Srbija dobila novu Vladu

E. V. N.

02. 09. 2013. u 22:50

Posle trodnevne rasprave, ministri u ponedeljak uveče u Narodnoj skupštini položili zakletvu, čime je i zvanično okončana rekonstrukcija. "Za" glasala 134 poslanika

SRBIJA je dobila 11 novih ministara! Oni su sinoć oko 23 časa izabrani u Narodnoj skupštini, a zatim su i svečano položili zakletvu pred narodnim poslanicima. Tim činom, završen je dvomesečni proces rekonstrukcije Vlade.

Posle tri dana žestoke parlamentarne rasprave, maratonskog verbalnog rata vlasti i opozicije, 134 poslanika na javnom glasanju podržala su predlog premijera Dačića za novi sastav kabineta u Nemanjinoj, koji sada ima 22 člana i 18 resora. Protiv je bilo 65, a od glasanja se uzdržao 51 poslanik.

Uz predstavnike vladajuće koalicije, za izbor novih ministara glasali su i članovi poslaničkog kluba SPO-DHSS, kao i dva samostalna poslanika, Zaharije Trnavčević i Sanja Jefić Branković, dok su sve ostale opozicione stranke odbile da podrže kadrovske promene u Nemanjinoj 11.

Pre konačnog izjašnjavanja, premijer Ivica Dačić je ponovio da je svrha rekonstrukcije postizanje boljih rezultata, potreba i želja da se Vlada fokusira na pregovore sa EU, zaustavljanje ekonomske krize i podsticanje privrednog rasta:

- Verujem u Srbiju i njenu budućnost! Ova vladajuća koalicija nema nadmoć samo u Skupštini, nego u narodu Srbije. To je za nas najveća pohvala koja postoji!


Posle javnog glasanja poslanika, zvanično su položili zakletvu i postali ministri: Lazar Krstić (finansije), Saša Radulović (privreda), Nebojša Rodić (odbrana), Dragan Glamočić (poljoprivreda), Aleksandar Antić (saobraćaj), Igor Mirović (regionalni razvoj), Ivan Tasovac (kultura i informisanje), Vanja Udovičić (sport), Tomislav Jovanović (prosveta), Branko Ružić (bez portfelja, zadužen za EU) i Aleksandar Vulin (bez portfelja, zadužen za KiM).

DINKIĆ DOBIO MANDAT REPUBLIČKA izborna komisija dodelila je u ponedeljak poslaničke mandate Mlađanu Dinkiću, Verici Kalanović i Suzani Grubješić, koji su potom položili zakletve i stupili na nove funkcije. Oni će u klupama regionalista zameniti Predraga Markovića, Jožefa Šandora i Branislava Jovanovića, kojima je parlament u ponedeljak konstatovao prestanak funkcije.

Konačnom izboru, prethodila je nova celodnevna razmena vatre između skupštinske većine i opozicije. Ponovo se ulazilo u beskrajne polemike oko povrede poslovnika, kao i o tome ko je veću štetu Srbiji naneo u protekle dve decenije. Više puta su u okršaj ušli funkcioneri Dinkićevih regionalista sa Dačićem. Premijer je poručio da Vlada ne bi ni opstala da je u njoj ostao URS:

- Ako sam nešto dobro uradio u rekonstrukciji, onda je to predlog da se raščiste računi sa tom strankom. Ova vlada nije mogla više da ostane u ovom formatu, zajedno sa Dinkićem. Ako ja mislim pogrešno, tu su drugi koalicioni partneri da me razuvere, a pošto me nisu razuverili, ta odluka je doneta. želim vam puno sreće i neću se baviti vama, jer mislim da ste prošlost - obratio se lider socijalista "dinkićevcima".

Dačiću je, osim poslanika URS, oštro odgovorio i Dinkić saopštenjem:
- Dačić je uspeo da prevari i Vučića i Koštunicu i Miloševića i Tadića i Dinkića i Đilasa, a današnjom demagoškom izjavom pokušava da prevari i građane Srbije. Sve odluke iz oblasti finansija i ekonomije u prethodnih godinu dana donošene su uz saglasnost svih koalicionih partnera, uključujući i Dačića. Zato se postavlja pitanje: zašto premijeru Dačiću iznenada smeta URS? Da li je to zbog uvođenja reda u javne finansije i nulte tolerancije na neplaćanje poreza? Dačić je čovek koji se odrekao svojih partijskih drugova i pustio ih niz vodu, kako sami kažu, sve zarad sopstvenog opstanka na vlasti.

U unakrsnoj "paljbi" našli su se i naprednjaci i Koštuničini, a sve je kulminiralo oduzimanjem reči Marku Jakšiću (DSS), kome je prethodno predsednik parlamenta Nebojša Stefanović izrekao dve opomene zbog njegovih ocena o "izdaji Kosova".

Ovaj potez poslanici DSS ocenili su kao uvođenje "verbalnog delikta".
- Možete da se vrtite oko Evropske unije kao leptiri oko lampe, ali vam to ništa dobro neće doneti. Gospodo novi ministri, Vlada u koju ulazite ostaće poznata u istoriji po tome što je predala Kosovo i Metohiju – oštro je nastupio Slobodan Samardžić, šef poslaničkog kluba DSS.

Vučić je brzo odgovorio:
- Istorija će da sudi da li je neko i ko predao Kosovo. To ne možemo ni vi ni ja. Na Kosovu danas živi 92 odsto Albanaca koji su po našem Ustavu građani Srbije. Je li za to kriv bilo ko od nas? Ne bih rekao. Hoćete li da kažete da neko od nas želi da umesto Srbiji, Kosovo pripadne velikoj Albaniji? Važno je da poštujemo realnost i ono što Srbi imaju na severu i južno od Ibra. Istovremeno, moramo pokušati da u miru napravimo napredak za naš narod i sačuvamo integritet.

Opozicija je listom kritikovala promenu kadrova u Vladi.
Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović tvrdi da će aktuelna postava u Nemanjinoj 11 potrajati do kraja godine ili eventualno do marta:
- Vlada je privremenog karaktera do prevremenih izbora. Godinu dana su pričali šta će da rade, a i sada to čine. U međuvremenu je Srbija dovedena u katastrofalno stanje. Nisam čuo šta će Vlada da učini sa deficitom, budžetom, poljoprivredom, penzionim i fiskalnim sistemom....

Vučić je demokratama odgovorio da nije ni očekivao da će glasati za Vladu u kojoj ne sede:
- Građane zanima napredak zemlje, a ne bezobzirno kritikovanje svega, gotovo plačnim glasom. Znam da su mnogi tužni što nisu na vlasti, ali to me mnogo i ne zanima. DS se samo bavi intrigama i spletkama. Vi govorite nama o tome da je Srbija sada prezadužena?! Pa, najveća odgovornost za to je vaša i možda ćemo tek 2015. uspeti to da rešimo. Neću više da vam ćutim, jer mi je život počeo onda kada je Srbija prestala da vas se plaši.

O ŠEFU BIA SA NIKOLIĆEM PRVI potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić precizirao je da će Aleksandar Vulin po preuzimanju ministarske funkcije ostati direktor Kancelarije za KiM: - Na mesto direktora BIA naći ćemo kandidata u dogovoru sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. To je veoma važno u smislu borbe protiv korupcije i kriminala, stabilnosti zemlje i obaveza prema stranim partnerima.

Lider LDP čedomir Jovanović ocenio je da novi ministri u Vladi Srbije nisu adekvatan odgovor na probleme s kojima se Srbija suočava:
- Rešenje nije u pojedincima nego u jasnom planu. Rekonstrukcija je urađena bez vizije, bez razumljivog cilja. Loše je kada Vlada tumara od danas do sutra, kada njeni prvi ljudi, Dačić i Vučić, mnogo više računa poklanjaju svojim rejtinzima, vešto zaobilazeći sve krupne probleme koje su proizveli svojom politikom u poslednjih 20 godina.

Manje stranke vladajućeg bloka iskazivale su lojalnost premijeru Dačiću i prvom potpredsedniku Vučiću.
Poslanik PUPS Momo čolaković najavio je da će ta stranka glasati za rekonstrukciju:
- Predviđeno je uporedno rešavanje pitanja ekonomskog razvoja i socijalne pomoći, što je za nas najvažnije. U ekspozeu je jasno rečeno da će se štititi najsiromašniji.

Potpredsednica NS i poslanik Dubravka Filipovski izjavila je da će poslanici te stranke podržati rekonstrukciju, jer je ona dokaz da je vlast spremna da menja i modernizuje Srbiju.

Premijer Dačić najavio je da, posle promena među ministrima, sledi i rekonstrukcija Vlade "po dubini", u državnoj upravi, ali i u lokalnim samoupravama.
- To je proces koji će nas tek čekati, čija dinamika nije utvrđena, ali nema mnogo vremena. Kad neko podnese ostavku, razrešavaju se i državni sekretari. I to je već prva prilika za rekonstrukciju.


U UTORAK PRVA SEDNICAODMAH po polaganju zakletve premijer Ivica Dačić najavio je da će prvo zasedanje rekonstruisanog kabineta biti održano u utorak: - Očekujem da novi ministri rade u skladu sa ciljevima postavljenim u ekspozeu i da brzo sagledaju stanje u svojim resorima i predlože konkretne mere. Takođe, u veoma kratkom roku njihov rad biće ocenjivan.
ČAST GARANCIJA
UZ intoniranje himne i u prisustvu svečane jedinice Garde Vojske Srbije, novi ministri pročitali su i potpisali tekst zakletve, koja glasi:
- Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.

KONTROLA MERI VORLIK
PREMIJER Dačić je poručio da niko u zemlji i svetu nije očekivao ovakve rezultate njegove vlade i prepričao jedan događaj iz vremena formiranja kabineta:
- U toku pregovora oko nove vlade, tadašnja ambasadorka SAD Meri Vorlik bila je na prijemu kod predsednika Nikolića i pitala ga je zašto je baš mene predložio za premijera. Nikolić je odgovorio kontrapitanjem: "Kako to da je Dačić bio prihvatljiv kao zamenik premijera u Vladi sa DS, a sada nije kao premijer?" Vorlikova je odgovorila da sam sa DS bio pod kontrolom, a da nije sigurna da ću sada biti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (139)

Haker

02.09.2013. 23:31

Osnovni cilj rekonstruisane Vlade i njenim ministra treba da bude rad rad rad i samo rad jer da bi se nesto postiglo u Srbiji mora puno da se radi, jer se u proslosti nista nije radilo i zato amo spali na ove grane!

Miloš

02.09.2013. 23:34

Vlada je kompletna, želim joj uspeha u realizaciji planova koje su predstavili! Naša budućnost je u njihovim rukama, verujem da su svesni te dogovornosti.

SOSA

02.09.2013. 23:35

Najbitnije je da su u ministarstva konacno dosli strucni i pre svega posteni ljudi, dosta nam je "strucnjaka" koji su poslove obavljali iskljucivo u svom interesu.

radoslav

03.09.2013. 00:51

@SOSA - Pre svega, da su pošteni, ne bi bili političari,naročito ne u vladi koja će zastupati interese nekih drugih vlada,a ne Srbije.Ovo su ekonomske ubice.

Srbin100%

03.09.2013. 01:16

@SOSA - Upravo zato velika vecina gradjana polaze velike nadu u ovu rekonstuisanu vladu koje ce verujem uspeti u svojim namerama da od Srbije napravi modernu,ekonomski jaku drzavu

Dragan

03.09.2013. 01:43

@SOSA - Kao na primer koji? Oni sto nemaju dan radnog staza ko i gospodin prvi podpredsednik gospodin njegovo visocanstvo Vucic?

stoja

03.09.2013. 08:11

@SOSA - Strucni i posteni ljudi....Za ovakve tvrdnje treba imati relevantne dokaze,kao na primer iskustvo,uspeh u radu, gde su radili,koliko radnog staza itd, i imati uvid u komplentnu biografiju osoba izabranih na tako vazna mesta! Svugde u svetu je uobicajeno da se podaci o Ministrima izloze javnosti! Da li izabrani Ministri strucno odgovaraju mestu na koje su izabrani itd...

Немања

02.09.2013. 23:36

Чим је Драшковић подржава,куку леле јадна Србијо

kristina m.

02.09.2013. 23:43

Ova Vlada mora u godinama koje dolaze da ispuni stadarde Evropske unije od kojih smo trenutno jako daleko, zato novi ministri treba da daju sve od sebe kako bi u svom mandatu sto vise priblizili Srbiju Evropskoj uniji, dok drugi prioritet i ne menje bitan od prvog mora biti podhitno ozivljavanje privrede i smanjenje nezaposlenosti!

Miloš

02.09.2013. 23:46

Godinama su se gomilali problemi i gurali pod tepih, zbog toga smo tu gde jesmo. Veći broj nestranačkih ljudi i eksperata daje nadu da se kriza može prevazići. Novim ministrima želim sreće, biće im sigurno potrebna.

Ilija cvorovic

03.09.2013. 00:04

@Ljutika - Ali onakvu opstrukciju ja nisam video u zadnjih 23 godine.Ono je bruka i skandal kako su se ponasali bivsi vlastodrsci.Oni isti koji sada drze predavanja a koji su doveli Srbiju u beznadje.

Ilija cvorovic

02.09.2013. 23:55

Nadam se da ce se krenuti sa oporavkom Srbije.Konacno da su u vladu usli ljudi koji nisu stranacki opredeljeni i koji ce dati svoj veliki doprinos ka boljem zivotu u Srbiji.

Miloš

02.09.2013. 23:55

Verujem u ovu vladu, baš zato što nije potpuno stranačka. Mislim da im je veliki izazov da Srbiju stave na noge i uđu u istoriju. Žele da dokažu da je i u Srbiji moguće ono što već drugi imaju.

Dragan

03.09.2013. 01:45

@Miloš - Ahaahaha :D Usli su u istoriju ali ne na pozitivan nacin. Ko razume shvatice :)

Doktor

03.09.2013. 00:13

Osnovni cilj Vlade Srbije, kako ga je definisao premijer, je da ubrza i promeni Srbiju, da se od nje napravi modernija, efikasnija, sigurnija, uređenija i bogatija zemlja. E zbog samo ove recenice vidim da ce ostati sve po starom. Sa obzirom kakvo je sada stanje ova izjava je naucna fantastika, pa ne moze ovo preko noci, za to treba minimum jedna decenija. Sada jedini moguci cilj je da se stvori bilo kakav privredni pomak. Ove lepe reci slusamo godinama, i kako cemo od fice napravit porsea.

choko moko

03.09.2013. 00:26

Sigurna sam da je Vucic izabrao sjajan tim ljudi koji ulaze u Vladu! On je jako inteligentan i sposoban covek, a pre svega, svom snagom se bori za Srbiju !!! Sve pohvale Vucicu!!!

nemanja

03.09.2013. 00:33

zaklinju se da ce cuvati kosovo u sastav srbije a potpisuju briselski sporazum u kojoj stoji tacka nesmetani ulazak kosova i srbije u evropskoj uniji jel ima tu logika ? glasaj te ponovo za njih.. i srbija je mogla pre 99 godina da potpise ultimatum i sraman ugovor ali je izabrala cast po ceni da se za nju gine.. milosevic kakav god bio izabrao je isto to da se ne saginjemo neprijatelju i da nam ne okupiraju celu zemlju.. a sta su ovi uradili nista sve davaju za datum postajemo banana drzava

persa

03.09.2013. 00:34

Jel vi ljudi mislite stvarno da su svi novi ministri nestranacke licnosti, a o njihom postenju i da ne govorim. Bar za novog ministra privrede znam da je naklonjen svakoj stranci koja je na vlasti, a to koliko je strucan govore rezultati firmi cije je stecajeve vodio. Ako nije uspeo njih da stavi na noge sta onda da ocekujemo na polju privrede!!!!

Srbin100%

03.09.2013. 01:15

Ocekujem da vlada nastavi sa reformama i borbom protiv korupcije ali takodje da se vise posveti pravljenju povoljne poslovne klime u zemlji zarad privlacenja stranih investicija

Miha

03.09.2013. 09:48

@Srbin100% - Koje reforme?Sa Krkobabicem?Sa SPS-om u Vladi i njihovim kadrovima, Anticem, Ruzicem...Sa jos jacim kadrovima naprednjaka,Zoranom,Bacevicem i cuvenim nestranackim licnostima bez dana radnog iskustva(osim ovog klinca koji je "iz ljubavi dosao" iz SAD da pomogne majcici Srbiji,a i to iskustvo je diskutabilno,u konsultantskoj kuci a treba da razmrsi cvor srpskih javnih finansija i Radulovica koji je poznat po svom iskustvu,jeste negativno ali je "strucnjak").Koliko ste vi nazadnjaci zaludjeni...

Srbin100%

03.09.2013. 12:54

@Srbin100% - Veoma mi je zao sto zbog svoje stranacke zaludjenosti ne vidis dalje od svog nosa i kritikujes ljudi koji su po svim kriterijumima veoma uspesni u svojoj struci i to van granica ove zemlje,ali donekle razumem tvoje frustracije jer su oni uspeli sve ono sto ste vi 12 godina obecavali gradjanima Srbije,tako da tebi i slicnima samo ostaje da pisete po portalima ovakve apsolutno neargumentovane stavove u koje,uveravam vas,niko sem vas ne veruje

Demokrata Srbije

03.09.2013. 01:52

Ajde bre, cutite, sta vi znate, pa sta fali ovoj novoj vladi? Nama ne smeta!

StanePi

03.09.2013. 03:34

S obzirom da je u predhodnoj godini Srbija ucinila veliki pomak ka EU, rekonstrukcija vlade je bila bitan korak ka onome sto je ocekuje, a to je mnogo posla, posebno oko uskladjivanja zakona. Od novih ministara ocekujem da ce biti maksimalno odgovorni i posveceni poslu,te da ce vrlo brzo i dokazati da su odluke pri njihovom izboru bile dobre,a rezultati toga po Srbiju dobri i ubrzo vidljivi. Srecnan rad.

HannaB

03.09.2013. 04:20

Srecno svima.Drago mi je sto su deo Vlade u tolikom broju postale nestranacke licnosti i sto se konacno uvela praksa da se za funkcije i poslove koje se ticu svih u Srbiji, biraju prvenstveno strucni i obrazovani, ljudi iz tih sfera. Znanje se vrednuje, to je dobro i konacno ono otvara put ka uspehu, a ne partijska knjizica.

VENDOKSIN KAPI

03.09.2013. 04:23

Konacno da se zavrsi rekonstrukcija vlade, opozicija je iscrpela sve moguce varijante da opstruise rad Skupstine, ali u tome nisu uspeli.Ministri stari i buduci ako zele da i posle nekog perioda i dalje budu ministri,morace odmah da zasucu rukave i krenu u ozbiljan posao koji im je dat. Njihovi rezultati moraju biti daleko bolji u odnosu na predhodne.

zoran

03.09.2013. 04:27

e sad srbi mogu na miru da gledaju ovu novu reformisanu farmu dok se ne otvori narodni muzej

BarbaraHH

03.09.2013. 04:33

Svi ciljevi ove rekonstruisane Vlade ,verujem da ce ovim imenovanjima biti efikasno i brzo realizovani i da ce se napredak brzo i primetiti, jer znanja im ne nedostaje-a angzovanjem novih ljudi, veruejm da ce biti obnovljena i energija cele Vlade.

Jabre

03.09.2013. 04:43

Vreme će reći da li je ovo dobar potez ali ako vlada ne funkcioneše najbolje bolje je zameniti ministre i napraviti rekonstrukciju, za to im treba odati priznanje hoće da budu bolji !

Bjanka Linz

03.09.2013. 04:54

Znam da se ne može ništa promeniti preko noći, ali zaista imam vere da će ovako rekonstruisana vlada učiniti sve što je u njenoj moći da se situacija u ekonomiji promeni na bolje,kao i da će ubrzati kretanje Srbije na putu ka EU. Početak rada odmah po polaganju zakletvi novih ministara,ukazuje na želju da se što pre prihvate poslova i obaveza,a to obećava i brz ucinak i rezultate.

Ivan

03.09.2013. 05:12

Hahahahaha, Vanja Udovicic nam je u vladi! Hahahaha Koje zezanje od zemlje smo postali!

Zoran Maletic

03.09.2013. 10:36

@Ivan - Šapić nije zezanje je li,a bio bi po projektu Đilasovom.U Beogradu da ga vodi ovaj Balša e sramote i jada...

Mirjana Sekulic

03.09.2013. 07:35

političari se po ko zna koji put rugaju ovom naivnom narodu!!nadajmo se odlasku ovih sa vlsti-opozicije tamo gde im je mesto,odgovaraće valjda za sve što su uradili ovom naivnom narodu:osilili su se znači kraj im je blizu,to bi morali da znaju i vrlo bliske prošlosti.

Zoran Maletic

03.09.2013. 10:38

@Mirjana Sekulic - Čovek se osili ne kada je slab nego kada je jak ili najjači.Toliko o vašem poznavanju stvari...ah da i da ne zaboravim,DS priča i ove naše opozicije je ispričana kraj ne nadajte se više nikad povratku na vlast.

Max

03.09.2013. 07:51

Pa sta?Promene u Srbiji mogu doci samo sa ulica.Od Vlade koja poklanja teritorije drzave i ne postuje Ustav,stiti kriminal i gde je preko milion gladnih,ne mozes nista dobro da ocekujes....Strava mi ovi dezurni SNS/ovci,sto svaki dan pohvale pishu za Vuchica i SNS.Partijski zadatak se mora izvrsavati....

MatijaBGEgzorcist

03.09.2013. 08:04

Djavole napusti nase namuceno telo!!!!!!Vanja Udovicic ministar.....hahahahahahahahahahahahaahahah.Gdn.Tasovac,sta vam je trebalo ovo?Zar da propadnete u trenutku kad vas Srbija gleda drugacije,pa svesni ste da dinara dati nece za kulturu i da ce narodni Muzej jos deceniju da bude pod skelama i da propada,skup sa nacionalnim blagom u njemu.

cudno

03.09.2013. 08:24

Zar tu zakletvu nisu polozili i Vucic, Dacic i ostali u vladi? Kako vidimo od toga nista. Pogazen ustav, izdato KiM i tako redom. Sto bi rekli - sve staro i pocepano.

Zoran Maletic

03.09.2013. 10:34

@cudno - Jed,čemer,tuga znam nije ti lako tvoji otišli,a kod ovih ne možeš da se ušliktaš jer oni ni svoje ne maze.Zasuči bre rukave i počni nešto da radiš,a ne samo jezikom.

tihivuk

03.09.2013. 08:26

Svidja mi se ovaj u sredini,on je uvek za korak ispred svih. Daj Boze da ta polozena zakletva ne bude samo mrtvo slovo na papiru kao i do sada,posto su svi kapiteni seniori.

Mladen Savić

03.09.2013. 08:38

Nije cudno sto SPO podrzava,pa oni su i do sada podrzavali cim se neko pojavi ko nije iz Srbije,ali u ovom slucaju nije tako ,dosli su iskreni i nestranacki ljudi

VENDOKSIN - KAPI

03.09.2013. 08:39

Premijer Srbije Ivica Dacic je dodao da je cilj zaustavljanje ekonomskog sunovrata, otvaranje novih radnih mesta, konsolidacija javnih finansija i pokretanje privrednog rasta. On se zahvalio gradjanima Srbije sto su iskazali javnu i opstu podrsku predlozima za izbor novih clanova vlade. Novoj vladi mnogo uspeha da budu uspesniji od svojih predhodnika.

Mladen Savić

03.09.2013. 08:41

Ma sta reci,svi dizu neku frku,nemoze se tu nista pogorsati,moze samo bolje da se radi

Mladen Savić

03.09.2013. 08:43

Kako se dosad radilo ovo je dobro i treba tako jer ozbiljnost je postala u Srbiji vrlina, a to dosad nismo imali,samo tako

nada

03.09.2013. 08:53

pozdravljam zavrsetak rekonstrukcije vlade i zelim im uspeh u radu,posebno ministru finansija krsticu. kao gradjanin srbije nadam se da ce novi ministri biti efikasniji u radu za dobrobit gradjana, pre svega u evrointegracijama i zaposljavanju mladih. ocekujem da se izvrsi i zamena ljudi na nizim funcijama u ministarstvima i u javnim preduzecima, kako bi ceo sistem bio rekonstruisan u zelji da bude sve efikasnije i bolje za sve nas.

moćni rakun

03.09.2013. 09:29

Sada je vreme da se krene sa reformama u svakom ministarstvu ponaosob, i da Srbija konačno krene putem napretka, biće teško, ali sa dovođenjem stručnih ljudi lično verujem u bolje sutra.

mmmm

03.09.2013. 12:27

@moćni rakun - Vreme za reforme je odavno već istekao . Gde Srbija ide to ćemo još da vidimo, ali ja baš ne vidim tu mnogo stručnih kadrova. Što reče prethodni komentator sve ide u kontinuitetu....

Zoran Maletic

03.09.2013. 10:32

@Miha - Tebi smešno nama drago da je izabrana nova vlada.Ti idi pa seteši sa ovima koji su nas opljačkali i koji čekaju dan kada će biti pohapšeni za svoje lopovluke.

Miha

03.09.2013. 11:10

@Miha - Zoki, pa sta je ovo, pre godinu dana nikad stabilnija, sad hoce da se pobiju, ocekujemo novu rekonstrukciju za 6 meseci... Nemam nista protiv toga da se radi, ali imam protiv toga da me prave budalom stavljajuci Ruzica, Antica, Udovicica, ostavljajuci kanaldziju Bacevica na mestu ministra, Velju "reko sam da kraduckate ali ovo nije u redu...", pa ako dozvoljavas da tebe prave budalom mene nece. Isto vazi i za prethodnu Vladu, ovo je kontinuitet DS-SPS-URS-SNS, ako si slep.

zdravkovic_miroslav@yahoo.com

03.09.2013. 10:04

Gledam sinoc aplauze, grle se kao ortaci kad se sretnu na ulicu,pa to je ispod svakog nivo i dostojanstva predstavnika naroda...alo ortaci jel znate da narod nema leba da jede pored Vojvodine, da najveci deo omladine posle zavrsetka studija nema zaposlenje pa rade po marketima za bednu platu, da najveci deo njih bih sutra otisli u inostranstvo...ovo je neverovatno sta se radi a narod kao narod.. jogurta i hleba pa da poletimo do neba, tako rece jedan pevac za ove promene posle 2000..

Biljana

03.09.2013. 10:08

Odabrana je grupa kvalitetnih ljudi,moramo verovati u njih pokazati im da im dajemo sansu da pokazu da mogu da poprave stanje u nasoj zemlji

Sramota

03.09.2013. 10:48

@Biljana - Mislite sr..e , ko da popravi neradnicki narod vise od polovine srba parazitira nad radnom polovinom i ti paraziti mnogo bolje zive od radnih ljudi ,dok je tako nema nam boljitka u ovoj mangupskoj zemlji

Miha

03.09.2013. 11:06

@golub - "Pismeni" naprednjak pise Srbija malim slovom... Eto koliko njima znaci "srbija".

žuka

03.09.2013. 10:21

Rekonstruisana vlada ima ministre koji mogu popraviti situaciju u Srbiji u mnogim sferama.

Čedomir Činić

03.09.2013. 10:31

Ukratko vrednost moje strategije je na postizanju dogovora i resenje nacelno na osnovu cinjenica, a ne pod pritiskom. Dakle skoncentrisi se na cinjenice a ne na moj temperament.

Aca

03.09.2013. 10:44

Centar u Beogradu po nalogu Vatikana formiro je dvoglavu Vladu. Agencji za glasanje izglasala je vojno-pandurska huntu Vučić-Dačić. Nama teba jedan Visoki predstavnik da upravlja sa nama. Vlada nam ne treba! Vlada Srbije pod upravom Centra u Beogradu, koji je pod kopitom isusovaca iz Vatikana od Srbije je napravila Logor smrti. Mi ćemo izumreti kao Mamuti! Bilo Mamuta više ih nema!

Sramota

03.09.2013. 10:46

Gde su pare majstori , nije vas narod izabrao da unistite ono malo ekonomije sto je ostalo od zutih ,

grtalica

03.09.2013. 10:50

Potrebno je vreme da građani osete promene rekonstrukcijom, a doći će i to, jer sada imamo stručnjake koji će povesti Srbiju napred.

banex

03.09.2013. 10:55

Kao što je Vučić i najavio sa zamenom ministara rekonstrukcija nije završena. Ona je otpočela sa zamenom ministara, a nastavlja se sa analizom radi državnih sekretara, direktora javnih preduzeća, pa i funkcionera na lokalu. Svi koji su radili loše, ili nedovoljno dobro, moraju biti zamenjeni i samo tako Srbija može da ide napred. Nerad i loši rezultati u radu se više ne mogu tolerisati.

Sharm

03.09.2013. 11:10

Hvala bogu da je konacno dobila novu Vladu. Ova trodnevna agonija je tacan prikaz srpske opozicije. Tragicno

idemo jako

03.09.2013. 11:16

Gosp. Vucic je okupio odlican tim strucnih i sposobnih ljudi koji ce sigurno poboljsati stanje u drzavi.

Hurghada

03.09.2013. 11:16

Demokratska stranka je za ova tri dana zasedanja pokazala svoje pravo lice. Bezobrazluk, nekultura i nevaspitanje

MatijaBG LDP

03.09.2013. 11:31

@Hurghada - DS je pokazala da je nikakva opozicija jer da je prava opozicija bila bi jos "nekulturnija"....zao vam je sto su vam u parlamnetu jasno pokazali da po svim podatcima i po svakoj sstatistici,vasa vlast je losija ,da ste u svemu unazadili Srbiju.Vasa rekonstrukcija ne moze da zamaze oci obicnom coveku kad udje u Maxi,pogleda cene i svoj novcanik!

Crni

03.09.2013. 17:34

@Hurghada - A sta ti si tek od pre godinu dana poceo da ides u Maxi,dok vise od pola gradjana Srbije predhodnih dvanaest godina nije imala ni za Maxi pa ste ima pravili javne kukihinje u obliku SOS marketa.

riki levi

03.09.2013. 11:25

Hvala Bogu da su se sednice Skupstine, po ovoj temi, zavrsile I da sad ponovo moze da se radi. Zanima me koje ce stupidne argumente protiv imati opozicija za godinu dana rada ovakve, rekonstrisane Vlade Republike.

informbiro

03.09.2013. 11:28

Tolika kolicina opstrukcije i divlje ostrascenosti na granici mrznje prema gospodinu Vucicu???/

Miha

03.09.2013. 11:56

@informbiro - Nije tolika mrznja prema Vucicu (on covek jedini ima legalnu diplomu u svojoj stranci, nije bezveze izjavio da je veci aplauz dobio od navijaca Partizana nego na glavnom odboru svoje stranke), nego neshvatanje kako moze da stoji pored ona dva lika na drugoj slici, "premijera" bucka i njegovog vitalnog zamenika od 83. godine...

Barkoh`ba

03.09.2013. 11:32

Biti u novoj Vladi danas je jako tezak zadatak, jer novi ministri moraju pronaci sistem resavanja problema koji su nastali u njihovim sektorima, jos pre dvanaest godina. Rekonstruisani ministri se nisu snasli I to je jedini razlog rekonstrukcije uopste. Sva sreca u radu novim ministrima.

MatijaBG LDP

03.09.2013. 11:32

A sad svi sa ministrom sporta na brankov most i na plivanje...bolje vi ,nego mi s onim sto nas s vama ceka!

sokolovic

03.09.2013. 11:36

Normalno je da se nesto menja, ako ne zadovoljava postavljene kriterijume. Ova je vladajuca garniture postavila sebi visoke ciljeve I na tome radi. I svaka im cast. Ne razumem, kako neko moze da glasa protiv promena tamo gde ne funkcionise nista?

Natasa Kleut

03.09.2013. 11:41

Meni se cini da je ova konstalacija u Vladi sasvim zadovoljavajuca I da, samim sadrzajem velikog broja strucnjaka, moze da napravi dobre stvari za Srbiju. Podrska!

zozon

03.09.2013. 11:41

Mislim da je opozicija na celu sa DS-om prekrsila sve granice dobrog vaspitanja i civilizovanog ponasanja. Bruka i sramota!

Bozic Bata

03.09.2013. 11:46

Ko god da sedi u rekonstruisanoj Vladi Republike Srbije, ta ce Vlada biti 100% bolja I vredija od svake prethodne DS-ove.

MatijaBG LDP

03.09.2013. 11:49

@Bozic Bata - Videces kakvo vas ponasanje opozicije ceka sad kad se vrati Seselj....bolje d aste bezali sad na izbore,jer u oktobru ce neko drugi da vas juri:)

Miha

03.09.2013. 11:49

@Bozic Bata - Pa vise od pola DSove Vlade sedi u ovoj SNSovoj, ako nisi primetio :-)

Pantelija

03.09.2013. 11:47

Zavlaciti Srbiju i ceo narod tri dana, otimajuci prakticno novac poreskih obveznika, a sve zarad reklamiranja opozicije i namernog sabotiranja nove Vlade. Krajnje sramotno

Andric

03.09.2013. 11:53

Opet smo prisustvovali demokratskom principu na delu: Sto gore, to bolje. Iznosenje totalnih neistina u javnost, obmanjivanje iste, vredjanje i ponizavanje jedinih ljudi koji su doprineli Srbiji na njenom putu ka oporavku

kokoska

03.09.2013. 11:56

Rekonstrikcija jeste korektno odradjena, ali ipak mi smeta ko je premijer. Znamo da pravu snagu ima Vucic, a da Dacic… Ustvari ne znam ni cemu on sluzi…

Hamlet

03.09.2013. 11:59

DS se igrala tri dana po principu Trla baba lan da joj prodje dan. Tako i oni (na vrlo degutantan nacin) da bi odlozili neizbezno (formiranje nove vlade)

MatijaBG LDP

03.09.2013. 12:34

@Hamlet - Postoji li degutantniji nacin i vece ruganje naciji u brk,nego kad joj ponudis Udovicica kao eksperta za donosenje zakona o sportu.Toliko bolne tacke naseg sporta.Zakon za kojim vapimo u trenutcima propasti srpskog fudbala.trenutku kad se borimo protiv huligana u sportu.I to pitanje ce da nam vodi jos uvek aktivni vaterpolista.Pa kad je DS ponudila Sapica,rugali ste im se.Jel tebi jasnio da ste u svemu isti sa DS.Ocekujemo da Sefika postavite za misnistra saobracaja u iducem sazivu.

MatijaBG LDP

03.09.2013. 12:03

Pre 2 godine kad je SRB osvojila neko zlato,u ime tima govorio je Vanja Udovicic i to na doceku kod Tadica...tad sam u sali rekao,boze kako mali davi,umislio je da je politicar.Zamislite moj sok,sok za svaku inteligenciju u ovoj zemlji,posebno ljude koji trunu uz knjigu,kad je on izabran za ministra.Zamislite,koliko skolovanom coveku u normalnom svetu treba da dodje do te funkcije.Ovom je za sve bila dovoljna plasticna lopta.O plasticna zemljo,plasticnih mozgova!

sreto

03.09.2013. 12:40

@MatijaBG LDP - @MatijaBG sta je s tobom, do juce si bio "Egzorcista" a danas opet LDP-ovac, "rehabilitovan" ili ???

Panzerota

03.09.2013. 12:06

U cilju samoreklamiranja DS je pokazao svoje pravo lice. Tolika kolicina mrznje, vredjanja, primitivizma, nekulture...na mestu koje ni po kakvim kriterijumima nije primereno

rajkić

03.09.2013. 12:08

Nova vlada je spoj mladosti i iskustva. To što je ministar finansija mlad čovek ne mora da bude njegova mana, već može da bude i njegova prednost, jer se na primeru ministra Selakovića pokazalo da najmlađi ministar može da bude i jedan od najboljih ministara u vladi Srbije. Zbog toga imam puno poverenje u ministra Krstića, i verujem da će oko sebe okupiti dobru ekipu ljudi, koji će svojim radom pomoći da se Srbija finansijski stabilizuje.

Neobjavljena istina

03.09.2013. 12:21

Ne razumem zasto nije objavljen moj komentar?Jel sam uvredio nekog ako sam napisao da mi je smesno da se Ministri zaklinju na Ustava a isti taj Ustav sama Vlada ne postuje i krsi?Jel sam uvredio nekog ako sam napisao da mi je smesno da se ministri zaklinju da ce cuvati i braniti Kosmet u sastavu Srbije,a Vlada je Kosmet dala Taciju?Zar stvarno narod i stampaci poruka misle da ce biti bolje?Steta sto ne vide dalje od stranackih naredjenja sta da kucaju...

Nikola

03.09.2013. 12:29

Strasno je pogledati komentare, slihtanje Dacicu, Ruzicu, Anticu (do jucerasnjim saradnicima DS-a), Vucicu kome je realnost ono sto Ceda prica 10 godina, netranackim ministrima iz sporta i kulture, tradicionalnim ministarstvima koje nikoga na zalost ne interesuju (nema tendera i prostora za malverzacije). Divimo se Vucicu koji se ljubi sa Dinkicem za koga je rekao da prvog hapsi, novopecenim diplomcima. Dive se sto nema opozicije, osnova razvoja svakog drustva jer tera poziciju da bolje radi!

Čedomir Činić

03.09.2013. 12:37

Pregovori koji se vode pod principima koriste mnogo vise vremena za efektivnu diskusiju da bi se stvorila mogucnost za kriterijume do zvanicnog resenja. Objektivni kreterijumi su naj vazniji kad postoje mnogi ucesnici. Jedan od vaznih objektivnih kriterijuma je da samo politicar sa vise generacija a rodjen u drzavi nakon odredjene kvalifikacije dobija za mandat da odlucuju za buducnost drzave, isto kao i u EU.

MatijaBG LDP

03.09.2013. 12:37

Kad pocinje duel dva najjaca vaterpolo tima u Srbiji....DS/predvodjen Sa[picem i SNS/predvodjen Udovicicem.....rezultat je poznat.Potop Srbije!

Zevs

03.09.2013. 12:43

DS se igrala tri dana po principu Trla baba lan da joj prodje dan. Tako i oni (na vrlo degutantan nacin) da bi odlozili neizbezno (formiranje nove vlade)

Shomi

03.09.2013. 12:44

Ministri,stari ili novi,uopste nisu bitni,vlast je potpuno u rukama vucica i pomalo dacica a oni su poptpuno u rukama stranaca.Sto se tice novog ministra finansija-setite se da su na isti nacin uvezeni i dinkic i djelic i vlahovic,i najavljeni kao kvazieksperti(svetski a nasi!) pa znamo kako se zavrsilo.O Ruzicu ne treba trositi tastaturu,a sta tek o prevrtljivom Anticu-jedan dan uz radikale,sledeci uz DS,pa onda uz naprednjake-pravi politicar!Zemljom se upravlja iz americke i britanske ambasade

Atina

03.09.2013. 12:49

U cilju samoreklamiranja DS je pokazao svoje pravo lice. Tolika kolicina mrznje, vredjanja, primitivizma, nekulture...na mestu koje ni po kakvim kriterijumima nije primereno

smiljka

03.09.2013. 14:23

@Atina - Nije primereno ni kako su opljackali zemlju. Ali sada su svejedno proslost, a za ucinjeno ce odgovarati..

Mitar

03.09.2013. 13:04

Boze koliko je bolesnika medju ovim sto pisu komentare,nisu sposobni recenicu sasataviti.

A otimase da vodi narod.

03.09.2013. 13:13

Narod ga voli a ne sme da izadje na Adu i rekreaciju bez obezbedjenja. Bojise da narod ga ne prati.

Somi

03.09.2013. 13:18

Mislim da je Vučić ispunio svoja obećanja po pitanju ozbiljne rekonstrukcije u vladi. Doveo je dosta nestranačkih ličnosti koji su jako stručni u svojim oblastima. Mislim da je to najbolje rešenje koje će nas iščupati iz krize.

zanzibar

03.09.2013. 13:43

Ne treba sumnjati u ove ljude, jer su birani stručnjaci svojih oblasti što nije bio slučaj u ranijim vladama.

pobogu ljudi, zlo i naopako

03.09.2013. 13:48

U srbiji se uvukli spijuni i tek planirate da pripremate udar,to treba nemilosrdno da se od takvih Srbija ocisti, pa tek onda praviti strategiju.

Milenko

03.09.2013. 13:54

Gledao sam sednice skupstine. Nisam mogao da poverujem na sta je spala demokratska stranka. Prostaci i ulicari...

Crni

03.09.2013. 17:46

@Milenko - A vi spali ispod cenzusa,al ne mari Ceda za to bitno je da Fidelinka sljaka.

MatijaBG LDP

03.09.2013. 18:25

@Milenko - Fidelinka je spasila nasu industriju i zahvaljujuci njoj cene brasna su stabilne...ako ne slusas sta prica Jovanovic,slusaj svog poglavicu Vucica koji je to priznao.Ko je ispod cenzusa,a ko ne ,videcemo!

zlatan

03.09.2013. 14:05

Konacno dobismo i novu vladu.Trodnevno samoreklamiranje DS je samo pokazalo njihovu nemoc. Ne zna se ko je bio gori prevejani Borko Stefanovic sa laznim podacima ili novopridosli smuseni Balsa Bozovic.

MatijaBG LDP

03.09.2013. 14:25

@zlatan - Bitno da su vasi kadrovi farmer risticevic,Modelsica,Udovicic direkt iz bazena...kadrovi za evropsku Srbiju.Sto tek reci o kadru predsednika drzave,dal`srednjoskolac ili ne,kad cemo mi dobiti te podatke?Kako to da njega niko ne poznaje sa fakulteta u NS,nema prijatelje s kojima je studirao?:)

Beli

03.09.2013. 14:13

Rekonstrukcija je dovela mlade, sposobne i strucne ljude, uvopste ne sumnjam u bolji rad ove vlade za napredak zemlje i bolji zivot naroda Srbije.

Novi a bolji rezultat pobija stari.

03.09.2013. 14:21

To karakteriše nemoćnog čoveka, nedozvoljava sa blokiranjem i učenom da bolji od njega prođe. Nerazume razliku medju formalnom i direktnom diskriminaciom, ucenom, blokadama i svim drugim politickim istrumentima koje se koriste da bi samo najbolji rezultati imaju poziciju koju zasluzuju.

MatijaBG LDP

03.09.2013. 14:28

Ja sam ocekivao s obzirom da su podrzali vlast,da Danica i vuk Draskovic upravljaju BIA/om,Denis Sefik da preuzme ministarstvo odbrane,a Nebojsa Covic,ministarstvo kulture,pa da Srbija procveta..iznenadjen sam!

sreto

03.09.2013. 15:41

@MatijaBG LDP - MatijaBG, to za "Cokia" dobra idea, ministar sporta i kulture, tako bi i Zvezda ponovo "sjala" na fudbalskom nebu !!!

zakara

05.09.2013. 01:01

@MatijaBG LDP - Je li ti LDP-ovac, sta mislis kad bi kojim slucajem hipoteticki neko iz vase partije bio postavljen za ministra, da li bi mogao da se izgovori zakletvu mislim na deo "da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije', JER STE VI ZA NEZAVISNO KOSOVO, BAS ME ZANIMA TVOJ ODGOVOR.

Zoran

03.09.2013. 14:56

I dok je ta strašna buka trajala nekoliko meseci svakodnevnim bombardovanjem preko svih vladinih i nevladinih sredstava javnog izveštavanja (informisanje je strana reč), poskupelo je na desetine proizvoda, komunalije, struja itd sasvim neopravdano i nepotrebno. Narod su ovce koje je lako šišati..

čiča

03.09.2013. 15:15

Važno da ste sačuvali Slavicu i Tominog prijatelja, možemo očekivati još gore zdrastvo i skorašnju proizvodnju nikla. Bože moj pa to traži Eurupa od nas

Jecka S.

03.09.2013. 17:23

Za godinu dana puno se uradilo -idemo sad još jače, bolje , da postanemo ekonomsko jaki i stabilni !

Jecka S.

03.09.2013. 17:29

Građani su bili skeptični po mnogim stvarima, a sad konačno imamo nekog ko je pobudio nadu i veru da će Srbija ovim tempom doseći put jake, uspešne i moderne države . .puno sreće u predstojećem radu .

danilo bulatovic

04.09.2013. 00:23

Srbijo oživi.Bez pametnog ekonomskog napretka nemožeš naprijed! Pamet u glavu!!!

Shone grobar

04.09.2013. 12:59

Jel Ruzic dobio ministarsko mesto? Ako je dobio jel to znaci da ce podneti ostavku u Partizanu na mesto potpredsednika?Jer kao sto je poznato politicari ne mogu da obavljaju nijednu funkciju u sportu.

gruja

04.09.2013. 15:04

Ali ljudi se hvale da su zaposlili 2.000 ljudi u 2013. godini, sto svako mora da prizna kao veliki uspeh. Zaposlili 20.000 svojih clanova, prosta racunica koliko je ostalo bez posla.

Reborn NYC

04.09.2013. 15:35

Biraju vladu ko Baba Vracara sudbinu! Zavuce ruku u vrecicu punu kostiju baci ih na tacnu pa koja gde pa'ne, ta te sudina ceka ! Ajd da vidimo sto su Delfe donele ! Mozda je ovog puta Roska sastavljala, samo na kojoj Beloj Ladji! Moj komentar je (citiram ): Polako sa Plaakjnje!