ČETVORICI kriminalaca koji su došli iz Crne Gore i Srbije da likvidiraju Radoja Zvicera (38) u Kijevu, pored policajca Rostislava Černobrivog, pomagao je i bivši narodni poslanik Jevgenij Dejdej iz partije Narodni front (33). Ukrajinski inspektori sumnjaju da ima još njihovih kolega, koji su umešani u zločin, jer su vlasti, kako navode mediji, znale da se sprema ubistvo, ali nisu učinile ništa da ga spreče.

Jevgenij Sergejevič Dejdej bio je svojevremeno komandir Rostislavu Černobrivom u bataljonu specijalaca policije "Kijev". Dejdej je po činu potpukovnik policije. Ratovao je u Donbasu protiv proruskog dela stanovništva. Od novembra 2014. do avgusta 2019. bio je poslanik ukrajinske Rade (parlamenta). Pre rata u Ukrajini 2012. bio je osuđen na pet godina za razbojništvo.

Čelnik ukrajinske policije izjavio je novinarima da su se banditi koji su planirali da ubiju jednog od navodnih vođa "kavačkog klana", unapred dogovorili sa policajcima da ih sačekaju na granici i da im kasnije pomognu u nabavci oružja i kupovini automobila. Sada policija proverava da li je i Jevgenij Dejdej sreo plaćene ubice na granici i zajedno sa kolegom iz puka "Kijev" Rostislavom Černobrivim dopratio ih do ukrajinske prestonice.

Sumnja se da su u toj prljavoj igri bili umešani još neki drugi policajci, kao i da je Černobrivi i Dejdej pomagali napadačima u lociranju Kotoranina u Kijevu. On je sa porodicom živeo u elitnom delu ukrajinske prestonice.

Isplivali su novi podaci napada, kao i fotografije teško ranjenog Zvicera. Na njega je pucano iz dva oružja, od kojih je jedan češki "škorpion", a spasla ga je, po svemu sudeći, supruga, koja je naoružana istrčala iz stana sa oružjem u rukama. U ovom trenutku se ne zna da li je i pucala u pravcu napadača.

Ipak, tamošnji mediji izveštavaju da je ona svojim postupcima onemogućila napadače da "overe" Kotoranina i tako mu, praktično, spasla život. Videvši nju sa oružjem, oni su se vratili ka "smartu", kojim su došli do mesta gde su čekali Zvicera, a potom pobegli.

- Ukrajinski policajci nisu uspeli da pronađu cev i okvir oružja koje je imala Zvicerova - preneli su portali izjavu jednog policijskog zvaničnika.

Saučesnici Jevgenij Dejdej i Rostislav Černobrivi

Desetak sati posle pucanja na Zvicera, dvojica napadača i njihovi saučesnici uhapšeni su u okolini Odese prilikom pokušaja da prebegnu u Moldaviju. Lisice su stavljene crnogorskim državljanima Stefanu Đukiću i Emilu Tuzoviću, kao i srpskim građanima Petru Jovanoviću i Milanu Brankoviću.

Upravo identitet napadača mogao bi da ukaže i na dodatne motive pokušaja likvidacije. Baranin Đukić, inače izuzetno blizak sa Jovanom Đurovićem i Alenom Kožarom, optužen je za ubistvo sugrađanina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića. Đuroviću i Kožaru blizak je i Tuzović iz Podgorice.

Stefan Đukić, Emil Tuzović

Sa druge strane, i Nišlije Jovanović i Branković imaju veze sa Đurovićem, tačnije njegovim bliskim prijateljem, koji je ubijen u Amsterdamu štiteći ga. Goran Savić je izrešetan 23. oktobra prošle godine, u svojoj picerije, kada je ustao i telom zaklonio Đurovića, koji je tada ranjen u stomak.

Prema nezvaničnim informacijama Jovanović, koji je uhapšen u Ukrajini, bio je blizak sa Savićem i navodno je često odlazio kod njega u Holandiju. Ukrajinski policajci sada razmenjuju podatke sa nekoliko evropskih država kako bi do kraja rasvetlili pucnjavu koja se dogodila 26. maja kada je ranjen Zvicer. Postavlja se i pitanje da li je Kijev osveta za Amsterdam.

Branković Milan i Jovanović  Petar

FIRMA S DEVEROM

Tamara Zvicer na teritoriji Ukrajine ima legalan boravak. Prema pisanju tamošnjih medija, sa deverom Goranom i Majom Zvicer suvlasnik je kompanije "Interfudtehnolodži LLC", registrovane novembra 2018. godine u Poltavi, a koja posluje u oblasti prehrambenih usluga i ugostiteljstva.

POZNATI POLICIJI

Hapšenje Nišlija Petra Jovanovića i Milana Brankovića, nije bila iznenađenje jer su poznati policiji zbog svojih "sumnjivih" poslova.

U zgradi gde živi Jovanović u petak niko nije otvarao vrata. Jedan od komšija nam je ispričao da je bila policija.

- Pre dva dana su ušli u stan. Tu nikog nisam viđao mesecima - kaže komšija.

Izvor iz policije nam je potvrdio da su pretresali i Brankovićevu kuću u naselju Ratko Jović, gde mu živi žena. Rekao nam je i da nisu pronašli tragove vezane za Ukrajinu. (D. A.)