SRBIJA je dobila 11 novih ministara! Oni su sinoć oko 23 časa izabrani u Narodnoj skupštini, a zatim su i svečano položili zakletvu pred narodnim poslanicima. Tim činom, završen je dvomesečni proces rekonstrukcije Vlade.

Posle tri dana žestoke parlamentarne rasprave, maratonskog verbalnog rata vlasti i opozicije, 134 poslanika na javnom glasanju podržala su predlog premijera Dačića za novi sastav kabineta u Nemanjinoj, koji sada ima 22 člana i 18 resora. Protiv je bilo 65, a od glasanja se uzdržao 51 poslanik.

Uz predstavnike vladajuće koalicije, za izbor novih ministara glasali su i članovi poslaničkog kluba SPO-DHSS, kao i dva samostalna poslanika, Zaharije Trnavčević i Sanja Jefić Branković, dok su sve ostale opozicione stranke odbile da podrže kadrovske promene u Nemanjinoj 11.

Pre konačnog izjašnjavanja, premijer Ivica Dačić je ponovio da je svrha rekonstrukcije postizanje boljih rezultata, potreba i želja da se Vlada fokusira na pregovore sa EU, zaustavljanje ekonomske krize i podsticanje privrednog rasta:

- Verujem u Srbiju i njenu budućnost! Ova vladajuća koalicija nema nadmoć samo u Skupštini, nego u narodu Srbije. To je za nas najveća pohvala koja postoji!

Posle javnog glasanja poslanika, zvanično su položili zakletvu i postali ministri: Lazar Krstić (finansije), Saša Radulović (privreda), Nebojša Rodić (odbrana), Dragan Glamočić (poljoprivreda), Aleksandar Antić (saobraćaj), Igor Mirović (regionalni razvoj), Ivan Tasovac (kultura i informisanje), Vanja Udovičić (sport), Tomislav Jovanović (prosveta), Branko Ružić (bez portfelja, zadužen za EU) i Aleksandar Vulin (bez portfelja, zadužen za KiM).

DINKIĆ DOBIO MANDAT REPUBLIČKA izborna komisija dodelila je u ponedeljak poslaničke mandate Mlađanu Dinkiću, Verici Kalanović i Suzani Grubješić, koji su potom položili zakletve i stupili na nove funkcije. Oni će u klupama regionalista zameniti Predraga Markovića, Jožefa Šandora i Branislava Jovanovića, kojima je parlament u ponedeljak konstatovao prestanak funkcije.

Konačnom izboru, prethodila je nova celodnevna razmena vatre između skupštinske većine i opozicije. Ponovo se ulazilo u beskrajne polemike oko povrede poslovnika, kao i o tome ko je veću štetu Srbiji naneo u protekle dve decenije. Više puta su u okršaj ušli funkcioneri Dinkićevih regionalista sa Dačićem. Premijer je poručio da Vlada ne bi ni opstala da je u njoj ostao URS:

- Ako sam nešto dobro uradio u rekonstrukciji, onda je to predlog da se raščiste računi sa tom strankom. Ova vlada nije mogla više da ostane u ovom formatu, zajedno sa Dinkićem. Ako ja mislim pogrešno, tu su drugi koalicioni partneri da me razuvere, a pošto me nisu razuverili, ta odluka je doneta. želim vam puno sreće i neću se baviti vama, jer mislim da ste prošlost - obratio se lider socijalista "dinkićevcima".

Dačiću je, osim poslanika URS, oštro odgovorio i Dinkić saopštenjem:
- Dačić je uspeo da prevari i Vučića i Koštunicu i Miloševića i Tadića i Dinkića i Đilasa, a današnjom demagoškom izjavom pokušava da prevari i građane Srbije. Sve odluke iz oblasti finansija i ekonomije u prethodnih godinu dana donošene su uz saglasnost svih koalicionih partnera, uključujući i Dačića. Zato se postavlja pitanje: zašto premijeru Dačiću iznenada smeta URS? Da li je to zbog uvođenja reda u javne finansije i nulte tolerancije na neplaćanje poreza? Dačić je čovek koji se odrekao svojih partijskih drugova i pustio ih niz vodu, kako sami kažu, sve zarad sopstvenog opstanka na vlasti.

U unakrsnoj "paljbi" našli su se i naprednjaci i Koštuničini, a sve je kulminiralo oduzimanjem reči Marku Jakšiću (DSS), kome je prethodno predsednik parlamenta Nebojša Stefanović izrekao dve opomene zbog njegovih ocena o "izdaji Kosova".

Ovaj potez poslanici DSS ocenili su kao uvođenje "verbalnog delikta".
- Možete da se vrtite oko Evropske unije kao leptiri oko lampe, ali vam to ništa dobro neće doneti. Gospodo novi ministri, Vlada u koju ulazite ostaće poznata u istoriji po tome što je predala Kosovo i Metohiju – oštro je nastupio Slobodan Samardžić, šef poslaničkog kluba DSS.

Vučić je brzo odgovorio:
- Istorija će da sudi da li je neko i ko predao Kosovo. To ne možemo ni vi ni ja. Na Kosovu danas živi 92 odsto Albanaca koji su po našem Ustavu građani Srbije. Je li za to kriv bilo ko od nas? Ne bih rekao. Hoćete li da kažete da neko od nas želi da umesto Srbiji, Kosovo pripadne velikoj Albaniji? Važno je da poštujemo realnost i ono što Srbi imaju na severu i južno od Ibra. Istovremeno, moramo pokušati da u miru napravimo napredak za naš narod i sačuvamo integritet.

Opozicija je listom kritikovala promenu kadrova u Vladi.
Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović tvrdi da će aktuelna postava u Nemanjinoj 11 potrajati do kraja godine ili eventualno do marta:
- Vlada je privremenog karaktera do prevremenih izbora. Godinu dana su pričali šta će da rade, a i sada to čine. U međuvremenu je Srbija dovedena u katastrofalno stanje. Nisam čuo šta će Vlada da učini sa deficitom, budžetom, poljoprivredom, penzionim i fiskalnim sistemom....

Vučić je demokratama odgovorio da nije ni očekivao da će glasati za Vladu u kojoj ne sede:
- Građane zanima napredak zemlje, a ne bezobzirno kritikovanje svega, gotovo plačnim glasom. Znam da su mnogi tužni što nisu na vlasti, ali to me mnogo i ne zanima. DS se samo bavi intrigama i spletkama. Vi govorite nama o tome da je Srbija sada prezadužena?! Pa, najveća odgovornost za to je vaša i možda ćemo tek 2015. uspeti to da rešimo. Neću više da vam ćutim, jer mi je život počeo onda kada je Srbija prestala da vas se plaši.

O ŠEFU BIA SA NIKOLIĆEM PRVI potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić precizirao je da će Aleksandar Vulin po preuzimanju ministarske funkcije ostati direktor Kancelarije za KiM: - Na mesto direktora BIA naći ćemo kandidata u dogovoru sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. To je veoma važno u smislu borbe protiv korupcije i kriminala, stabilnosti zemlje i obaveza prema stranim partnerima.

Lider LDP čedomir Jovanović ocenio je da novi ministri u Vladi Srbije nisu adekvatan odgovor na probleme s kojima se Srbija suočava:
- Rešenje nije u pojedincima nego u jasnom planu. Rekonstrukcija je urađena bez vizije, bez razumljivog cilja. Loše je kada Vlada tumara od danas do sutra, kada njeni prvi ljudi, Dačić i Vučić, mnogo više računa poklanjaju svojim rejtinzima, vešto zaobilazeći sve krupne probleme koje su proizveli svojom politikom u poslednjih 20 godina.

Manje stranke vladajućeg bloka iskazivale su lojalnost premijeru Dačiću i prvom potpredsedniku Vučiću.
Poslanik PUPS Momo čolaković najavio je da će ta stranka glasati za rekonstrukciju:
- Predviđeno je uporedno rešavanje pitanja ekonomskog razvoja i socijalne pomoći, što je za nas najvažnije. U ekspozeu je jasno rečeno da će se štititi najsiromašniji.

Potpredsednica NS i poslanik Dubravka Filipovski izjavila je da će poslanici te stranke podržati rekonstrukciju, jer je ona dokaz da je vlast spremna da menja i modernizuje Srbiju.

Premijer Dačić najavio je da, posle promena među ministrima, sledi i rekonstrukcija Vlade "po dubini", u državnoj upravi, ali i u lokalnim samoupravama.
- To je proces koji će nas tek čekati, čija dinamika nije utvrđena, ali nema mnogo vremena. Kad neko podnese ostavku, razrešavaju se i državni sekretari. I to je već prva prilika za rekonstrukciju.


U UTORAK PRVA SEDNICAODMAH po polaganju zakletve premijer Ivica Dačić najavio je da će prvo zasedanje rekonstruisanog kabineta biti održano u utorak: - Očekujem da novi ministri rade u skladu sa ciljevima postavljenim u ekspozeu i da brzo sagledaju stanje u svojim resorima i predlože konkretne mere. Takođe, u veoma kratkom roku njihov rad biće ocenjivan.
ČAST GARANCIJA
UZ intoniranje himne i u prisustvu svečane jedinice Garde Vojske Srbije, novi ministri pročitali su i potpisali tekst zakletve, koja glasi:
- Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.

KONTROLA MERI VORLIK
PREMIJER Dačić je poručio da niko u zemlji i svetu nije očekivao ovakve rezultate njegove vlade i prepričao jedan događaj iz vremena formiranja kabineta:
- U toku pregovora oko nove vlade, tadašnja ambasadorka SAD Meri Vorlik bila je na prijemu kod predsednika Nikolića i pitala ga je zašto je baš mene predložio za premijera. Nikolić je odgovorio kontrapitanjem: "Kako to da je Dačić bio prihvatljiv kao zamenik premijera u Vladi sa DS, a sada nije kao premijer?" Vorlikova je odgovorila da sam sa DS bio pod kontrolom, a da nije sigurna da ću sada biti.