TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv 15 osoba zbog prevara prilikom knjiženja stanova u katastru nepokretnosti, korišćenjem lažne dokumentacije.

Optuženi su Zoran R., Aleksandar L., Vladimir M., Goran Đ., Nikola J., Darko Ž., Dragan N., Petar M., Jožef P., Zićri B., Nemanja V., Milanka D., Snežana Đ., Darko D. i Igor B. Njima se na teret stavljaju krivična dela - udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara. Među optuženima je i radnik pogrebnog preduzeća, koji se sumnjiči da je grupi prevaranata javljao informacije o pokojnicima.

Pročitajte još - PORODICA NIJE PREPOZNALA POKOJNIKA: Doživeli šok kad su otvorili sanduk

Ovu optužnicu, koja još nije pravosnažna, potvrdilo je krivično vanraspravno veće Specijalnog suda, a sada je u toku žalbeni postupak pred Apelacionim sudom. Optuženi se terete za prevere prilikom knjiženja stanova u katastru nepokretnosti korišćenjem lažne dokumentacije o prethodnom osnovu sticanja spornih stanova. Sumnja se da je ova grupa koristila stanove na teritoriji grada Beograda čiji su vlasnici preminuli i mahom su bili bez naslednika, tako što su sa lažnom dokumentacijom knjižili stanove u zemljišne knjige Republičkog geodetskog zavoda na nekog od pripadnika grupe ili na osobe povezane s njima. Potom su ih prodavala ispod tržišne cene.

Policija je posle hapšenja saopštila da su u stanovima osumnjičenih pronađeni falsifikovani ugovori o kupoprodaji, ugovori o otkupu stanova, potvrde da su u celosti isplaćeni stanovi i više desetina falsifikovanih pečata državnih institucija, kojima su overavali lažnu dokumentaciju. Pored toga su naveli da je prevarama ova kriminalna grupa stekla protivpravnu imovinsku korist od 30 miliona dinara. Kao oštećeni, pojavljuju se kupci, zakonski naslednici preminulih i Grad Beograd.

BILI POD PRISMOTROM

POSTUPAK u ovom slučaju otpočeo je 31. oktobra 2018. godine kada je policija u akciji pod nazivom "Inporost" privela osumnjičene koji su duže vreme bili pod prismotrom zbog sumnje da su preprodavali stanove na Voždovcu, Zvezdari i Novom Beogradu. U prvom momentu uhapšeno je desetoro osumnjičenih, da bi kasnije policija privela još njih petoro.