Dragan Đilas ostaje predsednik Demokratske stranke pošto je njegov izveštaj podržalo 274 članova Glavnog odbora, protiv je bilo 127, deset je bilo uzdržanih, a 15 zamenika nije glasalo.

Posle skoro dvanaest sati rada, članovi GO odlučili su da Đilas ostane predsednik stranke do završetka lokalnih izbora u Beogradu. Ukoliko ti rezultati ne budu zadovoljavajući, sam Đilas je predložio da se održi vanredna skupština stranke na kojoj će demokrate birati novo rukovodstvo.

To je bio i predlog zamenika predsednika Bojana Pajtić koji je predložio da se posle izbora u Beogradu održi vanredna izborna skupština te stranke.

12:39 - POČELA SEDNICA, MINUT ĆUTANJA ZA LJUBOMIRA TADIĆA

Sednica glavnog odbora DS počela je minutom ćutanja za nedavno preminulog akademika Ljubomira Tadića.

12:50 - SEDNICI GO DS PRISUSTVUJU 433 DELEGATA

Na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke prisutna su 433 delegata od 481 koliko ima ovaj organ stranke. Prisustvuju i Dragan Đilas i Boris Tadić.

13:20 - DEMOKRATE RATUJU SMS PORUKAMA

Suprotstavljene frakcije u Demokratskoj stranci uoči početka sednice Glavnog odbora razmenjivale sms poruke. Jedna strana poziva na smenu Dragana Đilasa odbijanjem da se glasa za izveštaj o radu, a druga poziva na podršku aktuelnom lideru demokrata.

13:45 - ĐILAS: SVESTAN SAM GREŠAKA

Predsednik DS Dragan Đilas je u obraćanju delegatima istakao da je svestan grešaka, ali i da je otvoren za kritike. Takođe je naglasio da ne vidi DS kao podršku takozvanom reformatoru Vučiću i zatražio je podršku za ono što radi. Đilas je uveren u pobedu nad SNS.

13:51 - DSS "OTERAO" DS U NOVI SAD

GO DS održava se u Novom Sadu jer demokrate nisu mogle da dobiju veliku salu Sava centra koju je za danas zakupila DSS, za svoju skupštinu. Đilas je ironično primetio i "da ta stranka još postoji".

13:56 - MIĆUN: VLAST SASTAVLJENA O OPSENARSTVA

jedan od osnivača DS Dragoljub Mićunović izjavio je da je vlast u Srbiji sastavljena od opsenarstva i spektakla, a da rezultata nema nigde.

13:58 - TADIĆ: VI ODLUČUJETE KO ĆE VODITI STRANKU

Počasni predsednik DS izjavio je u obraćanju delegatima GO da oni odlučuju ko će voditi stranku na sledećim izvborima i da snose odgovornost za to.

14:01 - BORIS TADIĆ: NE RUŠIM STRANKU, NE USVAJATE IZVEŠTAJ

Počasni predsednik DS Boris Tadić pozvao je delegate da ne usvoje izveštaj predsednika Dragana Đilas. On je dodao i da nikada neće učestvovati u rušenju stranke.

14:04 - PODRŠKA ĐILASU MIĆUNA, OGNJENOVIĆKE

Politički savet na čelu sa Dragoljubiom Mićunovićem dao podršku aktuelnom predsedniku demokrata. Đilasu podršku dala i Vida Ognjenović koja je istakla da se na Đilasa baca tona blata što odavno nije videla, za šta je dobila ogroman aplauz.

14:17 - PAJTIĆ: POSLE VIDE IMAM TREMU

Bojan Pajtić kaže da retko ima tremu ali da je ona prisutna posle govora bivše potredsednice DS Vide Ognjenović koja je u svom govoru žestoko kritikovala Borisa Tadića.

14:21 - RAZMENA ARGUMENATA ČLANOVA DS I PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

Članovi DS aktivno učestvuju u raspravi preko društvenih mreža.

14:32 - 71 ČAN GO PRIJAVLJEN ZA DISKUSIJU

Za diskusiju na ovoj sednici GO prijavio se čak 71 član ovog tela Demokratske stranke. Rasprava Mićuna i Tadića.

14:33 - TADIĆ: AKO OSTANE ĐILAS PADA I VLADA VOJVODINE

Bivpi predsednik DS Boris Tadić izjavio je da ako GO podrži Đilasa moguće je da će pasti i vojvođanska vlada.

14:35 - PAJTIĆ: PODRŠKA ĐILASU ZA GRADONAČELNIKA BEOGRADA

Potpredsednik DS Bojan Pajtić zatražio je od GO i stranke da sadašnjem predsedniku DS Draganu Đilasu daju podršku za kandidaturu za gradonačenika Beograda.

14:42 - PAJTIĆ: IZBORI POSLE BEOGRADSKIH I REPUBLIČKIH

Bojan Pajtić je pozvao članstvo da odlože izbore u stranci do završetka beogradskih i republičkih izbora. On se založio i za jedinstvo stranke, bez obzira na različita mišljenja. Da bi DS ostvarila misiju i promenila društvo mora da ojača samu sebe.

14:45 - NIKOLIĆ: VLAST DVE GODINE NE UME DA NAPRAVI RAČUN ZA STRUJU

Potpredsednik DS Dejan Nikolić istakao je da je polita vlasti da pravi probleme i dodao da oni (vlast) dve godine ne umeju da naprave račun za struju. On je dao podršku Đilasu i pozvao na jednistvo stranke. Takođe je rekao da bi stranački izbori trebali da se održe posle beogradskih i republičkih.

14:58 - VASIN: DS POSLEDNJI BASTION DEMOKRATIJE

Miroslav Vasin je u svom govoru istakao da je DS poslednji bastion demokratijei zatražio jedinstvo stranke u borbi protiv jednoumlja i propasti.

15:06 - ĆIRIĆ: PODRŠKA TADIĆU

Goran Ćirić je do sada jedini potpredsednik DS koji je podržao Borisa Tadića i ne usvajanje izveštaja.

15:09 - ČOMIĆ: U SRBIJI JE POLITIKA LOV NA LJUDE

Gordana Čomić istakla je u svom obraćanju članovima GO da je politka u Srbiji lov na ljude i slom institucija i da DS to mora da zaustavi.

15:15 - GLASANJE SE OČEKUJE IZMEĐU 18 I 19 ČASOVA

Trenutno se procenjuje da će glasanje o izveštaju predsednika Dragana Đilasa biti između 18 i 19 časova.

15:20 - ŠUTANOVAC: PODRŠKA RUKOVODSTUVU ZA IZBORE U BEOGRADU

Dragan Šutanovac pozvao je na jedinstvo stranke i dao podršku rukovodstvu za izbore u Beogradu. On je ipak, naglasio da je još pre godinu dana tražio kadrovske promene u DS, ali i da veruje u pobedu demokrata u prestonici. Analizu rezultata rada pojedinaca obavićemo na skupštini posle izbora. Šutanovac je takođe rekao i da će na skupštini DS aktuelni i bivši predsednik sigurno imati protivkandidata.

15:32 - NEBOJŠA ĆERAN: SPREČILI SMO ENERGETSKI KOLAPS SRBIJE

Dugogodišnji član DS Nebojša Ćeran istakao je da je na poziv Tadića, postao direktor Kolubare i da su sprečili energetsku katastrofu Srbije. Pokušavaju da nas provuku kroz blato, ali izaćićemo čisti.

15:58 - TADIĆ: ZAŠTO STE ME NAPADALI PREKO MEDIJA

Počasni predsednik DS Boris Tadić prozvao je ranije danas rukovodstvo DS zbog napada preko medija na njega preko portparola stranke Aleksandre Jerkov.

16:26 - SINIŠA LAZIĆ: ODLAZAK ĐILASA I IZBORI U DS

Član GO DS iz Sombora Siniša Lazić podržao je zahtev za odlazak aktuelnog predsednika Dragana Đilasa i izbore u DS.

16:30 - TADIĆ: SVE SAM VAS DRŽAO ISPOD PAZUHA

Nastup Borisa Tadića na Glavnom odboru Demokratske stranke u nekoliko navrata je izazvao burne reakcije mnogih članova GO.

To se posebno odnosi na trenutak kada je Tadić optužio Bojana Pajtića da je pretio otkazima onima koji rade u Vladi Vojvodine, a ne podrže njegovu inicijativu. Još jedna izjava Borisa Tadića izazvala je burne reakcije u sali:

- Sve sam vas držao ispod pazuha - rekao je Tadić.

16:35 - ĐILASA PODRŽALI STOJKOVIĆ I VUČKOVIĆ

Dragana Đilasa su u svojim govorima podržali i genetičar Miodrag Stojković i Nataša Vučković.

- Energiju usmeriti na izbore, zajedničkim snagama, i ubeđena sam da DS ima najboljeg kandidata za Beograd - rekla je Vučkovića.

16:50 - VIDA OGNJENOVIĆ: ZABADAMO SEBI NOŽ U STOMAK

Vida Ognjenović je ocenila da inicijativa za smenu Đilasa u ovom trenutku predstavlja pokušaj da DS sam sebi zabode nož u stomak. Zato je pozvala na smirenje strasti i da se sačeka vreme za diskusiju posle gradskih izbora u Beogradu.

17:10 - RAKIĆ PODRŽAO TADIĆA: OVAKO VIŠE NE IDE

Članovima GO DS obratio se i Miodrag Rakić koji je govoreći o predstojećim zadacima stranke, ističući da ovako više ne ide.
U svom obraćanju pokušao je i da objasni svoj tekst u Politici, u kojem između ostalog navodi da smatra da bi politička agenda DS, pored prioriteta koje je od nje "preuzela Srpska napredna stranka" - Evropa i Kosovo, trebalo da počiva na tri prioriteta: jačanju državnosti, demokratiji i unapređenju pravne i političke kulture društva.
- Mnogo ste stariji od mene, poručio je Rakić, ali svi zajedno nismo deca. Ovako više ne može, moramo da imamo plan, a ne samo lepe želje.

17:50 - JEŠIĆ: GREŠKE IZ PROŠLOSTI

Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, elaborirao je u svom govoru greške počinjene u prošlosti. Dobio veliki aplauz

18:01 - OSTALO JOŠ 40 PRIJAVLJENIH GOVORNIKA

Na GO DS koji se održava u Novom Sadu ostalo je još četrdesetak prijavljenih govornika.

18:14 - POLEMIKA RAKIĆA I JEŠIĆA OKO STATUTA VOJVODINE

Miodrag Rakić je vojvođenskim demokratama poručio da greše što Statut pišu sa Pastorom, a ne sa onim ko ima većinu u Skupštini Srbije, na šta mu je Goran Ješić uzvratio da se Statut neće pisati u Beogradu već u Novom Sadu

19:22 - VESELINOVIĆ I BOGDANOVIĆ PROTIV ĐILASA

Janko Veselinović, zamenik šefa poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije, i Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju, pozvali su članove GO da večeras razreše dilemu i ne glasaju za Đilasov izveštaj.

21:03 - GLASANJE OKO 22 ČASA

Raprava o izveštaju, i politici, predsednika DS ušla u osmi sat. Da bi Draga Đilas dobio podršku, za njegov izveštaj treba da glasa najmanje 221 član. Očekuje se da za izveštaj i politiku koju vodi Dragan Đilas glasa 276 članova GO.

21:47 - DO KRAJA RASPRAVE JOŠ PAR GOVORNIKA

Do kraja rasprave o izveštaju predsednika Dragana Đilasa ostalo jo par govornika. Od prijavljenih sedamdesetak odustalo samo troje.

22:01 - GLASANJE OKO 23 ČASA, POTOM OBRAĆANJE TADIĆA

Glasanje za izveštaj predsednika DS biće tek oko 23 časa. Za stranačke izbore, odmah, izjasnili su se Aleksandar Senić, Branimir Kuzmanović, Mladen Erceg, Srđan, Milivojević, Marko Đurišić, Miloš Gagić... Po završetku glasanja očekuje se da se medijima obrati i Boris Tadić.

23:18 - TADIĆ ĐILASU, POVUCI SE

Na kraju rasprave na GO, pre glasanja, delegatima su se obratili predsednik Dragan Đilas i Boris Tadić. Đilas je poruči da je ponosan na ovakav GO i da postavljaju standarde za otvorenu diskusiju. Tadić je pozvao aktuelnog predsednika demokrata da se sam povuče.

23:48 - POČELO GLASANJE O POVERENJU ĐILASU

Glavni odbor DS počeo je glasanje o poverenju predsedniku Draganu Đilasu javnom prozivkom delegata. Bojan Pajtić vodi postupak glasanja, Đilas nije u sali.
Na takvu vrstu izjašnjavanja DS se odlučila pošto, kako je rečeno novinarima, ima onih članova Glavnog odbora koji imaju punomoć da prisustvuju sednici i učestvuju u radu, ali ne i da glasaju.

Ta mogućnost, kako je naglašeno, predviđena je statutom stranke. Po završetku glasanja, najavljeno je da će se novinarima obratiti zamenik predsednika stranke Bojan Pajtić i predsednik političkog saveta Dragoljub Mićunović.


23:56 - DEMOKRATE GLASAJU JAVNO

Odlukom GO glasanje o izveštaju predsednika DS Dragana Đilasa će osim prozivkom biti i javno. Đilas uzdržan.

00:36 - VEĆINA DELEGATA PODRŽALA IZVEŠTAJ, ĐILAS OSTAJE PREDSEDNIK

Većina delegata na GO DS podržala je izveštaj predsednika Dragana Đilasa. Za izveštaj je glasalo 274 delegata, protiv je bilo 127, deset je bilo uzdržanih, a 15 zamenika nije glasalo.

00:48 - ĐILAS: HVALA SVIMA, OD SUTRA IDEMO U POBEDE

Predsednik DS Dragan Đilas se posle dvanaestočasovne rasprave i glasanja o poverenju na GO stranke zahvalio na podršci i dodao da od sutra svi zajeno idu u nove pobede. Zatim je najavio izbor centralnog izbornog štaba.

01:16 - TADIĆ: DOBRA DISKUSIJA, ALI NE I ISHOD SEDNICE GO

Boris Tadić je rekao da je zadovoljan diskusijom, ali ne i ishodom sednice GO. On je rekao da mu je žeo što DS nije iskoristila priliku za promene, ali i da će nastaviti da pomaže stranku i u buduće.