Peku zanat čekajući penziju

B. CARANOVIĆ

petak, 04. 10. 2019. u 14:02

Пеку занат чекајући пензију

Foto privatna arhiva

Dve Beograđanke u zrelim godinama pokrenule neobičan biznis. Posle stečaja tekstilnih preduzeća u kojima su radile, nisu sedele skrštenih ruku već su pokrenuli svoju radionicu u kojoj prave razne stvari od starih - bilborda

BEOGRAĐANKE Ivanka Stamenović (61) i Jovanka Brujić (62) pravi su dokaz da za biznis, dobru ideju i uspeh - nikad nije kasno. Iz njihove radionice i kreativnog studija izlaze najneobičnije ekološke torbe, rančevi, fascikle i novčanici, sačinjeni od starih - bilborda.

Kada su pre deset godina, posle stečaja tekstilnih preduzeća u kojima su radile, ove vredne žene završile su na birou, nisu želele da se predaju i skrštenih ruku čekaju godine za penziju.

Ideja reciklažnih torbi od reklamnih panoa, namenjena upravo za prekvalifikaciju nezaposlenih žena starijih od 40 godina, iz Španije je preneta pre gotovo decenije u radionici Miodraga Nedeljkovića. Mali rasadnik dobio je svoje nastavljače, Ivanku i Jovanku. U već postojeći zanat u rukama, koji su pekle godinama radeći kao tekstilna dizajnerka i tehničarka tekstilnog preduzeća "22 decembar", samo su utkale nov materijal - bilbord.


PROČITAJTE JOŠ:
Promene u potražnji potrošača zahtevaju od proizvođača da se prilagode

- Posle mesec dana obuke, napravila sam prvi model torbe sa dva lica kojom su svi bili oduševljeni, a ubrzo je stigla prva porudžbina od "Mercedesa" - priseća se Ivanka. - Oduvek sam se čudila da ljudi mogu da sede i čekaju posao, da ih neko pozove i da im da ideju. Kao što sam tada otišla u Privrednu komoru Srbije i raspitala se koji su poslovi deficitarni, da bih počela to da radim, sigurna sam da i danas ima pregršt proizvoda koji bi mogli da se naprave, a da je konkurencija mala ili da je nema.


POMOĆ

U KROJAČKOJ radionici na Vračaru, svakodnevno se radi punom parom, a kad je porudžbina velika angažuju članove porodice i ispomoć. Namera im je da povećaju i usavrše proizvodnju i uposle starije od 50 godina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije