POJEDINI poslodavci u Srbiji sve više pokazuju nehumani pristup prema svojim zaposlenima. Rad od ranih jutarnjih časova, pa do kasnih večernjih, prekovremeni sati i vraćanje u prepunim autobusima. Među prvima koji su se požalili na uslove rada su zaposleni u kompaniji "Delez". Sliku povratka sa posla, gde se tiskaju jedan do drugog, podelili su na društvenim mrežama. Ko nema svoj prevoz čeka 17.30 kada kreće prva linija GSP.


- Došla sam kući u 19 časova, a izašla jutros u 5.30, pa da li je normalno da se mi, vaši radnici, koje nimalo ne cenite, vraćamo sa posla izmučeni i preumorni, u ovolikoj gužvi - navodi jedna od zaposlenih radnica. - Pritom, jedva smo se nagurali u autobus. Ne pamtim kada smo moje koleginice i ja osetile ovakvo poniženje. Još nam produžavate radno vreme do 16 časova, a nesposobni ste da za vaše radnike organizujete prevoz, kao što su to uradile ostale firme. Ne zahvaljujte se i ne reklamirajte se preko nas, jer ste na delu pokazali da smo za vas potrošna roba.


Ono što dodatno muči zaposlene, kako smo čuli, jeste i to što se vraćaju istim autobusom kao i medicinski radnici, pa su uplašeni i za sebe, ali i za mušterije koje posle služe.


Većina ostalih trgovinskih lanaca organizovala je prevoz za svoje zaposlene. Kako su nam rekli u "Univereksportu", njihovi trgovci rade svaki drugi dan od 7.00 do 15.00 časova i prevoz maksimalno čekaju 20 minuta.


- Organizovali smo poseban prevoz za naše radnike - kažu u ovom trgovinskom lancu. - Koristimo privatne i službene putničke automobile, službeni autobus i zakupljeni prevoz.


Iz "Lidla" poručuju da njihove prodavnice do daljeg rade od 7.00 do 15.00 časova. Oni navode da ne postoji jedno rešenje za dolazak i odlazak zaposlenih na posao, već su se, kako kažu, prilagodili situaciji, lokalnim i pojedinačnim okolnostima radnika. Radnici u "Lidlu" imaće uz maske i vizire, kako bi zaštitili sebe i druge.


RADNjE DO 16 SATI


TRGOVINSKI lanci planiraju da produže radno vreme do 16 časova, na insistiranje potrošača, kako bi svi oni koji rade stigli da obave kupovinu.


"DELEZ": POŠTUJEMO ZVANIČNE MERE


U KOMPANIJI "Delez" kažu da njihovi zaposleni u prodavnicama na teritoriji Beograda dolaze na posao automobilima ili posebnim linijama gradskog prevoza. Samo za one koji putuju iz Pančeva organizovan je poseban prevoz.


- U skladu sa zvaničnim merama koje su uvedene tokom vanrednog stanja prilagođeno je radno vreme - naglašavaju u "Delezu". - Kako bi zaposleni što manje izlazili iz kuće tokom radne nedelje, uvedene su promene u organizovanju smenskog rada. Zaposleni sada rade tako da tokom radne nedelje manje puta dolaze na posao i na taj način čuvaju i sopstveno i zdravlje svoje porodice. Nama su zdravlje i bezbednost zaposlenih na prvom mestu.