TUŽILAŠTVO u Belgiji pokrenulo je istražni postupak protiv više lica, a među šestoricom uhapšenih u akciji "Čiste ruke" zbog poreskih prevara, pranja novca, korupcije i eventualnih nameštanja utakmica su naš fudbalski menadžer Dejan Veljković, kao i trener Briža, Hrvat Ivan Leko!

Veljkoviću se stavlja na teret tok novca prilikom transfera brojnih igrača u Lokeren i Mehelen, kao i povezanost sa Lekom, koji je njegov klijent, ali i top sudijama Lige "Župiler" Bartom Vertentenom i Sebastijenom Delferijerom koji su takođe privedeni zbog sumnje da su bili korumpirani. Sem pomenutih lica, uhapšeni su još ugledni belgijski fudbalski menadžer Mogi Bajat, kao i bivši menadžer Anderlehta Herman van Holsbek zbog više nezakonitih poslova.

TRANSFERI LETICE I TOMEČEKA DEJAN Veljković više od deceniju radi kao agent u Belgiji, a prema belgijskim izvorima policija češlja transfere iz 2018. - Karla Letice i Ivana Tomečaka u Briž. Naš menadžer je uz pomoć bivšeg klijenta, a prijetelja trenera Ivana Leka doveo je dvojicu Hrvata u Briž. Policija je u ovom klubu, potvrdio je to predsednik Bart Verhege, pregledala papire i ugovore igrača koje su doveli Veljković i Bajat.

PROČITAJTE JOŠ: Uhapšeno 11 osoba zbog pokušaja nameštanja u Srbiji, Makedoniji i Češkoj

Savezna istraga pokrenuta je krajem 2017. jer su postojale opravdane sumnje da je novac od transfera igrača išao u nelegalne tokove, nije plaćan porez državi. Uz to, zbog povezanosti lica pronađeni su i dokazi o mogućem uticaju na ishod šampionata Belgije u sezoni 2017/2018. Juče ujutro su 184 belgijska policajca izvršila pretres 44 kuće širom zemlje, dok je 36 inostranih policajaca obavilo 13 pretresa u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru.

- Razni dokumenti i dosijei su oduzeti, a izvršeni su pretresi kuća članova odbora fudbalskih klubova, igrača, fudbalskih sudija, bivših advokata, računovodstvenih firmi, draguljara, novinara i brojnih mogućih saučesnika. Veliki broj ljudi je lišen slobode i odveden na temeljan razgovor. Istražni sudija će kasnije odlučiti da li će ostati u pritvoru - istakli su iz belgijskog Tužilaštva.

Klupko se odmotava, belgijski mediji nagoveštavaju da se tek očekuju nova hapšenja širom Evrope.

PROČITAJTE JOŠ: Reakcije čitalaca na temu nameštanja utakmica: “Šteluju” i Englezi, Nemci najpošteniji

OD MILOJEVIĆA DO KOSANOVIĆA

DEJAN Veljković (48) je bivši fudbaler koji je igrao za belgijski Alst devedesetih, ali je po završetku karijere počeo da se bavi menadžerskim poslom.

Prvo zvučno ime koje je doveo bio je golman Crvene zvezde Zvonko Milojević (Anderleht). Bio je agent, kako kažu Belgijanci, trenerima Slavoljubu Muslinu, Aleksandru Jankoviću, Peteru Masu, Žoržu Lekensu, sad Ivanu Leku, učestvovao je u transferu Milana Jovanovića i Ivana Obradovića u Anderleht, Džordana Lukakua i Adama Marušića u Lacio, zastupao je Filipa Mladenovića, Miloša Kosanovića i mnoge druge fudbalere iz bivše SFRJ, ali i iz inostranstva.


KOD UHAPŠENE TROJICE U SRBIJI PRONAĐENO 800.000 EVRA

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agancijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, izvelo je zajedničku akciju sa belgijskim, francuskim, luksemburškim, kiparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima, zbog afere u Belgiji.

Zbog sumnje da su umešani u sumnjive poslove u belgijskim klubovima, a povezani sa uhapšenim menadžerom Dejanom Veljkovićem, u Srbiji su privedene tri osobe, koje su juče saslušane u Tužilaštvu za organizovani kriminal, a na teret im se stavlja pranje novca. Reč je o dvojici Nišlija i jednom Beograđaninu. Pretreseno je šest lokacija u Beogradu i Nišu, a tom prilikom pronađeno je oko 800.000 evra za koje se sumnja da su uhapšeni pokušali da "operu" na teritoriji naše zemlje.