Evropa nam još ne diže rampu

S. BULATOVIĆ

12. 06. 2019. u 14:03

Европа нам још не диже рампу

Foto N. Živanović

Srbija traži veće kvote za izvoz čelika u EU. Od 1. jula počinje novi obračun

SRBIJA se nada otpuštanju "kaiša", a evropski proizvođači čelika prizivaju još oštrije mere. Od 1. jula kreće novi obračun kvota za 23 proizvoda od čelika koje Evropska unija uvozi iz "trećih zemalja". Ne zna se precizno koliko su evropske tarife dosad uticale na proizvodnju železare u Smederevu, ali podaci o izvozu osnovnih metala na početku ove godine svedoče o blagom padu. Srbija sa Evropskom komisijom još pregovara nadajući se boljem tretmanu.

Evropa poslednjih godina sve više uvozi proizvode od čelika. "Eurofer", evropska asocijacija proizvođača čelika, uspela je prošle godine da izdejstvuje uvođenje zaštitinih mera. One su početkom ove godine postale trajne, a od februara su kvote uvedene i za Srbiju. Nas pogađa ograničenje uvoza hladno valjanih proizvoda, belog lima i naročito - toplo valjanih proizvoda. Srbija je tada dobila uveravanje da ograničenje nije konačno i da je podložno promenama. Ako je suditi po poslenjoj inicijativi "Eurofera", mere bi mogle postati i strože.

Pročitajte još - „NOVOSTI” SAZNAJU: Sav proizvedeni čelik može u izvoz

- "Eurofer" traži hitne konsultacije sa institucijama EU i kreatorima politika država članica kako bi se uklonile specifične slabosti trenutne zaštite - stoji u njihovom nedavnom pismu. - Kreatori politika EU mogu i moraju sada da preduzmu korake kako bi revidirali sistem na takav način da se naglo umanji uvoz. Hitan sastanak institucija EU i našeg sektora je od ključnog značaja za pronalaženje brzih rešenja za okončanje ove krize.

U "HBIS grupi" žale što je Srbija, uz nekolio evropskih zemalja, potpala pod sistem kvota. Kako nezvanično saznajemo u ovoj kompaniji, poslovanje, proizvodnju i isporuke robe prilagodili su novonastaloj situaciji ostvarujući zacrtani biznis plan. Nadaju se, međutim, da će uticaj ovih ograničenja biti usmeren tamo gde treba, uzimajući u obzir potrebe tržišta. "HBIS grupa" smatra da ne nanosi štete tržištu EU, na kome je tradicionalno prisutna kao proizvođač i snadbevač.

Pročitajte još - UVOZ ČELIKA: Srbija prolazi bez kvota

Prema podacima "Eurofera", Evropska unija je iz Srbije, u 2019. godini, uvezla 281.070 tona proizvoda od čelika. Najviše toplo valjanih širokih traka - 187.107 tona.

PLASMAN NEŠTO MANjI

PODACI o proizvodnji osnovnih metala u Srbiji pokazali su pad krajem prošle i u januaru ove godine, ali i oporavak u naredna tri meseca. U januaru je proizvodnja bila manja 11,3 odsto nego u istom mesecu lane. U februaru je, međutim, bila veća 2,5 odsto, u martu čak 24,7, a u aprilu 14,9 odsto nego u istim periodima 2018. godine. U prva četiri meseca ove godine iz Srbije je izvezeno gvožđa, čelika i proizvoda od njih vrednih 406,3 miliona evra. Mereno u tonama - 624.306. I to je 5,5 odsto manje. Lane je izvoz porastao za petinu u odnosu na prethodnu godinu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije