Srpski poljoprivrednici imaju oko 400.000 traktora: Tek svaka peta mašina nova, a evo koliko su stare

J. SUBIN

sreda, 10. 06. 2020. u 16:02

Српски пољопривредници имају око 400.000 трактора: Тек свака пета машина нова, а ево колико су старе
Poljoprivrednici poslednje četiri godine kupili 21.075 traktora. Čak 65 odsto ušlo u četvrtu deceniju
SRPSKA poljoprivredna mehanizacija "stidljivo" se zanavlja. U Srbiji je za poslednje četiri godine kupljeno 21.075 traktora. Ako se uzme podatak da u našoj zemlji ima oko 400.000 dvoosovinskih traktora, činjenica da je obnovljeno tek nekih pet odsto je prilično malo. Najveći broj ovih mašina uzet je zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede, ali i iz evropskih fondova za pristupnu pomoć - IPARD.

Traktori u našoj zemlji, ali i druge poljoprivredne mašine, u proseku su stari više od 30 godina. A, zbog starosti mehanizacije, država je prošle godine menjala i Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, čime je omogućeno da stare tablice i dalje važe, uz potvrdu o tehničkom pregledu.

Stručnjaci su tada tvrdili da oko 60 odsto traktora ne bi prošlo tehnički pregled, koji je bio obavezan, ali nije postojala kazna za one koji ga nemaju. Zbog toga, većina traktora, čak i onih iz nekadašnje SFRJ, i dalje je krstarila srpskim njivama. Naročito u centralnoj Srbiji, gde je mehanizacija i najstarija.

Poslednji podaci Popisa poljoprivredne mehanizacije pokazuju da u našoj zemlji ima oko 500.000 traktora. Taj broj sada je prilično smanjen, pa se procenjuje da ih nema više od 420.000. Svakako, više od 65 odsto je ušlo u četvrtu deceniju!

- Voleo bih da broj kupljenih traktora raste i ta vest je ohrabrujuća - rekao nam je Veljko Jovanović, iz Privredne komore Srbije. - Investiciona ulaganja su uvek dobra. To znači i da su državne mere dobro projektovane, čim su iskorišćene subvencije resornog ministarstva. Kod IPARD-a ljudi su imali strah da konkurišu, ali je činjenica da su te mere dobre, čim ih i Evropa koristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Рашо

10.06.2020. 16:44

И овде кроз бројчане показатеље се види како нам све боље иде. Сваке године падамо више него претходне! Срљамо у светлу пропаст под вођством прворођеног!

Dusan

10.06.2020. 16:55

Koje subvencije uplatite ceo traktor pa vam vracaku narednih 10 mesec subvenciju. Ispsda da seljak kreditira drzavu. To se vidi iz aviona.