OKO 90 odsto naših kompanija nije smanjilo broj zaposlenih u prvom kvartalu ove godine i ne namerava da to učini ni u narednom periodu. Čak polovina firmi planira da investira u opremu, građevinske objekte i zemljište, a od toga 60 odsto njih i da poveća ulaganja. To pokazuju rezultati najnovije ankete o pregledu poslovnih aktivnosti i očekivanjima privrednika, koju PKS sprovodi kvartalno na reprezentativnom uzorku od 900 domaćih kompanija. Ovi podaci govore da je privredna aktivnost naše zemlje očuvana u prvom udaru krize.


- Zaposlenost je stabilna, imajući u vidu da 88 odsto anketiranih nije smanjilo broj zaposlenih u prvom kvartalu ove godine, a da 90 procenata njih ne očekuje da će do toga doći ni u narednom četvoromesečju - kaže za "Novosti" Bojan Stanić iz PKS. - U određenim sektorima je došlo i do povećanja broja zaposlenih.


Drugi pozitivan podatak je da su unutrašnje investicije nastavile da se realizuju. Kompanije ulažu u opremu, građevinske objekte i zemljište.


- U poređenju sa prethodnim kvartalom, povećan ili nepromenjen obim investicija ostvarilo je 58 odsto anketiranih - objašnjava Stanić. - U narednom četvoromesečju polovina firmi planira ulaganja, a od toga 60 odsto njih namerava da poveća investicije.


Kada se posmatraju pojedinačni sektori, prerađivačka industrija je, kako ističe, u značajnom delu očuvana, posebno prehrambena. Prema njegovim rečima, ukoliko se na globalnom nivou kriza ne nastavi, očekuje se da naša privreda, koja je mala, ne bi trebalo da trpi one posledice koje je imala 2008. godine.


- Do pada prometa i privredne aktivnosti došlo je zbog smanjenja tražnje na domaćem i međunarodnom tržištu i nedostatka sirovina, jer je poremećen globalni lanac snabdevanja - naglašava naš sagovornik. - Najugroženiji su turizam, ugostiteljstvo i saobraćaj, primarno putnički. U ovim sektorima smatraju da će oporavak biti veoma spor. Relativno pozitivna očekivanja imaju u prehrambenoj i hemijskoj industriji.DO KRAJA MESECA DODATNE MERE


KONKRETNE mere Vlade za dodatnu podršku najugroženijim sektorima, kao što su turizam i saobraćaj, očekuju se do kraja meseca - ističe Bojan Stanić iz PKS. - Još uvek se traga za rešenjem kojim bi se uskladio interes privrednika i države. Kako "Novosti" saznaju, razmatra se predlog da se poveća iznos sredstava za podršku kroz Fond za razvoj i da grejs period za otplatu kredita bude dve godine za preduzeća iz najugroženijih sektora, umesto jedne.


NAJVIŠE POGOĐENI SEKTORI


TURIZAM i ugostiteljstvo su sektori najviše pogođeni pandemijom kovida 19, a slede kreativna industrija, saobraćaj i skladištenje, dok se kriza delimično prelila i na prerađivačku industriju i IT sektor, pokazalo je istraživanje "Zajedno kroz krizu", u kome je učestvovalo 1.000 kompanija. Pad u oblastima saobraćaja, turizma i industrije znatno utiče na pad poslovanja ostalih firmi u njihovom lancu snabdevanja.