredan zbog toga što sam Srbin pravoslavne vere. I pored svega što se mojoj porodici dogodilo, veoma poštujem i Hrvate i sve ljude katoličke veroispovesti i želim da nam se nikada ne ponove ni 1941. ni 1991. godina.

Onima koji brane ustaše i koji prikrivaju njihove zločine želim manje mržnje i verujem da će shvatiti i razumeti da prljavim napadima i besmislenim izmišljotinama nisu doneli ništa dobro ni svojoj zemlji ni svojoj budućnosti.

Srbi i Hrvati imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju joj žele pojedini medijski i politički poslenici iz Hrvatske."

ZAKLJUČCI OSTALI BEZ DOKAZA

KLJUČNI "svedok" novinarima "Jutarnjeg lista" je izvesni Vaso Trifković (82), koji tvrdi da je odrastao sa Vučićima. On tvrdi da su ih, kad je imao sedam godina, ustaše odvele u Jasenovac, ali pošto tamo nije bilo mesta, prosledili su ih do Kragujevca. Pritom, on ne zna da li su u vozu kojim su dopremljeni bili članovi Vučićeve porodice, ali je "siguran" da ih nisu ubile ustaše.

Jedan od "argumenata" im je i da na mesnom groblju (na slici) ima sahranjenih članova Vučićeve porodice, ali da na njihovim spomenicima ne piše da su ubijeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (80)

@@@

12.10.2015. 18:13

Uzaludan je posao to Vucicu,ubedivati hrvate u bilo sta..Oni se Boga ne boje,kukala im majka na strasnom sudu..

uzaludan

12.10.2015. 23:03

@@@@ - tačno da je sve sad već uzaludno i beskorisnoU hrvat.društvenom i javnom mnenju postignut je visok stepen nacionalnog konsezusa po pitanju Srba,kako onih i RH tako i svega Srpskog u Bgd-pašaluka i dijaspori.Neko je iz srpskog establišmenta, naučnih i kulturnih krugova, iz crkve i inteligencije zaboravio da se oglasi povodom neviđene kroatizacije i omalovažavanja svega srpskog i to do te mere da saosećaju sa sirijskom decom,ali nikada sa srpskom sa Kosmeta.Srbi, kakvi ste, dobro ste i prošli !

vlada

12.10.2015. 18:17

Jedino mi nije jasno kod našeg premijera, da li je u pitanju govor naivnosti, ili naivnost iz govora!? Ako ništa drugo, kamuflaža je suptilna ali i bezpotrebna! Vučiću, komšije te "ne čuju"!

Mišo Ćuković

12.10.2015. 19:50

@vlada - vlada: Pokušavam da razumem vaš kmentar i to mi ne polazi za rukom. O kakvoj vi naivnosti govorite. Nije nimalo naivno kada vam gotovo cela porodica strada od ustaške ruke , samo zato što su Srbi.

hristina

12.10.2015. 18:42

Nema nikakve buducnosti sa njima sve dok se na prebroje sve srpske zrtve. Bas tako kao sto ti , danas u odbrani, nabrajas Vucice. Ko zaboravlja svoju proslost nema ni buducnost! Ustase su nad tvojim narodom izvrsile genocid!

sinisa

12.10.2015. 18:52

vucicu koga to sada interesuje sta je bilo pre 80 god nego jesi li video deciju bolnicu u novom sadu.

Jura

12.10.2015. 20:10

@Boki - Prijatelju nisi u pravu."Visoke položaje u vojsci Nezavisne države Hrvatske imali su i slijedeći Srbi: general Jovan Iskrić, general Mihajlo Lukić, general Miroslav Opačić, ustaški krilnik i general Dušan Palčić, general Milan Desović, zrakoplovni general Đuro Dragičević, te zrakoplovni general Milan Uzelac."Bilo čak i Jevreja al tebi će ovi gore biti zanimljiviji, usput bilo Srba ministara i visokih funkcionera u NDH. Točna bi bila tvrdnja da je večina Ustaša bilo Hrvati.

BACVANIN

12.10.2015. 21:26

@Boki - Jura,te Srbe sto navodis,oni pripadaju onoj 1/3 koju treba pokrstiti u katolike i Hrvate.Oni su se sigurno pisali kao Hrvati,a imena i prezimena nisu menjali kao stotine hiljada Srba koji su za 2 veka unijaceni.Otuda kod hrvata srpska prezimena,Kojic,Jovanovic,Urosevic,Mitrovic,,ali u hrvatskoj nema licnih imena Koja,Jovan,Mitar,Uros .i.t.d.

ja

12.10.2015. 21:46

@Boki - Juro nemoj da siris neistine ovde. Izguglao sam radi provere samo jednog kojeg si naveo i evo sta pise na Wikipediji: 'Mihajlo Lukić rođen je u Virju u hrvatskoj rimokatoličkoj obitelji oca Lovre i majke Regine rođ. Ljubić... Nasao sam brzo i tekst iz kog si prekopirao tvoje 'cinjenice'. (Potpisan Nadan Filipovic) Tekst punn falsifikata.

ponosit

12.10.2015. 22:53

@Boki - Da li se ponosiš sa tom činjenicom da su i u postrojbama NDH bili Srbi, pa čak i Jevreji ?? Kako li su se predstavljali: kao Hrvatski Srbi ili Vlasi ili pak Hrvatski Pravoslavci ? Jesu li se pisali kao Židovi ili Čifuti ?....Srpstvo mora da zna da je među jasenovačkim koljačima, pardon, sprovoditeljima Boguugodnog Dela Sv. Stepinca bio i neki umno poremećeni Vasić (Srbin) koji je svoje psiho-patološke poremećaje lečio ubijanjem, pa i Srba. Po hrvatskom ćudoređu NDH je bila želja Hrvata bez Srba

krivac-učite Srbi buduću istoriju !

12.10.2015. 23:11

@Boki - ....eto, sad znamo ko su glavni krivci za propast čovekoljubive NDH...to su Srbi i Jevreji kojima je Poglavnik bezgranično verovao a oni po svom vlaškom i čifutskom nagonu sve su izneverili i čak ostavili gomilu laži o nekakvoj genocidnosti NDH. Dokaz da je Poglavnik bio kršćanski naivan kad je judeo-bizantincima poverio U-postrojbe. A Poglavnik i Stepinac bili su prvi Ekumenisti jer su osnovali 06.06.1942. Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu.Kako su svršili ustaški Srbi i Židovi? Hoće li i oni u svece ?

wiki izvor

12.10.2015. 23:24

@Boki - otkada je Wikipedia pouzdan izvor informacija ???....a da pročitaš Magnum Crimen od korica do korica.....po Wikipedia-hrvat. izdanje Jasenovac je bio Sabirni logor gde su se sabirali nesrećnici-žrtve četničko-komunističke pobune nasuprot državnopravnog ustrojstva i poredtka NDH na Kozari....bio je Radni logor jer su Srbi u dokazu svoje lojalnosti NDH dobrovoljno odlazili na radove izgradnje nasipa od poplave u Lonjskom polju od Une i Save...bio je Športsko-Rekreativni centar sa limenom glazbom..

БТ

12.10.2015. 23:32

@Boki - А шта је Боки погрешно рекао? Зар није тачно да ипак нису сви Хрвати усташе? Дапаче, у Београду је, обожаван од Срба, столовао Хрват комуниста.

Jura

13.10.2015. 00:02

@Boki - @ja, tako sam ga i ja našo kao i Vi, poanta mog posta je da se tu redovito piše ta fraza da su sve Ustaše Hrvati, što nije točno, taman da je 99,9% i bilo Hrvata ta fraza je laž. Sad već imamo objašnjenja tipa Bačvanina da su to pohrvaćeni Srbi, tak da je to pomak od istoričara Bokia. Usput Bacvaninu ako danas nema nekih imena u Hrvatskoj to ne znaći da ih nije bilo prije. Šta to znaći srbsko prezime, Srbi su prezimena uveli dosta poslije Hrvata.

Милутин

13.10.2015. 08:07

@Boki - Сва презимана која се завршавају на `ић` и `вић` су ИСКЉУЧИВО српског порекла!

jovanka

12.10.2015. 19:29

Ovo je jako potresna priča. Međutim, da se ne bi tako nešto u budućnosti ponovilo, moramo da sarađujemo. Za novinare "Jutarnjeg lista" stvarno nemam reči.

Jagodinac

12.10.2015. 20:22

Zasto Vucic ne kaze javno imena Hrvats koljaca koji su ubili njegove rodjake? Kad vec prica o tome sta se desilo pocetkom ratA.

Dea Furina

12.10.2015. 21:03

@Jagodinac - Зашто не затражи да се подигне оптужница и распише потерница за злочинцима?

Dea Furina

12.10.2015. 22:52

@Jagodinac - Ово ми Хрвати дају минусе? Навикли да "међународна заједница" аболира њихове злочинце?

ada

12.10.2015. 20:50

@@boki - Nemaju oni ništa što može biti vredno.Sve što je u Hrvatskoj nema veze sa njihovom kulturom.Oni i nemaju svoju kulturu i istoriju.

Milan

12.10.2015. 20:23

Ne vidim da bi Premijer trebao da Pridaje ovome ovakvu Paznju i reakcije, jer izaziva Kontraefekte. Inace ni jednim Zakonom nije predvidjeno da premijer mora biti Srbin, Pravoslavac i retko koji je to bio u zadnjih 50 godina, mahom su bili CG komunisti. Na Netu se moze procitati Istorijat Premijerove Porodice koji pise njegov Bivsi Prijatelj iz novina "Pravda" i odatle dolazi ta verzija price koju prenose Hrvatski Mediji . Mozda su zato Hrvati poverovali u tu verziju, ko zna sta im je cilj.

BL

12.10.2015. 21:08

@Milan - ne kontam, mogao bi malo pojasniti sta je tu lose sto je Srbin premijer u Srbiji, pa se radi o nekom kontraefektu?

Milan

12.10.2015. 22:37

@Milan - A gde u mom komentaru pise da je lose biti Srbin ?? Pre besnih odgovora trebalo bi procitati sta pise. A o kontraefektu je sam Premijer do juce govorio, da treba na Provokacije biti Dostojanstveno Uzdrzan !! E sad ovo je Verovatno Premijera Licno pogodilo , pa je reagovao na ovaj nacin , sto je svakako Ljudska reakcija.

Milan

12.10.2015. 22:45

@Milan - I jos nesto. Nikako ne Razumem Svrhu upotrebe te valjda Bosnjacke, reci ili Izraza " KONTATI" . Ta rec u Srpskom jeziku, nikada nije postojala, uvezena je iz Bosne . Nemoj kvariti Lepi Srpski jezik tudjim recima koje nista ne Znace. Srpska rec je Razum, Razumem, Razumeti . Kontati Ne znaci Nista i ta rec ne Postoji !!

Милутин

12.10.2015. 20:28

Село Чипуљић је једно од првих које је страдалу и у последњем рату. Сећам се пљачки у које су ишли неки Травничани и Новотравничани и после међусобних туча, и убистава, око опљачканог. Село је остало пусто а имовина опљачкана и продавана по Далмцији, нарочито стока. Од тада сам постао велики верник јер сам сведок и чудних смрти неких од пљачкаша. Схватио сам да се од божије казне неможе побећи а Бог је кажњавао за отимачину туђе муке.

sinisa

12.10.2015. 20:39

vucicu u posljednjih 20god ubijeno je desetine hiljada srba iz zemlje je otislo pola miliona radno sposobnih judi sto hiljada intelektualaca i 3 hiljade doktora nauka i to sve zahvaljuci pogresnoj politici sada nam govoris da treba da udjemo u uniju a pre 20god si nam govorio da treba da bombardujemo berlin molim te sta je istina prvo ili drugo

Jupi

12.10.2015. 20:52

bio sam na sajtu Jutarnjeg. Vidim da se tamo ustašija dobro primila i jedva su dočekali da zaključe kako Srbi sve lažu za razliku od njih zakletih poštenjačina. Naravno da ustaše nisu nikoga ubile, zar je još neko ikada čuo da su ustaše ubile nekog Srbina? Ma da, velikosrpska propaganda i mitomanija. Ustaše su bila jedna kulturna vojska jedne izrazito demokratske države. E to Jutarnji želi da nam kaže.

sale

12.10.2015. 20:54

Sve ovo sa Hrvatskim novinama, to je čisto Predizborna kampanja, sve je ovo dobro izrežirano u američkoj kuhinji.Pa nije ovo prvi put.

Srbija

12.10.2015. 21:03

Mislim da je Vučić potpuno promašio temu. Pa čoveče , ti državnik, premijer vlade jedne države. Baviti se ovakvim stvarima kolko god one bile strašne, istinite ili ne, nije dostojno jednog premijera. ZAto nam, se smeje celi svet. A kosovo premijeru? A penzije premijeru? Ide zima premijeru.

Kamo penzije

12.10.2015. 21:07

Vučiću, objasnite šta je sa povećanjem penzija i plata koje su po vašem obećanju trebale da budu u oktobru?

НОМАД

12.10.2015. 21:10

Не волим хрвате,али се сећам изјаве коју је наш премијер скоро дао,а то је: "помирићемо се са хрватима кад-тад".

MAD

12.10.2015. 22:43

@НОМАД - Сећам се и ја, али видиш ваљда да је много више оних који се ничега "не сећају", осим више пута препричаваних догађаја са "Фарме" и сличних емисија.

Srbija

12.10.2015. 21:43

@Josephine7 - Život najčešće nije film ili roman, osim nekima nekad zna biti bajka, kao ovom neodraslom detetu. Rođen je 1970, ej ljudi, sad je 2015 , umjesto da nas vodi naprijed on nas vodi u prošlost iz koje smo jedva pobegli. A mi smo bili cveće?

Aleks

12.10.2015. 21:33

Procitao sam sporni clanak na Jutarnji L. Ne vidim da se neko ruga Vucicevoj izjavi. Mestani ( Srbi) iz njegovog sela samo kazuju istinu, nista drugo! Naravno da je u ratovima poginulo nekoliko clanova sa prezimenom Vucic, ali nije citava njegova familija pobijena, vecina je ziva i umire prirodnom smrcu!

Istinu

12.10.2015. 21:47

Dobrim delom za sve to su krivi srbi. Posle drugog svetskog rata, zbog nekih vecih ciljeva, zataskala su se zlodela ustasa nad srbima. Srbi su jednostavno cutali. Svet i danas malo zna o NDH, o Jasenovcu, o jamama u koje su bacani srbi. Svi mediji i istoricari bi konacno trebali napisati i reci pravu istinu i upozmati danasnju, i nasu i svetsku, javnost o zlodelima ustasa u drugom svetskom ratu.

briga me

12.10.2015. 22:44

milioni su stradali a ne samo vucici u drugom svetskom ratu,moj deda je jedva preziveo konc logor u norveskoj pa sta ce covek bio je zivi les kad je izasao sta svi sad treba vucicad da zalimo

Vojin

12.10.2015. 23:40

@briga me - Poenta je u tome da je sam rat bio jedna velika glupost. Ginulo se i sa jedne i sa druge, a ne vidim da i oni a i mi sada cvetamo... Trebali bi da priznamo da smo tada svi postupili glupo

Паланчанка

12.10.2015. 23:09

Наравно да ми је жао и његових предака и свих побијених Срба, али требало је овако да реагује и пре него што су Хрвати њега дирнули, кад су се ругали побијеним прецима свих других Срба, а не да им пружа "руку пријатељства" и нуди "добросуседске односе".

Malograđanin

13.10.2015. 00:03

@Паланчанка - AK uči ceo život na svojim greškama.Kao premijer SER dužan je i obavezan da navešta "dobrosusedske odnose" i bez (belih) rukavica nudi "ruku prijateljstva" svakoj bitangi koja je u okruženju oktroisana od Centara moći kao "demokratski" lider pseudonezavisnih "bantustan-država". Sva sreća pa je u RH započeo Festival Lakrdije (predizborna kampanja) pa pod tim izgovorom "državotvorni" JL svodnički se nudi "pobedniku" kao bedem Domoljublja od Momeranduma 2 (pretvorba četnika u Europljane).

Peki vrtoglavi

12.10.2015. 23:22

Ботови, којих има 171 у 23 и 20 минута, реците колико вас плаћају за организовано етикетирање! Уредник Вечерњих Новости, а и сличних новина би требало да искључи дугме за препоручујем и не препоручујем јер је наручено..

Fuka

12.10.2015. 23:38

Dokaz njihove sramote,umisljene mogucnosti da mogu da ponizavaju nekoga,kako rade tako ce im se i vratiti

Boban

12.10.2015. 23:45

У смедеревској железари друга пећ иде на ремонт ...

Pera

13.10.2015. 00:00

dve stvari:1. Vučić je prvi istaknuo svoju familiju, prema tome nema pravo da se sad buni što ga Hrvati napadaju2. Neka šuti i tuži Jutranji zbog klevete. i mirna Bosna

Tika

13.10.2015. 08:15

@Pera - Па Хрвати су сви углавном усташе по занимању. Тако да ту не мора ништа да доказује

TEODORA - 23 NS

13.10.2015. 02:22

Naravno da mrznja je kamen oko vrata, da nikom nije donela dobro, ali budimo iskreni i posmatrajmo stvari realno, nekim Hrvatskim politicarima, samo se upravo oslanjaju na tu istu mrznju prema Srbima, koji jos ne mogu da proslost ostave iza sebe. Sto na svu srecu nije slucaj sa nasim politicarima koji uporno pokusavaju da do pomirenja i normalizacije odnosa dva naroda dodje sto pre, zbog buducnosti onih koji tek dolaze.

Lajos

13.10.2015. 04:17

Kakva drskost, Vucic je sa pravom ostoro reagovao na ove tvrdnje Jutarnjeg list. Pitali su katolickog bogoslova o zrtvama?

Dušan

13.10.2015. 06:08

Hrvatima ne služi na čast to što rade. Prekrajati istinu, kad za to nema nikakvog razloga je uvreda i za porodicu ali i za srpski narod. Sramno ponašanje.

Zoran

13.10.2015. 07:13

I ti se rugaš svim našim precima koji se prevrću u grobovima zbog onoga što radiš sa Srbijom, pa nikom ništa.

Марко

13.10.2015. 09:28

Ја се теби ругам, а и цео народ. Срећа па уживо не постоји цензура, те кад изађем негде можемо да те споменемо и да ти се смејемо.

komunista vrati se u stvarnost i mesto odakle si dosao

13.10.2015. 09:53

To pitanje treba postaviti pravosudnim organima na mestu zlocina a ne u Srbiji!

realni

13.10.2015. 14:38

Sto se Vucic ljuti pa jutarnji je napravio intrviju sa Srbinom iz to kraja i prenio njegovo svjedocansvo .Prvo procitajte clanak kao ja pa onda pisite komentare .A sad ko govori istinu Vaso ili Vucic to je druga stvar

Sami

13.10.2015. 20:50

@realni - I MIlanović ima srpsko ime, a Srbin nije. Zašto je ovaj po tebi Srbin? Možda je nekad bio kao 98% Hrvata pa nikom ništa.

Branko BG

13.10.2015. 16:26

Samo u II sv. ratu pobili su skoro milion Srba. To im nije dosta, već potomcima žrtava pljuju u lice... Pobili su skoro svu bližu i dalju familiju Nikole Tesle, a onda se busaju da je "njihov". Za tu mržnju, zločine i bezočni bezobrazluk odgovaraće svaki jer Bog sve vidi. A Srbi da se uzmu u pamet i da se naoružavaju jer će biti rata uskoro. Hrvati neće propustiti priliku da nas podsete ko su i šta su.

Hercegov Grad

13.10.2015. 17:54

Sacekaj, a sta ce mo mi kojima pretke pobise cetnici, samo zbog drugog misljenja, a bili su Srbi?! Nažalost danasnja vkast dozvoljava velicanje cetnistva i izdaje zemlje iz tog perioda. Nadam se da preci drugih nisu vredniji od nasih stradalih predaka ili su tudji zlocini veci od zlocina zlocinaca iz sopstvenog naroda!

JOVANic

13.10.2015. 21:51

@Hercegov Grad - Hercegov grad, oko si Srbin to je bio bratoubilacki rat u kojem su Srpski komunisti pobili mnogo vise Srba nego cetnici, i nikad ni jedan komunist nije odgovarao, znacili to po tebi da kad komunisti ubijaju to je za pohvalu, a kad cetnici to je za osudu, To je za tebe i druge komuniste PRAVGA?

ristic888

14.10.2015. 07:54

Државна комисија СФРЈ на челу са академиком Србољубом Живановиће, је после рата документовала око 750 000 жртава усташког терора. Вучић само треба да изнесе неки доказ својих тврдњи и тако оповргне писање тог листа.

Srbija

14.10.2015. 22:37

@ristic888 - Koja državna komisija? SFRJ? Ne lupetaj Ristiću, ako se razmasu podacima od te državne komisije propadoše naši mitovi.