SUĐENjE Milošu Niloviću Runju i Mitru Muratoviću, koji su uhapšeni zbog nelegalnog oružja u restoranu "Durmitor" juna 2017., počelo je u petak, u beogradskom Višem sudu, formalno iz početka zbog promene predsednika sudskog veća. Obojica su opet izneli odbranu, ostajući pri onome što su ranije ispričali.

Zamenica tužioca rekla je da je u međuvremenu Više tužilaštvo podiglo optužnicu, u vezi sa istim događajem, protiv Mališe Vućića. U slučaju da je potvrde, predložiće spajanje krivičnih postupaka. Miloš Nilović ponovio je da se ne oseća krivim i da je spornog dana došao na ručak u restoran sa devojkom.

- Mališa nas je pozvao jer je dobio posao za stalno. Imao sam slomljenu ruku, nosio sam gips, tako da i objektivno nisam mogao da nosim pištolj - ispričao je Nilović.

Muratović je rekao da su pištolji bili kod njega nekoliko dana.

- Našao sam ih kod Starog Sajmišta, a držao sam ih u kolima da ne bih doveo u neprilike cimera Mališu Vućića. Nisam imao nameru da ih koristim, prodam ili nekome naudim. Tih dana ministar unutrašnjih poslova je apelovao da svi koji imaju u posedu oružje bez dozvole, isto legalizuju i predaju. Zato sam ih i poneo, kako bih ih odneo posle ručka u policijsku stanicu, koja je prekoputa "Durmitora" - ispričao je Muratović.

Pročitajte još - Odloženo suđenje u slučaju ''Durmitor'', jedan od optuženih ponovo uhapšen


Saslušana je i veštakinja iz Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku Anđelka Vučetić Dragović koja je potvrdila da je jedan bris uzet sa pištolja, a drugi sa okvira i metaka, a "na njima su pronađeni DNK profili najmanje tri osobe, odnosno četiri".

- Ne mogu da se izjasnim kako su biološki tragovi dospeli na ovaj predmet, mogu samo da kažem da jesu prisutni. Nilović je ostavio manje biološkog traga od Muratovića, ali ne mogu da se izjasnim zašto ga ima manje - rekla je Vučetić Dragović.

Foto A.Stanković


Ona je potvrdila da postoje istraživanja koja dokazuju da postoji mogućnost sekundarnog prenosa biološkog materijala. Svedokinja je objasnila i da "trag dva", koji je uzet sa okvira i četrnaest metaka, ima biološki trag najmanje tri osobe (Nilovića, Muratovića i Vućića).

- Uočavaju se i aleli koji ne pripadaju nijednom od njih, još najmanje jedna osoba mora da se uključi kao doprinosilac - rekla je veštakinja.

Stručni savetnik, profesor Oliver Stojković izneo je nekoliko primedbi na veštačenje nekadašnjeg NKTC.

- Sa tehničko-stručnih aspekata, urađeno je na kvalitetan način. Ali zbog obaveze veštaka da odgovaraju u skladu sa pravilima službe, s obzirom na to da su zaposleni u policiji, a ne struke, na ključna pitanja ne možemo dobiti odgovor - zaključio je Stojković.

Suđenje se nastavlja 9. aprila.

Foto: MUP Srbije


OSTAJE U PRITVORU

ADVOKATICA Mitra Muratovića, Jelena Stojić tražila je od suda da ukine pritvor njenom klijentu koji je iza rešetaka već - 22 meseca!

- Od kraja maja do oktobra 2017. godine naredba o legalizaciji oružja trajno isključuje krivično gonjenje onih osoba koje su imale nameru da legalizuju oružje. Tako da, do isteka tog roka, o nameri ne može da se uopšte polemiše - istakla je Stojićeva, čiji predlog je sud ipak odbio.