Vraća se u firmu u kojoj je zaradio svoj prvi dinar: Gobeljić novi vlasnik IMR

E. V. N.

21. 10. 2019. u 20:14

Враћа се у фирму у којој је зарадио свој први динар: Гобељић нови власник ИМР

Foto Igor Marinković

Poverioci firme iz Rakovice prihvatili ponudu Instituta za izgradnju grada i "Hempra". Preduzeće prodato za 1,1 milijardu dinara. Novi vlasnik iz pepela podigao "Agromehaniku" iz Boljevca

INDUSTRIJA motora Rakovica dobila je novog vlasnika. Ovaj nekadašnji proizvodni gigant prodat je za 1,1 milijardu dinara konzorcijumu dve beogradske firme - Instituta za izgradnju grada i akcionarskog društva "Hempro" iz Beograda, koji je u većinskom vlasništvu biznismena Zvonka Gobeljića.

Odluku o prodaji IMR doneo je odbor poverilaca, pošto je kupac ponudio manje od polovine procenjene vrednosti. Naime, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je 30. septembra organizovala prodaju IMR-a metodom javnog prikupljanja ponuda.Vrednost Industrije motora procenjena je na 2,9 milijardi dinara. Odbor poverilaca, dve nedelje kasnije, odlučio je da prihvati ponudu u visini od 1,1 milijardu dinara.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić rešen da dovede Folksvagen: Nagrabusio je Altmajer koliko ću ga gnjaviti

Industrija motora Rakovica svojevremeno je upošljavala više od 7.000 radnika. U stečaju je od 4. aprila 2017. godine. U imovinu IMR spada sedam pogona, magacini, skladišta površine 75.997 kvadratnih metara, i drugi objekti. Reč je o poslovnom kompleksu od 47 objekata. IMR ima i dva izdvojena kompleksa u Čajetini, a prodajom je obuhvaćena i celokupna oprema fabrike, alati i zahlihe materijala, kao i "Institut IMR" i postojeća potraživanja.

Vest da je Gobeljić postao novi vlasnik IMR, među veteranima ove kompanije prihvaćena je sa oduševljenjem. Kako "Novosti" saznaju, Gobeljić je kao šesnaestogodišnjak svoj prvi dinar zaradio upravo u IMR. On je svakog leta preko omladinske zadruge radio u pogonima ovog nekadašnjeg giganta. Prema našim saznanjima, u IMR se nadaju da će novi vlasnik povezati IMR sa "Agromehanikom" iz Boljevca, koju je povratio bukvalno iz ponora i od nje napravio respektabilnu firmu. Naši izvori tvrde da osim obnove privrednih aktivnosti u krugovima IMR u narednim godinama moglo bi da se nađe još mnogo zanimljivih sadržaja, pogotovo što se pokraj njegovih oboda gradi Bulevar patrijarha Pavla kao buduća žila kucavica ovog dela srpske prestonice.

Inače, prethodna prodaja IMR, u maju ove godine, bila je neuspešna. I tada je zainteresovani kupac - "Lili drogerija" ponudio manje od polovine procenjene vrednosti, ali svega 354 miliona dinara. To je bio jedini zainteresovani kupac koji se odazvao stečajnom upravniku IMR na obaveštenje koje je poslao na adrese 30 firmi. Međutim, o ovoj ponudi odbor poverilaca nije se ni izjašnjavao, te je prodaja proglašena neuspešnom.


PROČITAJTE JOŠ: Vlada propisala tarifu - poznato koliko će državu koštati besplatna odbrana advokata

BASEN

U fabrikama Rakovičkog basena nekada je radilo i 20.000 ljudi. Danas se na mestu nekadašnjeg proizvođača guma "Rekord" "šepuri" veliki tržni centar. Na mestu drugih giganta uglavnom su napuštene hale. "Jugostroj" odavno ne postoji, DMB je i dalje u stečaju, a IMR je, ovaj put, dobio šansu da započne novi život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miki-Zg

21.10.2019. 20:51

Da li netko zna što će na toj velikoj lokaciji biti ? -sumljam privredni objekti ?Dobro poznajem taj bivši radnički dio BG. -Rakovice !