BORBA PROTIV KORUPCIJE: Kako Srbija i Italija da suzbiju nameštanje utakmica

Tanjug

sreda, 02. 10. 2019. u 12:47

БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Како Србија и Италија да сузбију намештање утакмица

Vladimir Rebić
Foto: N. Skenderija

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo rekao je da Italija na prvoj liniji fronta u borbi protiv korupcije, kao i da je spremna da nastavi pružanje podrške Srbiji u toj oblasti
Glavni italijanski tužilac Nacionalne direkcije za Borbu protiv mafije i terorizma Federiko Kafiero de Raho izjavio je danas u Beogradu da Italija i Srbija imaju saradnju kroz jedinstvenu radnu grupu preko koje se bore protiv korupcije.

"Nedavno smo vodili jednu veliku istragu u okviru tužilaštava regija Kalabrije i Katanije koja je obuhvatila određena lica i imovinu iz Srbije", rekao je italijanski tužilac novinarima u hotelu Metropol pred početak konferencije "Sprečavanje korupcije i nameštanja ishoda utakmica".

To je, kako je ocenio, pokazatelj i znak da srpske vlasti i pravosudni organi dobro reaguju i da zemlja ulazi u demokratske strukture ne samo u smislu zakona već i delovanja.

On je ukazao da pored korupcije, u Italiji postoje različiti načini na koji mafijaške i druge interesne grupe utiču na sportska dešavanja.

"Vrlo često se infiltriraju među navijačke grupe odakle se mešaju čak i u vođenje pojedinih klubova i sportskih društava", ukazao je Kafiero de Rafo.

Direktor policije Vladimir Rebić istakao je da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije, te da mu je žao što se danas u svetlu sporta govori o njoj.

"Sport treba da nas asocira na velike uspehe i brojne osvojene medalje koje su naši sportisti i reprezentativci osvojili u poslednjih nekoliko godina. Ne smemo dozvoliti da nam tu sliku pokvare loše vesti o eventualnom dopingu ili nameštanju rezultata", rekao je Rebić.

On je istakao da Srbija mora da nastavi da gaji sport kako u amaterskim tako i u profesionalnim klubovima, da afirmiše i stimuliše sportiste.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo rekao je da Italija na prvoj liniji fronta u borbi protiv korupcije, kao i da je spremna da nastavi pružanje podrške Srbiji u toj oblasti.

Pročitajte još - UHAPŠEN SRPSKI MENADžER I HRVATSKI TRENER: U Belgiji izbila velika afera nameštanja fudbalskih mečeva


"Naša radnja se odvija tako što Srbiji stavljamo na raspolaganje našu ekspertizu, pokazujemo naše zakona, instrumente, alate, kao i metodologije i načine vođenja istraga. Nastavićemo našu saradnju uz pomoć i podršku OEBS-a", rekao je Lo Kašo.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio naveo je da je ovo prva regionalna konferencija koja se bavi korupcijom i nameštanjem utakmica, koju organizuje njegova misija ističući da joj je cilj zajednička borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Organizovani kriminal je veoma efikasan i moramo zajedno da nađemo načine da mu se suprotstavimo, da stavimo na raspolaganje sve kapacitete različitih organa i najbolje opcije kako bismo pomogli Srbiji da nađe svoj najbolji način i praksu za borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Oricio.

Zamenik Republičkog tužioca Zorica Stojšić kaže da ova vrsta kriminaliteta može imati značajan uticaj na sportske radnike i sport uopšte, te da je potreban zajednički rad na njegovom suzmijanju.

Time bismo omogućili normalnost održavanja sportskih manifestacija i egzistenciju udruženja i klubova u ovoj oblasti društenog života, navela je Stojšić.

"Ova krivična zona predstavlja složene manifestacije protivpranih ponašanja koje su često multidisciplinarne i zahtevaju poseban nivo specijalizacije i stručnosti u javnim tužilaštvima, proaktivan pristup pranjeća tokova novca i blisku međuinstitucionalnu saradnju, odnosno blagovremenu, brzu i kvalitetnu razmenu informacija i koordinaciju rada svih nadležnih državnih organa", navela je Stojšić.

Nakon uvodnih izlaganja srpski i italijanski tužioci nastavili su diskusiju iza zatvorenih vrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dend

05.10.2019. 15:58

Gos. direktore idete li Vi po unutrašnosti Srbije da vidite šta se radi u lokalnoj samouravi ?