VELIKA PREVARA sa plastičnim kesama: Novi propis ne štiti životnu sredinu, ali zato izvlači pare iz VAŠEG DŽEPA

J. Subin

11. 01. 2020. u 11:35

Pozitivne efekte zabrane upotrebe plastičnih vreća u Beogradu najviše osetili proizvođači i marketi

ВЕЛИКА ПРЕВАРА са пластичним кесама: Нови пропис не штити животну средину, али зато извлачи паре из ВАШЕГ ЏЕПА

Foto Katarina Mihajlović

KESE koje se od 1. januara prodaju u beogradskim radnjama nisu biorazgradive, kako se tvrdi, a osim što predstavljaju trošak za potrošače, slabo koriste svrsi zbog koje su uvedene - zaštiti životne sredine. Stručnjaci upozoravaju da do naših kupaca nisu ni stigle prave biorazgradive kese, koje se proizvode od kukuruza i skroba. To nam je potvrdio i Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. On kaže da je pogrešno protumačeno da je nova ambalaža biorazgradiva.

Država je, ipak, odlučila da pomogne proizvođačima koji prave novu vrstu kesa, iako stručnjaci tvrde da one nisu konačno rešenje za zaštitu životne sredine.

- Do novog zakona o naknadama, proizvođači su imali beneficije da ako proizvode kese sa aditivima, plaćaju manju naknadu i do 10 puta, a sada su te kompanije oslobođene plaćanja tog nameta - kazao je Radović za "Novosti".

Čini se da će od nove odluke najviše profitirati proizvođači kesa i trgovci, a sve preko leđa građana i na štetu prirode. Stručnjaci upozoravaju da čak i gradski čelnici verovatno pogrešno koriste termin "biorazgradiv". Da biorazgradive kese ne postoje u Srbiji, smatra i profesorka dr Branka Pilić sa Katedre za inženjerstvo materijala na Tehnološkom fakultetu Unverziteta u Novom Sadu.

- Biorazgradiva kesa, koja se nalazi na nekim tržištima, napravljena je od prirodnih polimera, koji su po svojim svojstvima biorazgradivi - ističe profesorka. - NJih do prirodnih gasova razlažu mikroorganizmi. Kese koje sada kupujemo su dobijene od klasičnih plastičnih materijala, koji nastaju od nafte. U neke je samo dodat aditiv, koji treba da simulira biorazgradnju. Kesa koja ima aditive pre će se rasparčati na mikroplastiku i ti mikrodelovi ostaće u zemljištu i tako ući u vodotok. To, takođe, čini veliko zagađenje. Takve kese, plastične i sa aditivima, raspadaju se hemijskim putem, a ne uz pomoć mikroorganizama, kao što se uništavaju biorazgradive. Onu što je napravljena od polietilena ne mogu da napadnu mikroorganizmi, ni pod kakvim uslovima, što je suština biorazgradivosti.

Kako objašnjava dr Pilić, kese sa aditivima su štetnije od običnih, jer se brže razgrađuju u opasnu plastiku i ne možemo to da kontrolišemo, jer ne može zajedno da se reciklira sa onom koja nema aditiv u sebi.

- I kese sa aditivima, koje mi uvodimo, zabranjuju se u Evropi - ističe naša sagovornica. - One se po našem pravilniku tretiraju kao biorazgradive iako nisu. U Evropi se taj standard osporava i to pokazuju najnovija istraživanja iz maja 2019. godine, koja su stigla i do Parlamenta EU. Čak i u zemljama u regionu, gde se koriste, ne sme da stoji oznaka da su biorazgradive. Naše fabrike za izradu plastičnih kesa morale su da dodaju taj aditiv, kako bi dobile beneficije od države. Plaćaju taksu na uvoz polietilena 1.500 dinara po toni, a ako nisu sa aditivima 20.000 dinara. Na kraju, sve kese, da bi se efikasno uklonile, moraju da stignu do fabrika za reciklažu, a ne da se nalaze na deponijama i po ulici. Sve se mora razgrađivati pod kontrolisanim uslovima u fabrikama.

REŠENJE SU KUKURUZ I SKROB

PROFESORKA Pilić smatra da bi uvođenje kukuruznih i skrobnih kesa jedino imalo smisla.

- Te kese su dosta skuplje, naši proizvođači bi morali da nabave nove mašine, što nije jednostavno, ali je izvodljivo - smatra profesorka. - Ovde je od izuzetne važnosti da potrošači budu pravilno informisani, jer je trenutna situacija nekako zbunjujuća za građane. Biorazgradivost je svojstvena određenim plastičnim materijalima i nije potrebno dodavati nikakve aditive da bi se razgradili.

RAZLIKE MINIMALNE

NAVODNE biorazgradive kese, u trgovinama, od Nove godine, koštaju u proseku oko 10 dinara. Liče na one obične, osim što su u nekim radnjama malo "deblje". Svakako, ni približne pravim, biorazgradivim kesama, koje se dobijaju od kukuruza i skroba. To se vidi i naoko. Od njihove specifične boje, pa do mirisa. Niko od nadležnih u resornom ministarstvu nije mogao da nam objasni zbog čega na kesama koje nisu biorazgradive stoji ova oznaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

зоран

11.01.2020. 11:55

Код нас се лако решавају еколошки проблеми. Само слажеш да јесте нешто што није.

Bilosta

11.01.2020. 17:43

@zaliv.net - Ni to nije dobro rešenje kad znamo da se papir dobija sečom drveća.

zaliv.net

13.01.2020. 12:35

@zaliv.net - @Bilosta, da dobija se ali od recikliranog papira pa i direktno od sece drveca koga je bilo i bice. Postoji brzorastuce drvece koje mogu ljudi da sade i da prodaju jer je srpsko selo pusto....samo papir i platnene vrece jer se to razlaze normalno u prirodi i ne zagadjuje okolinu. Vi apsolutno "zeleni" niste isto tako dobra stvar za drustvo osim sto cmizdrite i histerisete zapravo nista dobro ne cinite.

NIG

11.01.2020. 12:46

Naucno je dokazano da kese ne predstavljaju tako veliki problem, kao na primer plasticne flase. Kesa je tanka i na deboniji se lako usitni na male komade koji kasnije sagore. Mnogo veci problem od samih kesa je ono sto se baca u kesama. Bilo je najjednostavnije ukinuti kese i to je kao uradjeno sa ovim tzv. biorazgradivim koje kostaju 10 dinara, a trgovci su lako uvideli da od prodaje tih kesa mogu da zarade dovoljno da im ostane za plate radnicima. Klasicna prevara.

Немања

11.01.2020. 12:57

Обавезна цена кесе од 50 динара је једини лек. За два дана се људи научр на цегер. Ко жели да буде господин, нека је плати.

Vito

11.01.2020. 16:51

@Немања - Nismo mi Nemacka pa da donosimo korisna pravila... ovo je nas trenutni vrhunac, gde je narod da se pobuni za vazduh ako ne za kese? Gleda farmu na televiziju

Никола

11.01.2020. 12:59

Да ли су градске власти обавештене о овој превари?

Srbija

11.01.2020. 13:11

Mene već koštalo. Pukla papirna kesa, razbila se 2 ajvara od 900 dinara, samo sto sam podigao kesu, a nije bila pretovarena. Nisu hteli da plate, pa sam 2 jogurta iz druge kese prosuo po rafovima.

Care

11.01.2020. 16:47

@Srbija - Znao sam da nasi i dalje ne prave papirne kese kako treba. Nek si prosuo a jogurt a mogao si i da dodjes u agenciju za zatitu potrosaca gde bi ti oni objasnili kako da ti brzo vrate novac i za ajvar i za kese...advokat tuzba i da vidis

Boba

12.01.2020. 12:33

@Srbija - Nisi umeo sa sobom ponijeti neki ceger?! Za prosipanje jogurta te treba kazniti. Neće čistiti EU nadležni nego slabo plaćeni u prodavnici koji za tvoj bes moraju i nedeljom raditi. Kupi jednu trajnu kesu koju možeš godinama koristiti, ali očigledno je teško svaki put je ponijeti sa sobom.

Slave

11.01.2020. 13:28

Nama Srbima je bas tesko udovoljiti...zale se na vazduh, a greju se na ugalj i vozi dizelasa 20 godina starog...

diši vazduh a ne da ga vidiš

11.01.2020. 18:14

@Slave - branite pljacku ne radi se o zadovaljavanju srba nego pljacki koja nastavlja sa zagađenjem cene kesa su podigli a nisu ekološke zar nisu vec uveli pre godinu dve bio razgradive kese I podigli cene artiklima zbog njih a sada opet neke bio razgradive a cena im od sedam do deset dinara da sada vidimo da ni one nisu bio razgradive sada treba da ocekujemo opet poskupljenje svih artikala da bi kao opet uveli bio razgradive idu izbori pa ttrreba para za kupovinu glasova pa sve izmišljaju nove nacine

Standard

11.01.2020. 13:44

Mi potrošimo 300, a Nemci 250 kesa godišnje. Standard bato! Pa vi sad idite u Evropu da radite!

DEMOKRATSKI K.A.P.I.T.A.L.I.S.T.A. - EU!

11.01.2020. 14:10

Hahahhahahahaha, pa šta ima veze, to je sića!! Naviknite se, svi moramo!!

Kalimero

11.01.2020. 14:11

Ako vec placamo onda da placamo kese bez naziva prodavnice ili trgovinskog lanca. Jer ako nosimo njihovu reklamu na kesi, onda oni nama treba da plate ili makar da daju kesu bez nadoknade.

Nenad

11.01.2020. 14:42

Meni nije jasno zasto ispred svakog marketa ne postoje mini prese za pvc glase, za karton i staklo i nije mi jasno zasto npr grad Beograd ne obaveze sve ugostitelje da razvrstavaju otpad i da im odbiju npr tu zaradu od toga od rezija, poreza itd. Svako bi to zeleo da radi ne vidim sta je problem?

Valentino

11.01.2020. 15:12

@Nenad - U Užicu su pre 10-ak godina postavili kontejnere za papir, metal,staklo, plastiku. Nisu ostali u "životu" ni 7 dana, jer su pojedini "GRAĐANI" sa neohlađenim pepelom i klinci iz zabave zapalili.

Bre

11.01.2020. 14:45

Tzv biorazgradiva kesa košta 10 dinara!?To je pljačka. Za te pare trgovci od proizvođača kupuju mnooogo kesa umesto jedne. Cena jedne kese u proizvodnji ne postoji, besmisleno je mala.

Boba

12.01.2020. 12:40

@ Bre - Zašto je moraš kupiti? Kupi jednu trajnu korpu ili kesu koju imaš godinama i nosi svaki put kad pođeš u kupovinu! Tako se radi na Zapadu.

Срба

11.01.2020. 16:49

И пре смо носили цегере, торбе, корпе, мрежице у самопослуге, маркете, на пијаце. У чему нам је одједном проблем???

Ne dam 10 dinara

12.01.2020. 12:59

Platnena kesa i rešili ste problem. Srećan sam što ih konačno koristim. Do sad su ležale u ormaru.