PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

KVOTE za čelik neće pogoditi Srbiju. Prema saznanjima "Novosti", Srbija će biti u situaciji da, praktično, nikada neće moći da ih pređe, što je izuzetno dobra vest za "Železaru Smederevo".

Da bi se odbranio od jednostranih kvota koje je uvela američka administracija, Brisel namerava da kvotama za uvoz zaštiti evropski čelik. Srbija je izuzeta iz privremenih mera koje su uvedene letos, a zemlje članice EU su u sredu dale zeleno svetlo da mere od februara postanu konačne.

Pročitajte još:UVOZ ČELIKA: Srbija prolazi bez kvota

Još se ne zna kakav će biti konačni ishod, ali su u Evropskoj komisiji, koja donosi krajnju odluku, za "Novosti" poručili da razumeju strahovanja iz Beograda. Definitivne mere se oslanjaju na privremene, a za Srbiju će, po svoj prilici, kako ističu naši dobro obavešteni izvori, biti odabrana formula koja neće uticati na plasman robe u inostranstvo.

Prema saznanjima "Novosti", Srbija će biti obuhvaćena kategorijom tzv. nacionalnih kvota, koje praktično našim obimom proizvodnje nećemo moći da premašimo.

Pročitajte još: METALCI RADE ŠAMPIONSKI: Srbija na prvom mestu po rastu proizvodnje čelika

Postojala je opasnost da nas svrstaju u "zbirne kvote", gde bismo, na primer, bili zajedno s Ukrajinom ili Turskom, što bi bilo krajnje nepovoljno, s obzirom na njihov obim proizvodnje čelika. To se, međutim, prema našim saznanjima, neće dogoditi, tako da će za Srbiju gotovo izvesno da važi status kvo, kao da kvote nisu ni uvođene.

NISTE ISTI

Turska se, kako otkriva naš izvor, već žalila na ovakav ishod, ali su Ankari iz Evropske komisije skrenuli pažnju da sadržaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Turskom i Srbijom nije isti i da našoj zemlji omogućuje predviđeni status. Konačnu odluku daće Evropska komisija 4. februara.