DEVOJČICA Marija Pribanović (14) iz sela Okruglice preminula je u četvrtak veče dok su ona i njena porodica uzaludno čekali Hitnu pomoć iz Trstenika. Rečeno im je da nijedno vozilo nije slobodno, i da je ekipa na drugom kraju opštine. U petak je sahranjena, a da ni njenim bližnjima ni lekarima nije jasno zbog čega je prekinut njen život. Zbog toga i Više javno tužilaštvo u Kruševcu njenu smrt istražuje kao sumnjivu.

Marija je kobnog dana pala pored stepenica, ali je imala svega nekoliko ogrebotina i majci je rekla da je dobro i da ne treba da ide kod lekara. Uveče, oko 23 časa, onesvestila se, a ubrzo i preminula.

Tužilaštvo sada ispituju sve okolnosti, a rezultati obdukcije i toksikološke analize, koju su radili stručnjaci Instituta za sudsku medicinu u Nišu, trebalo bi da daju bliži odgovor u vezi sa celim slučajem.

Pročitajte još - POSLE PRESUDE GINEKOLOZIMA Majka preminule devojke ogorčena: Lekari su nam Ljilju ubili nemarom, a sud ih nagradio

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", spoljne povrede ekstremiteta koje su bile vidljive kod devojčice nisu mogle da proizrokuju smrt učenice osmog razreda osnovne škole, koja je u petak u 16 sati sahranjena na lokalnom groblju. Porodica Pribanović je očajna, jer kažu da su im u Službi za hitnu pomoć Doma zdravlja u Trsteniku rekli da nemaju sanitet na raspolaganju.

- Marijina mama Dragana nam je pokucala na vrata negde oko 23 sata, rekla da je Marija povređena i da moja majka zove hitnu - priča za "Novosti" Milan, rođak pokojne devojčice. - Prvo otac, pa ja krenuli smo do njih. Deli nas samo šljivik. Majka je ostala da zove hitnu. Otac je krenuo da masira sestru, da joj pomaže. Video sam da ne diše, rekli su mi da je hladna, imala je plava usta.

Pročitajte još - Uzrok smrti male Anje još enigma

Milan objašnjava da je u dvorište pristigla i njegova majka, koja je prenela da u hitnoj kažu da ne mogu da dođu, jer nemaju vozilo. U neverici, dodaje, pozvao je i on hitnu, jer nije mogao da veruje da neće da izađu na teren zbog deteta.

- Objasnio sam da je u nesvesti, da ne diše, pitao šta da radimo. Rekli su mi da dežurna ekipa nije tu i objasnili gde su na intervenciji - priseća se uzbuđeno brat, dodajući da su na kraju sa devojčicom krenuli kolima sami ka Kruševcu, a da su se sa kruševačkom Hitnom pomoći koju su prethodno zvali susreli negde u mestu Čitluk.

Pročitajte još - Iz noge mu izvukli metar gaze dve godine posle operacije!

Pribanovići nam kažu da su i u petak, uoči sahrane, zvali Hitnu pomoć kako bi pomogla rodbini kojoj je pozlilo, te da je sanitet stigao za 25 minuta. U Domu zdravlja "Dr Sava Stanojević", pod čiji okriljem radi trstenička Hitna pomoć, kažu da u vreme kada su stizali pozivi iz Okruglice nisu imali na raspolaganju ekipu, koja se nalazila u Lozni, a ne sanitet.

- Od 20 sati do sedam ujutro rade nam dva lekara, jedan u ambulanti, a drugi je na terenu sa ekipom - kaže za "Novosti" dr Radovan Popović, direktor Doma zdravlja. - Prema izjavi lekara u ambulanti, prvo je zvala komšinica, koja nije do kraja znala da opiše o čemu se radi, ali je napomenula da će otići kod porodice da se raspita. Onda je zvao sa lica mesta njen sin i rekao da je devojka u lošem stanju. Naša ekipa je bila u Lozni, što je na sasvim drugom kraju opštine.

Pročitajte još - Muž preminule trudnice: Klinika odbila da primi zahtev za izdavanje dokumentacije

Kolega je, dodaje direktor, onda rekao: "Ako je toliko dramatično, krenite vi kolima", a odmah je javio i ekipi na terenu.

Sagovornik "Novosti" kaže da se Okruglica nalazi na skoro pola puta od Trstenika ka Kruševcu.

- Mi smo pokrenuli vanredni stručni nadzor, preslušaće se svi razgovori, koji se snimaju, videćemo da li je bilo i nekih stručnih propusta - zaključuje dr Popović.

Pročitajte još - ISPOVEST MAJKE NASTRADALE DEVOJKE U "BEOKLINICI": Nisam znala da smrt može da zastari

UMRLICA PORED UMRLICE

MAJKA Dragana u petak je samo plakala pored otvorenog kovčega svoje ćerke. Bez snage da govori bila je i njena starija sestra Marina. Brojna rodbina i prijatelji okupili su se da podrže porodicu, koja ne može da prežali malu Mariju. Istim povodom, okupili su se neutešni ljudi 5. aprila ove godine, da sahrane Marijinog oca Ranka Pribanovića koji je preminuo od posledica teške bolesti.