POLjOPRIVREDNICI ne bi trebalo da budu nezadovoljni ovogodišnjim rodom ratarskih kultura, smatraju stručnjaci. Ipak, mnogi ratari smatraju da je moglo bolje, ali i da bi cena žitarica trebalo da bude veća. Kukuruz je sada skinut sa nekih 25 odsto i prinosi su dobri, a na nekim njivama i rekordni - 14 tona po hektaru!

- Što se prinosa kukuruza tiče, i nije toliko loše, da ne kažem da je dobro, jer ima i onih koji su nezadovoljni - objašnjava Vukosav Saković, predsednik Fonda "Žita Srbije". - U centralnoj Srbiji prinosi se kreću između pet i osam tona, dok je u Vojvodini to od osam do 10 tona po hektaru. Na pojedinim njivama, kod velikih proizvođača skidalo se i 14 tona po hektaru. Ali, podjednako se žale i oni što imaju osam i oni što imaju pet tona.

Kukuruza smo ove godine posejali na 970.000 hektara. Kilogram kukuruza na početku leta bio je oko 16 dinara za kilogram, a sada se kreće od 13,5 do 14 dinara.

Kako objašnjava Saković, toplotni talas koji je bio krajem avgusta i početkom septembra, uticao je na brže sazrevanje. I to je najviše smetalo soji. Sa zalihama koje imamo, soje će ove godine biti oko milion tona, od čega se očekuje da polovina ode u izvoz. Kilogram soje sada je oko 35 dinara.

- Soja zri po spratovima i vrućine su napravile određenu štetu, jer su presekle rod - govori Saković. - Rekorda verovatno neće biti, ali za kukuruz je i ovo dobra godina. Ne kao što su bile 2016. i 2018. godina, ali treba biti zadovoljan. Čak i soja, koja je podbacila, ima rod iznad proseka. To što su bili očekivani veći prinosi, to je druga priča. Kod soje smo mislili da će prosečan prinos biti oko 3,5 tona, ali je realnije da to bude oko 3,2 tone. Taj manjak, posledica je suše.


PROČITAJTE I: Razmeni kukuruza za junad duži rokKombajni ovih dana ne izlaze iz njiva. Ostala je još neka njiva suncokreta, soja je prešla 50 odsto, dok je četvrtina kukuruza skinuta. Prosek roda suncokreta je 3,1 tonu po hektaru. Naš sagovornik ističe da će biti dovoljno za domaće proizvođače, ali i da se izveze nešto više od 100.000 tona. Proizvođači suncokreta, međutim, nezadovoljni su otkupnom cenom, ali ništa više ne mogu dobiti ni od izvoznika.

- Suncokretom se trguje oko 31 dinar po kilogramu - govori Saković. - Postoji tržište, ponuda i tražnja, cena se tako formira i poljoprivrednici nikada nisu zadovoljni.


PŠENICE DOVOLjNO

PŠENICA je bila posejana na nekih 570.000 hektara i sada se sve sprema za novu setvu. Ovogodišnji rod je kasno počeo da niče, zbog suše, prinos je bio prosečan od nekih 4,6 tona po hektaru. Od ukupnih prinosa, oko milion tona će biti višak i za izvoz.