PRIRODNI gas kao premijum energent, koji se transportuje kroz gasovode poslednjih godina "prati" i tečni naftni gas. Ovaj ekološki i ekonomski isplativ energent podjednako koriste građani i industrija, ali i veliki broj automobila.

U Srbiji skladišni kapaciteti TNG-a iznose približno 50.000 kubnih metara, što zadovoljava potrebe korisnika i do 45 dana. Najznačajnije mesto u ovom segmentu energetskog posla zauzima NIS, koji poseduje skoro polovinu kapaciteta, a druga je slovenačka kompanija "Petrol LPG", koja raspolaže najmodernijim skladištem u Smederevu. Značajne kapacitete imaju i kompanije "Eurogas" i "Mol", koji intenzivno investira u ovaj segment energetskog tržišta u našoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ - U Banatskom dvoru 60 odsto više gasa

- U vremenu globalne nestabilnosti i snažnih poremećaja na tržištu energenata, od izuzetnog je značaja za energetsku sigurnost zemlje da sva skladišta budu funkcionalna i operativna - smatraju u kompaniji "Petrol LPG". - Važno je za Srbiju da postoji mogućnost da i u otežanim uslovima snabdevanja gasom ima altrnativu da zadovolji tražnju po konkurentnim cenama. Da bi Srbija mogla da koristi prednosti svog geografskog položaja kao zemlja između istoka i zapada, od izuzetnog značaja je da se i dalje nastave unapređenje železničke infrastrukture, vodnog transporta, ali i pojednostavljivanje regulative koja bi omogućila lakši pristup jeftinom i ekološkom energentu.

U kompaniji "Petrol LPG" ističu da su za obezbeđivanje energetske sigurnosti zemlje zaduženi svi učesnici na tržištu, od resornih ministarstava, preko agencije do kompanija. Otvorena komunikacija, saradnja i koordinacija aktivnosti garant su da će Srbija i u vremenima koja dolaze biti uredno snabdevena.


STIŽE SA ISTOKA I ZAPADA

POSEBNA prednost TNG-a je što ga je danas za potrebe našeg tržišta moguće nabavljati i sa istoka i sa zapada. U našu zemlju stiže pretežno iz Rusije, ali i Sjedinjene Američke Države snabdevaju tržište EU, pa posredno i Srbiju.